Annonce
Hvem skal passe farmor

Jysk kommune går alternative veje for at sikre personale i ældreplejen: Rekrutterer polakker og rumænere til sosu-uddannelser

Information om sosu-uddannelsen målrettet østeuropæere er blevet spredt fra mund-til-mund gennem diverse netværk for østeuropæere i Sydjylland, og det har været særdeles effektivt, fortæller uddannelseskoordinator i Varde Kommune, Winnie Bejder. Arkivfoto: Stine Lindharth Pedersen
I Varde Kommune søsatte man i 2020 et projekt, der skal forberede herboende østeuropæere til en uddannelse indenfor social- og sundhed. Man satser på, at blandt andet polakker og rumænere kan være med til at løse rekrutteringsudfordringer i ældreplejen.

I Varde Kommune i Sydvestjylland har man ligesom i fynske kommuner en stor udfordring med at rekruttere medarbejdere til ældreplejen, og en eller ingen ansøgere til opslåede stillinger er mere reglen end undtagelsen.

Det fik i 2019 kommunen til at tænke i nye baner og rette blikket mod østeuropæiske tilflyttere, fortæller Winnie Bejder, der er uddannelseskoordinator i Varde Kommune.

- Vi begyndte at undersøge, hvor stor en andel af Varde Kommunes befolkning, der er fra Østeuropa. Og det viste sig at være rigtig mange – faktisk over 600. Det kom bag på os, for det var en gruppe mennesker, vi ikke rigtig kendte. De var enten i arbejde eller hjemmegående og blev ikke forsørget af kommunen og havde derfor ikke kontakt til jobcentret.- Det er en gruppe mennesker, som har etableret sig i Danmark og gerne vil være en del af det danske samfund. De er meget interesserede i at blive integreret, mange har købt hus og har børn, der går i daginstitution eller skole. Jeg har ikke hørt nogen sige endnu, at de tænker på at vende hjem. Derfor er det nogen, vi rigtig gerne vil satse på, for vi regner bestemt med, at de bliver, siger hun.

Gennem to ansatte i Varde Kommune fik man kontakt til målgruppen gennem forskellige private netværk for østeuropæere, og det resulterede i starten af 2020 i, at 28 østeuropæere fra blandt andet Polen, Rumænien, Ukraine og Litauen startede på et målrettet for-forløb, hvor de bliver forberedt til at begynde på en sosu-uddannelse.

100 ansøgere til 24 pladser

For-forløbet har fået navnet 'Klar til SOSU' og er et samarbejde mellem Varde Kommune og Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg. Under for-forløbet modtager deltagerne danskundervisning, og de bliver introduceret til sosu-uddannelserne gennem teori og praktik.

Når forløbet er slut har de mulighed for at søge ind på sosu-uddannelsen. Ud af de 28 deltagere på det første forløb fortsatte 26 på uddannelsen til enten sosu-assistent eller sosu-hjælper.

Under hele uddannelsen modtager de en voksenelevløn på 20.781 kroner om måneden.

- Vi har prioriteret at give voksenelevløn allerede fra de starter på for-forløbet og gennem hele uddannelsen. Økonomien har været rigtig vigtig for dem. De fleste er jo vant til at have en løn, så det med at gå fra et arbejde til uddannelse skal helst ikke være for stor en lønnedgang, siger Winnie Bejder.

I december 2020 startede endnu et hold på for-forløbet, og denne gang blev der også åbnet op for deltagere fra Vejen, Billund, Ringkøbing-Skjern og Fanø Kommune. Der kom 100 ansøgninger til 24 pladser.

Efter planen skal endnu et hold starte i december 2021.

Mest læste

Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid