Annonce
Kultur

"Nøddebo Præstegaard" fører julekapløbet på Odense Teater

Mathias Sprogøe Fletting som Nicolaj i "Nøddebo Præstegaard" i en co-produktion mellem Odense Teater og Folketeatret i 2017. Foto: Thomas Petri.

"Nøddebo Præstegaard", der havde premiere på Folketeatret i 1888, og nationalskuespillet "Elverhøj" fra 1828 er de mest spillede teaterforestillinger i Danmark.

Alene efter 2. verdenskrig har "Nøddebo Præstegaard" 21 gange været årets juleforestilling på Odense Teater.

Komediens status som juleforestillingen blev op gennem 80'erne udfordret af "Et juleeventyr", og senere fik "Nøddebo" også konkurrence fra dramatiseringer af tv-julekalendere og nyere børnebøger.

Annonce

De seneste 20 år har historien om studenten Nicolaj og hans lærde brødre - Gamle og Corpus Juris - pastor Blicher og døtrene Emmy og Andrea Margrethe, ligget i nærmest fast rul med "Jul i Gammelby", "Fest i Lønneberg" og "Nissebanden i Julemandens land".

Enkelte gange har teatret brudt traditionen og givet nye bud på julegenren med bl.a. "Jesus og Josefine" og "Der var engang en dreng, der fik en lillesøster til jul".

I 2010 blev en litterær juleklassiker med flere år på bagen end "Nøddebo Præstegaard" for første gang opført på Odense Teater, da Miehe-Renard instruerede sin egen version af "Peters jul". Forestillingen blev genopsat i 2016.

Når "Jul på slottet" til november har premiere på teatret, er det i Martin Miehe-Renards gendigtning af sit eget originalmanuskript til DR-julekalenderen fra 1986.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce