Annonce
Udland

Jungleloven truer den internationale handel om tre uger

Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Det bliver uhyre svært at finde en løsning på krisen i WTO, vurderer handelsministeren efter EU-møde.

Lyset står til at gå ud i appelinstansen i Verdenshandelsorganisationen (WTO) midt i december, når den ikke har nok dommere, og EU's forsøg på at redde den har foreløbigt været uden held.

EU's handelsministre har torsdag drøftet krisen, som kan føre til en art junglelov, hvor de store lande kan tryne de små i handelskonflikter, hvis der ikke findes en egentlig løsning eller en nødplan.

- Det bliver uhyre svært. Det går trægt, siger handelsminister Jeppe Kofod (S).

Set fra EU's synspunkt er der udfordringer med WTO i både vest og øst.

Mest akut er USA's blokade for udpegelsen af nye dommere til appelinstansen, også kendt som tvistbilæggelsessystemet, så den fra 10. december ikke længere kan fungere.

USA med præsident Donald Trump i spidsen har set sig vred på WTO, og han beskylder appelinstansen for at blæse på reglerne.

Men også Kina skaber problemer ved ifølge EU ikke at ville overholde WTO's regler.

- Det er vigtigt, at vi får styrket WTO i denne tid. Det er ikke nemt, når to store lande og partnere ikke støtter det multinationale system. Men vi skal prøve, siger Kofod.

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, bekræfter efter mødet torsdag, at EU fortsat arbejder på en nødplan med blandt andet Norge og Canada.

Det er en løsning, hvor man på "ad hoc-basis kan kopiere det system", der eksisterer nu.

- Det er for at skabe sikkerhed for vores virksomheder, siger Malmström.

Men det løser naturligvis ikke konflikter i forhold til USA og andre lande, der ikke måtte ville være med i en sådan midlertidig løsning.

- WTO trænger i alvorlig grad til reformer. Organisationen er ikke ved at kollapse. Men hvis der intet sker, så vil den svækkes mere og mere, og den vil blive ligegyldig.

Disse reformer kan ikke bare fikses sådan med ét, understreger den svenske kommissær ved at lave et fingerknips i luften.

Både Malmström og Kofod kalder de bekymringer, som USA klager over i WTO, for reelle nok.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce