Annonce
Hvem skal passe farmor

Jysk kommune går alternative veje for at sikre personale i ældreplejen: Rekrutterer polakker og rumænere til sosu-uddannelser

Information om sosu-uddannelsen målrettet østeuropæere er blevet spredt fra mund-til-mund gennem diverse netværk for østeuropæere i Sydjylland, og det har været særdeles effektivt, fortæller uddannelseskoordinator i Varde Kommune, Winnie Bejder. Arkivfoto: Stine Lindharth Pedersen
I Varde Kommune søsatte man i 2020 et projekt, der skal forberede herboende østeuropæere til en uddannelse indenfor social- og sundhed. Man satser på, at blandt andet polakker og rumænere kan være med til at løse rekrutteringsudfordringer i ældreplejen.

I Varde Kommune i Sydvestjylland har man ligesom i fynske kommuner en stor udfordring med at rekruttere medarbejdere til ældreplejen, og en eller ingen ansøgere til opslåede stillinger er mere reglen end undtagelsen.

Det fik i 2019 kommunen til at tænke i nye baner og rette blikket mod østeuropæiske tilflyttere, fortæller Winnie Bejder, der er uddannelseskoordinator i Varde Kommune.

- Vi begyndte at undersøge, hvor stor en andel af Varde Kommunes befolkning, der er fra Østeuropa. Og det viste sig at være rigtig mange – faktisk over 600. Det kom bag på os, for det var en gruppe mennesker, vi ikke rigtig kendte. De var enten i arbejde eller hjemmegående og blev ikke forsørget af kommunen og havde derfor ikke kontakt til jobcentret.- Det er en gruppe mennesker, som har etableret sig i Danmark og gerne vil være en del af det danske samfund. De er meget interesserede i at blive integreret, mange har købt hus og har børn, der går i daginstitution eller skole. Jeg har ikke hørt nogen sige endnu, at de tænker på at vende hjem. Derfor er det nogen, vi rigtig gerne vil satse på, for vi regner bestemt med, at de bliver, siger hun.

Gennem to ansatte i Varde Kommune fik man kontakt til målgruppen gennem forskellige private netværk for østeuropæere, og det resulterede i starten af 2020 i, at 28 østeuropæere fra blandt andet Polen, Rumænien, Ukraine og Litauen startede på et målrettet for-forløb, hvor de bliver forberedt til at begynde på en sosu-uddannelse.

100 ansøgere til 24 pladser

For-forløbet har fået navnet 'Klar til SOSU' og er et samarbejde mellem Varde Kommune og Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg. Under for-forløbet modtager deltagerne danskundervisning, og de bliver introduceret til sosu-uddannelserne gennem teori og praktik.

Når forløbet er slut har de mulighed for at søge ind på sosu-uddannelsen. Ud af de 28 deltagere på det første forløb fortsatte 26 på uddannelsen til enten sosu-assistent eller sosu-hjælper.

Under hele uddannelsen modtager de en voksenelevløn på 20.781 kroner om måneden.

- Vi har prioriteret at give voksenelevløn allerede fra de starter på for-forløbet og gennem hele uddannelsen. Økonomien har været rigtig vigtig for dem. De fleste er jo vant til at have en løn, så det med at gå fra et arbejde til uddannelse skal helst ikke være for stor en lønnedgang, siger Winnie Bejder.

I december 2020 startede endnu et hold på for-forløbet, og denne gang blev der også åbnet op for deltagere fra Vejen, Billund, Ringkøbing-Skjern og Fanø Kommune. Der kom 100 ansøgninger til 24 pladser.

Efter planen skal endnu et hold starte i december 2021.

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Navne

Gammel Skibhusdreng gik tilbage i tiden: Cyklede som treårig alene op ad Skibhusvej

Odense

Se DR-satire om borgmester: Troede det skulle vække unges interesse for kommunalvalget

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Nyborg

Slut med skolevejledning fra Odense: Nyborg vil hellere bruge pengene lokalt

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed