Annonce
Odense

Her kan kreativiteten udfolde sig: Julen er gammel og ny hos Anna

For Anna Lundsfryd er julen fyldt med glade barndomsminder og traditioner. Hun pynter op til jul i samme stil, som hun indretter - med nyt og gammelt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Anna Lundsfryd er en kreativ sjæl. Det kommer især til udtryk i hendes hjem på Jagtvej i Odense, som hun har indrettet med en blanding af dansk design, loppefund og en detaljerigdom af nips. Hvert år pynter hun sit hjem op til jul - en tradition, som hun forbinder med glædelige minder om barndom og familie.
Annonce

Hjemme hos Anna Lundsfryd er der plads til, at kreativiteten kan udfolde sig. På trods af at hun bor i en lejlighed på kun 65 kvadratmeter,fylder hun sin fritid ud med kreative sysler.

Hun er oprindeligt uddannet dekoratør, men i dag arbejder hun som foldepige hos lampevirksomheden Le Klint. Et job, hvor hun føler, at hendes kreative evner kommer til gavn.

Anna Lundsfryd har boet i lejligheden på Jagtvej i Odense i godt et år, og i år er første gang, hun skal pynte den op til jul. Ikke desto mindre er det gamle kendinge, der har fået plads på hylderne, i vitrineskabene og på de friske grangrene, som hun har plukket i sin kolonihave et stenkast fra lejligheden.

Anna Lundsfryd føler nemlig, at hun pakker alle sine dejlige juleminder frem, når hun åbner kasserne med julepynt, og derfor er det altid en glædelig begivenhed, når hun skal til at pynte op.

- Noget julepynt har jeg arvet, noget har jeg fået i gave i min julesok som barn, og noget har jeg fundet på loppemarkeder, fortæller hun.

For et julebarn som hende, der er født 26.december, er julen altid noget helt særligt.

- Der er så mange traditioner, og dem elsker jeg virkelig, fortæller hun.

Klokkerne er drejet af Anna Lundsfryds morfar og er blandt hendes favoritjulepynt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Blandt andet plejer hun og hendes familie at mødes og klippe juleklip og lave konfekt. Hun er opvokset i Horne på Sydfyn, men er glad for at bo i Odense. Hun bruger nemlig byen meget. Hun tager gerne på en ugentlig tur rundt til byens genbrugsbutikker, drikker kaffe med sine veninder og tager på grønttorvet om lørdagen.

Annonce

Sans for gamle klassikere

Men Anna Lundsfryd bruger også tiden på kreativeprojekter.

- Jeg har altid været kreativ. Jeg hækler og arbejder med papir og keramik. Faktisk har jeg min egen keramikovn, fortæller hun.

Anna Lundsfryd har indrettet sin lejlighed på Jagtvej i Odense med retro-designemøbler og loppefund. Hun har samlet på gammelt, dansk design, siden hun var helt ung. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Den står dog ikke i den lille lejlighed, men hos hendes forældre.

Hun er født ind i en kreativ familie med en mor, der er håndarbejdslærer, og en oldefar, der var trædrejer. Flere af hans værker hænger rundtomkring i Annas hjem - som små træklokker i vinduerne med sløjfer og grangrene.

Klokkerne er blandt den julepynt, der betyder særlig meget for hende, fordi hun godt kan lide at tænke på, at hendes oldefar har siddet og drejet dem selv, og nu hænger de i hendes vinduer og skaber juleglæde.

Julen i Anna Lundsfryd er både ny og gammel - præcis som den altid har været. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Anna Lundsfryds sans for kreativitet ses også i hendes indretning. Siden hun var helt ung, har hun interesseret sig for dansk design og boligindretning.

Rundt om hendes spisebord står fem myre-stole af Arne Jacobsen. Den helt gamle version med tre ben. Dem købte hun på auktionssiden Lauritz.com, da hun gik i 8. klasse. Hun har malet dem og syet nye hynder til dem, men det er efterhånden ved at være længe siden.

Hun kan især godt lide det gamle danske design, fordi hun synes, det har flere spændende detaljer og er knap så ensartet som det nye. Ofte er det lige præcis det gamle, danske design hun går efter på loppemarkeder. Men også gammel julepynt, keramikvaser og nips til hjemmet kommer med hjem.

En gang imellem sælger hun ud af ting, fordi hun får skrabet for meget sammen.

- Så sælger jeg det igen på loppemarkedet eller giver det til genbrug. Nogle gange skal der bare en udskiftning til, fortæller hun.

Selv i soveværelset er der blevet plads til lidt diskret pynt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Når det kommer til indretning, er det også vigtigt for Anna Lundsfryd at blande design med loppefund, fordi det giver mere personlighed til indretningen.

- Jeg kan godt lide, at mit hjem afspejler mig. Man skal kunne se, at det er mig, der bor her, synes hun.

Annonce

En anderledes adventskrans

Lejligheden består af en entré, et lille køkken og badeværelse, stue, spisestue og soveværelse. Hvert rum er indrettet med personlighed og en detaljerigdom, der er værd at gå på opdagelse i. Julepynt gør det kun endnu mere hyggeligt og spændende at lade øjnene vandre rundt. Noget er nyt, noget er gammelt, noget er hjemmelavet. Men der er en tråd i pynten, så det bliver hverken forvirrende eller rodet at kigge på.

- Jeg samler pynten i små grupper. For eksempel på et fad på spisebordet eller i en vase med grene, og så tror jeg, det er en god idé at holde sig til nogle enkelte farver. Selv kan jeg godt lide grøn og rød, som jeg synes er julens farver. På den måde bliver det mere overskueligt, fortæller Anna Lundsfryd.

I år består Anna Lundsfryds adventskrans af tørrede, blå hortensiaer fra haven. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Der er dog en ting, der skiller sig ud fra år til år, og det er adventskransen. Det er et af de elementer, hvor kreativiteten får frit spil. I år er den lavet af tørrede, blå hortensiaer fra hendes kolonihave.

Hun plukkede dem allerede i sommer og vidste, at hun kunne få noget sjovt ud af dem. Hun har stukket dem i en skål med oasis-blomsterskum sammen med fire snoede lys i en sart dueblå farve. På hvert lys har hun hængt et hvidt tal i porcelæn, som hun selv har kreeret.

- Adventskransen må være anderledes. Sidste år lavede jeg en af lakridskonfekt, som jeg limede på en halmkrans, fortæller Anna Lundsfryd.


Adventskransen må være anderledes. Sidste år lavede jeg en af lakridskonfekt, som jeg limede på en halmkrans.

Anna Lundsfryd


Ellers er julen helt, som den plejer - med julepynt, klip og konfekt. Og traditioner og minder ikke at forglemme.

Noget af det, Anna Lundsfryd holder særligt meget af ved julen, er at finde kassen med julepynt frem og åbne for de mange glædelige minder. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Anna Lundsfryd folder sine kreative evner ud året rundt - både i sin kolonihave i Odense, på Instagram, og når hun sysler med keramik. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Papirklip, julekugler, klokker og lys får en plads i hjemmet i december. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Som foldepige hos Le Klint har Anna Lundsfryd flere af virksomhedens ikoniske lamper stående  Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Anna Lundsfryd pynter sit hjem op med stil og elegance. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Anna Lundsfryd

Er 30 år og bor på Jagtvej i Odense, men er opvokset i Horne på Sydfyn.

Lejligheden er på 65 kvadratmeter i alt.

Anna Lundsfryd sælger sin keramik via Instagram - følg hende på @lundsfryd_fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce