Annonce
Indland

Jurist om DF-forslag: Konventioner dækker danskerne ind

Dansk Folkeparti vil skrive Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ud af dansk lovgivning.

Grundloven beskytter ikke mod tortur og sikrer ikke fair rettergang, påpeger jurist Jonas Christoffersen.

Den danske grundlov er ikke nok til at sikre danskernes komplette retssikkerhed.

Det mener Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, efter et forslag fra Dansk Folkeparti (DF) om at skrive Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ud af dansk lovgivning.

Et af partiets argumenter for at gøre det, er at den danske grundlov ifølge partiets udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, sikrer danskernes retssikkerhed.

Der er ifølge ham derfor ikke behov for Menneskerettighedskonventionen.

Men det er Jonas Christoffersen ikke enig i.

- I grundloven står der ikke skrevet, at man har ret til retfærdig rettergang. Der er ikke et forbud mod tortur.

- I den praktiske virkelighed er det menneskerettighederne, der beskytter os borgere mod politikernes indgreb i vores grundlæggende rettigheder.

- Medmindre udmeldelsen bare er et principielt standpunkt - hvor man vil stå frit bare for at stå frit - så må det være fordi, man gerne vil krænke nogle rettigheder, man ellers ikke må krænke, siger han.

Ifølge Jonas Christoffersen er borgernes rettigheder det essentielle i debatten om Menneskerettighedskonventionen.

- Det handler om, hvorvidt Folketinget ønsker at respektere borgernes rettigheder og være en del af det internationale samarbejde om menneskerettigheder, som der står i regeringsgrundlaget.

- Det vil de heldigvis, fordi sidste gang, DF foreslog noget lignende, blev det afvist. Og det håber jeg også, at man vil gøre denne gang, siger han.

DF vil med forslaget blandt andet gøre det nemmere at udvise kriminelle udlændinge.

- Samtidig skal vi i Danmark i det hele taget have mere kontrol over udlændingepolitikken, siger Martin Henriksen.

Menneskerettighedskonventionen ligger under Europarådet, som Danmark overtager formandskabet for 15. november.

Fredag mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen med Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce