Annonce
Fyn

Julen venter på dig - det gør indbrudstyven også

Vinduet er i mange tilfælde tyvens adgangsvej, så det er værd at overveje at sikre dem med fx en lås. Modelfoto: Colourbox.
Brug dine naboer og kig på dit hus med en tyvs øjne, hvis du vil minimere risikoen for indbrud i juledagene.
Annonce

Fyn: Årets mørke måneder er højsæson for indbrudstyve. Juledag og juleaftensdag var sidste år de dage, hvor flest danskere oplever at komme tilbage til et gennemrodet hjem. Fra 20. til 27. december sidste år fik Fyns Politi 112 anmeldelser om indbrud i private hjem, og det var det højeste antal i nogen politikreds i Danmark.

Derfor kan det være en god idé at tjekke allerede før jul, hvor godt sikret ens hjem faktisk er. Selvom det er umuligt at sikre sig 100 procent mod indbrud, hvis man ikke er hjemme, er der mange ting, der kan gøre det surt for en tyv.

Det gælder især om at stresse tyven. Jo mere besværligt det er, og jo længere tid det tager at bryde ind, jo større er sandsynligheden for, at tyven opgiver.

Annonce

Lås, tænd lys og skjul - og snak med din nabo

 • Sørg selvfølgelig for at alle døre er låst, gerne med en lås som også indefra kun kan åbnes med en nøgle.
 • Ruder, der bliver knust, pillet ud eller brudt op, er ofte tyvens adgangsvej. Luk derfor alle vinduer og monter eventuelt en lås på dem. Du kan også lime ruderne fast med silikone - det er en effektiv og meget lidt synlig løsning. En anden mulighed er at skrue glaslisterne fast med envejsskruer, som ikke kan skrues ud igen.
 • Slå ringeklokken fra, så tyven ikke på den måde kan tjekke, om der er nogen hjemme.
 • Gå en tur rundt om dit hus og kig på det med en tyvs øjne: Hvor ville det nemmest at bryde ind? Og hvordan kan du gøre det sværere?
 • Et kraftigt udendørs lys, der udløses af sensorer, irriterer en tyv, der forsøger at bryde ind uden at blive opdaget af naboerne.
 • Lås dine haveredskaber inde. Det gælder også stiger og andre former for værktøj, som en tyv kan bruge til at bryde ind.
 • Lad ikke værdifulde ting stå fremme, så en tyv kan se dem.
 • Brug en timer til at tænde og slukke for lyset indenfor.
 • Få eventuelt installeret en alarm. Du kan få tilskud til installationen gennem Boligjob-ordningen.
 • Rejser du væk i flere dage, kan du aftale med dine naboer, at de tømmer din postkasse, bruger skraldespanden, parkerer i indkørslen og i det hele taget holder øje med dit hjem.
 • Nabohjælp er i det hele taget effektivt i kampen mod indbrud. Det Kriminalpræventive Råd har lavet en nabohjælp-app, som gør det muligt at finde andre nabohjælpere i ens område. Sammen kan I koordinere feriehjælp og fx advare om mistænkelige personer og køretøjer.
 • Tyve bruger også Facebook - lad være med at fortælle på sociale medier, at du er bortrejst.
Annonce

Rør ikke ved noget

Hvis du kommer hjem til et hus, der har været ramt af indbrud, skal du undlade at røre ved noget. Det giver politiet bedre muligheder for at sikre spor – fingeraftryk, dna-spor, fodaftryk – som kan være med til at finde frem til gerningsmanden.

Hvis du opdager, der har været indbrud, skal du ringe 1-1-4. Er tyven stadig i huset eller lige i nærheden, skal du ringe 1-1-2.

Kilder: Danmarks Statistik, Bolius, Velfac, Tryg og Fyns Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce