Annonce
Middelfart

Julestemning på Café Inga: Peter Storm fortalte julehistorier

Peter Storm har gjort det til en tradition at fortælle julehistorier for de fremmødte i Café Inga i december. Torsdag var der endnu engang et pænt fremmøde til "Peter jul". Foto: Mia Harm Madsen
Café Inga var torsdag fyldt med gæster, da lokalhistoriker Peter Storm kom og fortalte julehistorier og sang julen ind.

Omringet af guldrammer pyntet med gran og kravlenisser samlede folk sig i Café Ingas bløde møbler for at få en god plads til dagens oplæsning af julehistorier. En halv time før start havde de første gæster allerede fundet sig en plads og mæskede sig i kiksekage og juleboller med smør serveret på et blåt og hvidt stel.

I løbet af året har Peter Storm på udvalgte torsdage sat sig i fortællerstolen i Café Inga. Der har han læst og fortalt historier ofte omhandlende forfattere, der har haft en tilknytning til Middelfart. Nu var tiden kommet til julehistorierne, og i år var ingen undtagelse.

- Jeg har gjort det i mange år. Det er en meget stor glæde for mig at kunne få lov til at læse op og dele ud af gode historier, fortalte Peter Storm.

Annonce
Peter Storm har gjort det til en tradition at fortælle julehistorier for de fremmødte i Café Inga i december. Torsdag var der endnu engang et pænt fremmøde til "Peter jul". Foto: Mia Harm Madsen

Nisserne var på spild

På programmet var der to julehistorier. Den ene var Peter Nansens ”Et juleeventyr” fra 1889 og novellen ”Ned med julen” af Thøger Birkeland, som stammer fra 1970.

- Nå, vi skal i gang med nogle julehistorier, så jeg skal lige have min nissehue på,

sagde Peter Storm, og straks hev han en grå hat frem og satte den på hovedet. De fremmødte blev enige om, at det måtte være nissen, der havde været på spil, for det lignede bestemt ikke en nissehue. Peter Storm fandt derefter en høj, rød og spids nissehue frem.

- Så nu får jeg nok en hedestigning af den her uldhue,

smilede Peter Storm og gik så i gang med den første julehistorie. Med sine briller hvilende på næseryggen og hår tittende frem fra nissehuen, fyldte Peter Storm Café Inga ud med en varm stemme.

Gæsterne lænede sig tilbage i stolene, og med en hånd hvilende mod kinden havde de deres opmærksomhed rettet mod fortælleren. Af og til grinede de lidt af historien, og ved slutningen diskuterede de det gamle ord ”forvorpens” betydning.

- Jeg er meget imponeret over fortællingens sprog. Selvom det er ældre, synes jeg, der er en friskhed i det, fortalte Peter Storm og gjorde klar til den næste julehistorie.

Julestemningen bredte sig

- Der var vist noget at tænke over ved den historie, men nu bliver det endnu værre,

advarede Peter Storm gæsterne. Historien handlede om en bror, der ville afskaffe julen.

Dog fjernede det ikke den julestemning, der havde bredt sig i rummet, og arrangementet blev afsluttet med en fællessang, hvor alle sad med rank ryg og sang med på salmen ”Glade jul, dejlige jul.”

Peter Storm sad med foldede hænder og sang med. Han kunne den udenad. En blanding af en ældre mands røst og damernes sopranstemmer sang i fællesskab julen ind og afsluttede med en klapsalve.

- Tak for denne gang. Jeg kommer snart igen, afsluttede Peter Storm, mens læselampens varme lys afslørede hans røde kinder.

Næste gang Peter Storm fortæller og læser op i Café Inga ved Middelfart Museum er torsdag den 19. december klokken 14.

Peter Storm har gjort det til en tradition at fortælle julehistorier for de fremmødte i Café Inga i december. Torsdag var der endnu engang et pænt fremmøde til "Peter jul". Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce