Engang var Strynø den tættest befolkede ø i Danmark næst efter Amager. Sådan er det ikke mere. I dag bor der 197 mennesker på Strynø, men alligevel er der både en skole, en købmand, en kirke og en kro på øen.
Trods de åbenlyse udfordringer ved at holde liv i et lille øsamfund, som kun kan nås med færge fra Rudkøbing, så er det i høj grad lykkedes for strynøboerne. De har kæmpet for deres skole, deres færgeafgange og deres købmand, og når det bliver jul, samles de om øens traditioner og arrangementer.
Det fortæller sognepræst Andreas Skjoldborg Knudsen, som blev præst på øen i november 2018.
- Jeg tror, at man holder fast i traditionerne og bakker lidt mere op om dem end i en storby, hvor man ikke er så afhængige af hinanden. Der er for eksempel ikke nogen, der stætter spørgsmålstegn ved, om man skal i kirke juleaften, eller om vi skal have gløgg ved kromanden. Det skal vi, for det er tradition, siger Andreas Skjoldborg Knudsen, som derfor har lært at forvente fuldt hus i juledagene.
- Sidste år var vi 135 i kirken juleaften. Og det er faktisk kun to tredjedele af øens beboere, som er medlemmer af folkekirken, siger Andreas Skjoldborg Knudsen.
Strynø
Der sejler en færge fra Rudkøbing til Strynø hver dag.
Ifølge Danmarks Statistik bor der 197 mennesker på øen
Strynø fylder 4,88 kvadratkilometer i Det Sydfynske Øhav.
Øen er kendt for sit aktive foreningsliv og den smukke natur
Strynø har egen skole og puljeinstitution med vuggestue, børnehave og fritidsordning. Når børnene når 5. klasse, skal de i skole i Rudkøbing.
Strynø løb med en andenplads i kampen om at blive Årets Ø i 2020.
Strynø Bosætningsgrupper er nomineret til Den sydfynske Initiativpris, som bliver uddelt den 2. februar.
Strynø Havn blev totalrenoveret i 2010 og besøges nu af mange sejlere
Mange ø-gæster
Ud over de fastboende kommer der også udefrakommende gæster til gudstjeneste. Det er folk, som har familie eller et fritidshus på øen.
Dem er der en del af, fortæller Kjeld Tønder Hansen, som er formand for Øhavets Smakkecenter, og som har boet på Strynø med sin kone siden 1995.
- Der er ikke ret mange, som tager væk fra Strynø for at holde jul, men der er en del børn og bedsteforældre, som kommer til Strynø for at fejre jul, siger Kjeld Tønder Hansen.
Vi mødes på kroen
Som i mange andre byer begynder juleforberedelserne på Strynø allerede at gå i gang op til første søndag i advent. Her sætter beboerforeningen øens juletræ op foran købmanden, og første søndag i advent samles alle om det efter at have været til børnegudstjeneste i kirken. Træet tændes, øens julemand kommer forbi, og det hele sluttes af med gløgg og æbleskiver på kroen. Normalt dukker der 50-100 folk op, siger Kjeld Tønder Hansen.
- Der kommer rigtig mange. De fleste børnefamilier er der, siger han og tilføjer, at turen fra kirken til kroen foregår i samlet flok.
- Det er en meget hyggelig tradition, synes jeg, siger han.
Lige over for juletræet og mellem kirken og kroen ligger købmanden. Her holdes ikke julearrangementer, men alligevel bliver købmanden centrum for en del jule-snak, fortæller Kjeld Tønder Hansen.
- Vi har jo vores købmand, og når vi er deroppe, så har vi god tid. Vi får snakket og sagt god jul.
Fuldt hus til juleforestillingen
Sidst i november er der også juleklippedag på skolen. Hele øen inviteres, men da det er i skoletiden, er det lidt begrænset, hvor mange der kommer. Til gengæld er der fuldt hus, når hele øen inviteres til en aften med luciaoptog, juleforestilling og juletræsdans på skolen.
Claus Aagaard, som flyttede til Strynø med sin kone og fire børn for otte år siden, mener ikke, at opbakningen til julearrangementerne skiller sig i ud i forhold til den opbakning, der generelt er til arrangementer på Strynø.
- Der er et stort fællesskab på Strynø, og det slår også igennem i julen. Generelt vil jeg sige, at hvis folk vil eller kan noget, så er strynøboerne rigtig gode til at bakke op om det, siger Claus Aagaard og tilføjer, at han og familien flyttede til øen på grund af det store fællesskab.
Roen betød også noget, men familien har opdaget, at der ofte er for få timer i dagen på Strynø.
- Der er en ustyrlig ro på øen, men vi har aldrig haft så travlt, som siden vi flyttede til Strynø. Der foregår noget hver dag. Det kan være åbent hus i det lokale galleri, spejder, fredagsøl på kroen, litteraturklub, live-streaming fra Aarhus Universitet eller andet. Men vi har jo så travlt, fordi vi gerne vil deltage og være en del af fællesskabet. Jeg tror ikke, at strynøboerne bakker specielt op om julens arrangementer - de bakker bare godt op om arrangementer hele året rundt.
- Vi er fysisk afskåret fra fastlandet, fordi der er vand rundt om os. Den gør, at man koncentrer sig meget om det, der foregår på øen, siger Claus Aagaard.
Sognepræst Andreas Skjoldborg Knudsen har nogenlunde samme syn på sagen.
- På en lille ø må man blive enige og slå pjalterne sammen. Ellers kommer der to mand til hvert arrangement. Det nytter ikke noget, siger han.
En ny tradition
Inden julen er ovre, har der også været juleklippedag på Strynø, og i de senere år er der kommet en ny tradition til. Det er ikke en tradition, som hører julen til, men nytåret, fortæller Andres Skjoldborg Knudsen.
- Nytårsaften mødes vi klokken 23.30 i kirken, og så synger vi lidt og får noget champagne. Det er meget uformelt. Det er også godt besøgt, selvom det er ny tradition.