Annonce
Bagsiden

Jysk kæmpe på 446,3 kg er Danmarks største

Jens Peder Skønager med Pjerrot og vindergræskarret. Foto: Christoffer Anias Sandager
Græskaravler fra Ribe vandt i suveræn stil DM i Græskar. Hemmeligheden er de tre H'er, siger han.

For 12. år i træk har Tivoli kåret Danmarks største græskar. Ni græskardyrkere kæmpede om titlen, og de blev alle eftertrykkeligt slået af en mand, hvis efternavn antyder en tæt forbindelse til jordbrug: Jens Peder Skønager fra Ribe stillede op med et kæmpegræskar på 446,3 kg.

Havens vante gartnere havde fået forstærkning fra Roskilde Atlet Klub, som stillede med ni styrkeløftere til at bakse kæmperne op på vægten.

Der var langt ned til nummer to, Ole Bent Frederik Christensen fra Skanderborg, hvis græskar vejede 352,2 kg.

Annonce
Danmarks ni største græskar klar til at blive vejet. Foto: Christoffer Anias Sandager

De tre H'er

Ud over at han nu kan kalde sig danmarksmester er den 66-årige græskarvinder til daglig produktudvikler, og han har også udviklet sin helt egen opskrift på et kæmpegræskar:

- Der er tale om de tre H'er: H2O, hestepærer og held. 500 liter vand om dagen i sommer. 35 trillebøre med hestepærer i rå mængder. Og held, da solen ikke har været med os i år. Min kone og jeg har til lejligheden bygget et drivhus til græskarret. Næste år går jeg efter et endnu større græskar, siger Jens Peder Skønager i en udtalelse fra Tivolis græskarkomité.

Fynbo stadig i top-10

Tredjepladsen gik til Tage Svendsen fra Vejen med et græskar på 272,9 kg.

Alle de danske græskar har dog langt op til verdensrekorden som blev sat i Tyskland i 2016 og lyder på 1190,5 kg. Den nordiske rekord er 857 kg og blev sat i år i Sverige.

Ingen fynboer deltog i år i DM i Græskar. Men der er stadig en fynbo på alletiders top-10 over Danmarks tungeste græskar. På sjettepladsen finder vi her Søren Dyrbjerg Matusiak fra Mesinge, som i 2018 blev nummer tre med en gigant på 338,3 kg

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce