Annonce
Nordfyn

Julehjælp: Røde Kors presset af ansøgninger

Hos Røde Kors i Søndersø vil man forsøge at imødekomme alle ansøgninger igen i år. Connie Knudsen og Grete Jakobsen er blandt de frivillige, der har arbejdet med at skrabe penge sammen til julehjælpen. Foto: Thomas Gregersen
I mere end 10 år har Røde Kors i Søndersø givet julehjælp til trængte familier. Men i år står de frivillige for første gang i den situation, at de må sige nej til ansøgere. Også Nordfyns Kommune oplever, at flere efterspørger julehjælp.
Annonce

Søndersø: - Når vi læser de her ansøgninger igennem, står det klart, det er nogle meget svære situationer, vores ansøgere sidder i. Så er det sådan set lige meget, om årsagen gennem årene har heddet corona, kontanthjælpsloft eller integrationsydelse. Vi har permanent nogle familier, hvor børnene ikke bare kan tage en almindelig jul med slik og gaver for givet, siger Grete Jakobsen fra Røde Kors-butikken i Søndersø.

I år er det 11. gang, Røde Kors i Søndersø deler julehjælp ud, og hvor der de første år var 14-15 familier der søgte, er tallet steget år for år, og til den kommende højtid er det oppe på godt 70 nordfynske familier.

Sidste år valgte de frivillige i Søndersø at øge budgettet for at kunne imødekomme alle ansøgninger. Det vil de meget gerne gøre igen i år, men det stigende antal ansøgninger presser budgettet, siger Grete Jakobsen, der leder Røde Kors-butikken.

Derfor overvejer de lokale frivillige at ændre proceduren inden næste års julehjælp.

Annonce

Fokuserer hjælpen

- Vi vil have meget mere fokus på de enlige forsørgere med børn og de dårligst stillede pensionister - og så vil vi nok bede kommunen om, at være med til at finde de mest trængende familier. Opgaven med at vurdere ansøgninger er simpelthen blevet uoverskuelig for os, mener Grete Jakobsen.

Siden kravet om mundbind kom, har der været færre kunder i Røde Kors-butikken og under den store nedlukning i foråret, tjente butikken ikke en krone. Selv om mange stadig støtter med gode ting, kan de frivillige også godt mærke, at der er et stigende salg mellem private på blandt andet internettet.

- Det er en tid, hvor der er klimakatastrofer og uro mange steder i verden, hvor vi også gerne vil hjælpe gennem vores bidrag til Dansk Røde Kors. Vi vil selvfølgelig gerne have, at de penge, vi tjener gennem vores arbejde, også havner hos de, der har mest brug for det, siger Grete Jakobsen.


Vi vil selvfølgelig gerne have, at de penge, vi tjener gennem vores arbejde, også havner hos de, der har mest brug for det.

Grete Jakobsen


Annonce

Ekstra 16.000 kroner

- Jeg hælder til, at vi i år imødekommer alle ansøgerne, men at vi så fremover må fokusere hjælpen mod de aller mest trængende, siger Grete Jakobsen.

Hos Røde Kors i Søndersø modtager hver familie et gavekort på 700 kroner og lidt juleslik, så med godt 20 flere ansøgere end sidste år er det et ekstra beløb på omkring 16.000 kroner, der skal findes i budgettet.

Annonce

Pres hos kommunen

Også hos Nordfyns Kommunes oplever man, at flere har brug for julehjælp.

- Efterspørgslen er stigende, og vi har ikke tidligere oplevet, at der efterspørges hjælp så tidligt, som tilfældet er i år, fortæller Jesper Due Pedersen, chef for Børn og Familie.

Aktuelt er der kommet godt 50 ansøgninger til julehjælp, og da ansøgningsfristen først er i ugen op til jul, taler sandsynligheden for, at der kommer en del flere.

- Vi har 60 julehjælpspakker til uddeling, og jeg tror desværre ikke, at vi ender med at kunne imødekomme alle ansøgninger.

Annonce

Den omvendte verden

Sidste år var situationen nærmest omvendt fortæller Jesper Due Pedersen. Der var udfordringen snarere, at der først til sidst indkom de fornødne ansøgninger.

- Min fornemmelse er, at de forskellige konsekvenser af corona er en medvirkende faktor til, at flere nu har brug for hjælp.

Nordfyns Kommune har en række kriterier, der skal opfyldes for at komme i betragtning til julehjælp. Langt de fleste af dem, som modtager hjælp, er enlige mødre på overførselsindkomst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce