Annonce
Rejser

Julemandslauget kårer Frederiksværk til Årets Juleby

Jakob Gislund er julemand og bestyrelsesmedlem i Dansk Julemands Laug. PR-foto
Den nordsjællandske by Frederiksværk er blevet kåret til Årets Juleby af Dansk Julemands Laug. Byens handelsdrivende har et stærkt sammenhold for at yde noget for borgerne, fortæller bestyrelsesmedlem i lauget og julemand, Jakob Gislund, om grunden til kåringen.
Annonce

Frederiksværk er en lille by på Nordsjælland mellem Arresø og Roskilde Fjord. Byen betegnes også som Lille Venedig på grund af mange broer og kanaler. I år kan den også bryste sig af at kalde sig Årets Juleby. En titel, som den modtog i forsommeren af Dansk Julemands Laug, der næsten hvert år kårer en by i Danmark til Årets Juleby. Julemand og bestyrelsesmedlem i lauget, Jakob Gislund, nævner fællesskab som den vigtigste grund til kåringen.

- Frederiksværk er en by, hvor butikslivet har et stærkt sammenhold for at yde noget for borgerne. Selv om det er en by, der kan være presset sammenlignet med andre større byer, anser de handelsdrivende sig som kollegaer, forklarer han og tilføjer:

- Det handler om fællesskab og om at stå sammen om noget, som alle kan bruge. Det er noget julemanden, kan lide.

Frederiksværk

Frederiksværk ligger på Nordsjælland i Halsnæs Kommune.

Byen er opkaldt efter Frederik den femte.

Den har udviklet sig i tiden omkring kongens industri og kanonstøberi.

En kanal løber gennem Frederiksværk hele vejen ud til Roskilde Fjord.

Læs mere på www.visitnordsjælland.dk.

Annonce

Tradition og gæstfrihed

Det kommer til udtryk ved byens aktiviteter. Hvert år holder den for eksempel Krudtværk Festival (Frederiksværk har været landets stålby, som leverede til Dybbøl Mølle, red.). Da Frederiksværk fejrede Kanalbyens jubilæum sidste år, deltog medlemmer fra julemandslauget.

- At hylde traditionerne og gentagelsens glæde gør også en julemand glad, fortæller Jakob Gislund om en af Danmarks ældste industribyer.

Byens gæstfrihed fik han selv at mærke under laugets besøg i maj.

- Der er en ganske særlig stemning, når man går rundt deroppe. En julemand har brug for en pause i forårssolen, for der er varmt i dragterne, og her blev vi altid budt på en plads. Byen har et stort hjerterum.

Dansk Julemands Laug kårer Årets Juleby for at hylde de byer, der gør noget ekstraordinært i forbindelse med julen. Sidste år var det Ribe, og tidligere har også Frederikshavn og Aalborg haft titlen. I Ribe har de for eksempel mange gratis aktiviteter for børn, og i Aalborg et ønskejuletræ for udsatte børn. I det hele taget tager Jakob Gislund nissehue-hatten af for de handelsdrivendes bidrag til udsmykning og julestemning.

- Jo mere man kigger på det, desto gladere bliver man. For butikslivet handler det sjældent om størst profit. For erhvervsdrivende som – bevares – jo skal tjene, handler det først og fremmest om at skabe glæde omkring sig. Når de pynter op, gør de det, fordi de ikke kan lade være.

Frederiksværk med kanalen der løber gennem byen. PR-foto: Visit Nordsjælland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Se dem her: Lyngvilds syv omstridte billeder fra Faaborg Kirke

Annonce