Annonce
Odense

Jul på letbanen 14:24: Benedikts Plads vokser i orkanens øje

Benedikts Plads er en stor byggeplads, der er hegnet ind hele vejen rundt. Bebedikt Grillen ses ovre til højre i baggrunden. Tidligere lå den inde på midten af pladsen. Foto: Christian Nordholt
Benedikts Plads er midt i store forandringer, og når letbanen begynder at køre, er pladsen også blevet større. For Soung Do, der ejer Benedikt Grillen, kan det kun gå for langsomt med at blive færdig. Men det skal nok blive godt, er hun sikker på.
Annonce

Benedikts Plads har oplevet mange forandringer i sit korte liv, men den største forandring er den, der foregår lige nu.

Den kommende letbanestation skal ligge mellem butikker, boliger, herberg, busser, biler, knallerter, cykler, løbehjul og gående. Midt i orkanens øje. Og pladsen, der først blev anlagt, da Odenses gamle vandtårn blev revet ned i 1953, bliver bygget fuldstændig om.

En af de erhvervsdrivende, der ligefrem har oplevet at blive løftet højt op i luften og fløjet væk til en ny placering, er Suong Do, der ejer Benedikt Grillen, som før lå lige midt på pladsen. Men en dag kom Odense Letbane med en stor kran og løftede hele bygningen lidt tilbage og ud til siden og satte den ned midt i pladsens nye, grønne område i den tidligere have ved Kirkens Korshærs herberg.

26 stationer på 24 dage: Avisen markerer julen med en gennemgang af Odenses kommende letbane fra Hjallese i syd til Tarup i nord. Dag for dag beskriver vi én station - enkelte dage to stationer - og noget af det, der sker i områderne omkring stationerne, som på forskellige måder vil blive påvirket af den kommende letbane, som efter planen åbner i år 2021.

Annonce

Kunderne er der

Da avisen besøger Benedikt Grillen en grå og snusket decemberdag, ser det ud til, at i hvert fald nogle af kunderne har taget den nye placering til sig. Der er fuld gang i serveringen af burgere, hotdogs og andet godt, og Suong Do har travlt.

Men hun kan næsten ikke vente længere på, at gravemaskinerne forsvinder, letbanen kører, og det hele står færdigt.

- Jeg tror helt sikkert, det bliver rigtig godt, når de er færdige, siger hun.

- Jeg tror også, at det bliver bedre, end det var, før de gik i gang.

- Men lige nu er jeg lidt gemt her, kan du nok se. Det dér spærrer mig inde, siger Suong Do og peger på et byggehegn, der er sat op ude foran grillen.

- Mine kunder kan ikke finde mig herhenne, de skal hele vejen udenom, tilføjer hun og peger i retning af Drewsensvej i øst og Albanigade i vest, hvor de eneste adgangsveje uden om den store byggeplads findes.

- Det kan ikke blive ved med at gå på den her måde, siger Soung Do og ser fortvivlet ud.

Annonce

- Ingen tomme butikker

En af dem, der står og spiser frokost i grillen, er Marco Petersen på 33. Han har lyttet til samtalen og har lyst til at bidrage med sin egen holdning om alt det, der sker på Benedikts Plads.

- Jeg synes, det er vigtigt at sige, at der ikke længere er tomme butikker heromkring. Alt er lejet ud. Jeg synes, at mange mennesker har haft lidt for travlt med at sige, at det er det modsatte, der sker - at butikkerne dør. For det passer ikke. I hvert fald ikke i den her del af byen. Og efter, de åbnede for gennemkørsel i parkeringskælderen oppe under Thomas B. Thriges Gade, er de sidste to butikker også blevet lejet ud, siger han.

- Jeg bor henne ved krydset ved Frederiksgade, Benediktsgade, Rødegårdsvej og Nyborgvej. Jeg har boet her i 10 år, og lige på nær det første år har der været vejarbejde hele tiden. Det var været kabler, det har været vand, kloak og alt muligt. Men når man færdes i kvarteret, så er det ikke det store problem.

Benedikts Plads

Hele Benedikts Plads bliver omlagt i forbindelse med letbanebyggeriet.

Letbanestationen skal ligge midt på den nye plads, og derfor er grillbaren blevet flyttet en smule i forhold til sin gamle placering.

Den nye Benedikts Plads bliver anlagt med en koksgrå klinke, og det bliver letbanestationen også – så det hele passer sammen.

På nordsiden af stationen er der anlagt en lille parkeringsplads, mens der på østsiden er anlagt en stor cirkel med grønt på det område, der tidligere udgjorde herbergets lukkede have.

Det gør den nye Benedikts Plads større end den gamle. Stationen på pladsen forventes færdig i andet kvartal 2020.

600 mennesker vil hver dag stige på letbanen på Benedikts Plads, og 700 vil stå af, vurderer Odense Letbane.

Kilde: Odense Letbane

Annonce

Elsker forårsruller

Marco Petersen har spist på Benedikt Grillen i mange år, afslører Soung Do.

- Han kommer her efter forårsruller, som han godt kan li', og han er stamkunde, er du ikke Marco, spørger hun, og det medgiver Marco Petersen gerne, at han er.

- Jo, det er rigtigt, siger han med et smil, og fortæller, at han ligesom Soung Do glæder sig til, at letbanen en dag begynder at køre.

Og Marco Petersen vil gerne have mere letbane til Odense.

- Jeg arbejder med udsatte børn og unge i Vollsmose. Så den der etape 2, de taler om, går jeg ind for. Også med deres ghettoplaner og alt det dér, så tror jeg, at en letbane til Vollsmose ville været rigtig godt, siger han, inden han tager sine friske forårsruller med sig og går ud i støvregnen.

Imens har en ny stamkunde trodset alle hegn og forhindringer, og Soung Do fortsætter sit arbejde i rask tempo.

Uden for på byggepladsen, hvor store jordbunker og dynger af gammel, opbrudt asfalt forstyrrer billedet af den nye og større Benedikts Plads og den kommende station, står det klart, at der stadig er meget bøvl og mange irritationer forude for alle de mennesker, der bor og arbejder ved det sidste letbanestop før centrum, når man kommer sydfra.

Men engang i andet kvartal af 2020 skulle det hele gerne være færdigt.

Suong Do ejer Benedikt Grillen, der er blevet flyttet over i pladsens nye, grønne hjørne i herbergets tidligere have, som er blevet inddraget i pladsen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Marco Petersen bor tæt på Benedikt Plads og den kommende station. Han er stamkunde i Benedikt Grillen, hvor han henter sine elskede forårsruller. Foto: Jesper Friesmand
Store opbrudte stykker af gammel asfalt ligger i en uskøn stak midt i det hele. Foto: Jesper Friesmand
Benedikt Grillen har fået en ny placering. Kirkens Korshærs herberg ses i baggrunden. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Byggepladsen med sine bunker af jord og grus gør det stadig svært at se det færdige resultat for sig.
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce