Annonce
Erhverv

Juliana Drivhuse forbereder sig på et hårdt brexit: Der er kun et sted at sende regningen, og det er til forbrugeren

- Jeg håber, at når højsæsonen starter i marts, så har verden lært, hvordan man handler med England, siger Nikolaj Stærmose. Arkivfoto: Lasse Hansen
Med Boris Johnson ved Storbritanniens ror er et hård brexit muligvis lige om hjørnet. Det kan komme til at ramme fynske virksomheder såsom Juliana Drivhuse, der har en stor del af forretningen i England. Man skal dog passe på med at male fanden på væggen, påpeger DI Fyn og Fynsk Erhverv.

Deadlinen for den langtrukne skilsmisse mellem Storbritannien og EU er ikke længere en plet på horisonten. Den 31. oktober kommer det endelige udfald af brexit til at stå klart, for inden da skal de to parter have udarbejdet en aftale, der dels skal udrede den fremtidige handel mellem Storbritannien og fastlandet.

Men risikoen for, at der ikke bliver lavet en aftale - et såkaldt hårdt brexit - er med det nylige valg af Boris Johnson som leder af Det Konservative Parti og dermed premierminister større end tidligere.

Bliver det en realitet, vil det kunne mærkes i hele EU - også på Fyn. En af de virksomheder, der kan få fingrene i klemme, er Juliana Drivhuse.

- Vi har ikke et fuldt overblik over, hvad et hårdt brexit vil betyde for os. Men vi kan forudsige, at et brexit uden en aftale vil medføre en form for told på vores produkter, forklarer direktør Nikolaj Stærmose.

Juliana Drivhuse A/S

Juliana Drivhuse blev etableret i 1963 af Mogens Stærmose. 20 år efter i 1983 gik den videre til sønnen Bo Stærmose.

I 1995 fik virksomheden hul på det engelske marked, da de opkøbte to konkurrenter. Nikolaj Stærmose overtog virksomheden i 2015.

Virksomheden handler, som navnet antyder, med drivhuse og drivhustilbehør.

Annonce

Ny deadline

Juliana Drivhuse har to datterselskaber i England, så virksomheden sender produkter til og fra landet. De regner med, at de produkter, der skal over grænsen mellem EU og Storbritannien, vil blive dyrere begge veje.

- Der er kun et sted at sende regningen, og det er til forbrugeren, siger Nikolaj Stærmose.

Det kan gå ud over salget af produkterne, og det kan i sidste ende koste arbejdspladser for virksomheden, der driver omkring en tredjedel af forretningen i England. Hvor slemt den i sidste ende rammes afhænger dog af tolden.

Dertil kommer en masse bøvl i form af kontroller af den fragt, der skal ind i Storbritannien, og det kan give lange køer og øget transporttid.

Der er et enkelt lyspunkt for Juliana Drivhuse. Før deadlinen for en aftale blev udskudt, var den endelige dato for en aftale 31. marts i år, hvilket er midt i Juliana Drivhuses højsæson. Derfor så virksomheden sig nødsaget til at bygge ekstra store produktlagre op i England og Danmark, så den kunne slippe for besværet med eksporten.

Den nye deadline i oktober giver derfor virksomheden mulighed for at se tiden an.

- Det giver os fire-fem måneder at løbe på, før det bliver højsæson. Nu snakker vi med vores logistikpartnere for at finde ud af, hvad vi skal være opmærksomme på til november, siger Nikolaj Stærmose.

- Jeg håber, at når højsæsonen starter i marts, så har verden lært, hvordan man handler med England, fortsætter han.

Annonce

Ikke dommedag

Selvom et hårdt brexit vil ramme flere fynske virksomheder, opfordrer Dansk Industris underafdeling DI Fyn til, at man ikke maler fanden på væggen.

- Et hårdt brexit betyder ikke, at Storbritannien ikke har brug for varer. I dag importerer det størstedelen af fødevarer og andre produkter, og dem har det stadig brug for 1. november, selvom der ikke kommer en aftale, siger formand hos DI Fyn, Poul Strandmark.

Han vurderer, at der efter tre måneders bureaukratisk kaos igen vil komme orden på handlen med Storbritannien. Selvom et hårdt brexit ikke er sat i sten, bør virksomhederne alligevel forberede sig.

- Som virksomhed skal man forberede sig på det, man kan gøre noget ved. Man kan ikke påvirke udslaget, men man kan forberede sig på, at der ikke kommer en aftale, pointerer Poul Strandmark.

Poul Strandmark er ud over at være formand for DI Fyn også direktør for virksomheden Bluepack A/S. Arkivfoto: Nicky Bonne
Annonce

Boris på posten

Forhandlingerne omkring brexit er forløbet med mange bump undervejs, men den nu afgåede premierminister Theresa May meldte klart ud, at hendes mål var at få et brexit-aftale i hus. Boris Johnson er umiddelbart ikke klar til at rykke deadlinen igen: Er der ingen aftale 31. oktober, må det være sådan.

Det har slået skår i optimismen for netværks- og interesseorganisationen Fynsk Erhverv.

- Fynske virksomheder ser gerne, der bliver lavet en frihandelsaftale, men vi er så langt i processen, at Boris Johnsons udtalelser ikke er fremmende for tilliden til, at det kan lade sig gøre, fortæller direktør af Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt.

Fynsk Erhverv deler i øvrigt mange af DI Fyns forudsigelser.

På trods af udsigten til et brexit uden aftale, mener Nikolaj Stærmose da heller ikke, at der venter et dommedagsscenario for Juliana Drivhuse:

- I dag handler man med andre lande uden for EU, så det kan man selvfølgelig også med England. Det er bare en voldsom omvæltning fra den ene dag til den anden, konkluderer han.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce