Annonce
Klumme

Jul i skilsmisseland

Vi nærmer os den tid på året, som mange vil beskrive som den hyggeligste og dejligste årstid på året, nemlig julen. Forventningerne er oftest store og traditionerne mange. Sammen med venner og familie samles vi til adventshygge og æbleskiver, vi julebager til tonerne af Last Christmas, og opskriften på and og risalamande er hvert år nøjagtig den samme.

Men bag det perfekte glansbillede, er der i mange familier en anden virkelighed. En virkelighed, hvor julebilledet med mor far og børn foran træet ikke længere er muligt, fordi mor og far er gået fra hinanden.

At finde nye traditioner og måder at være sammen på i julen, kan være en ganske vanskelig opgave for skilsmissefamilier. Det udfordrende ved traditioner er nemlig hvad vi stiller op med dem, når konstellationerne omkring dem ændrer sig. Når par går fra hinanden, bliver skilt og siger farvel og tak til parforholds konstellationen ændrer hele familiekonstellationen sig. Det, der samtidig sker, er nemlig at det sender hele familien ud i en ny dimension af familielivet, som kan være enormt svært at navigere i. Det er hjerteskærende som forældre at skulle dele familien og tiden med barnet op, og lige så usikkert er det, at man ikke ved, hvad der ligger forude for hverken sig selv eller sit barn.

Som pædagog bliver jeg ofte spurgt om hvordan jeg vil anbefale skilsmissefamilier at planlægge julen. Hvem har barnet ret til at være sammen med? Skal samværsordningen ændres? Skal mor og far give gaver hver for sig?

Det kan lyde som simple spørgsmål, men svaret er måske ikke så simpelt. Mit svar er nemlig altid, at det bedste forældre kan gøre er at samarbejde om de bedste løsninger for barnet. Det kræver bare enormt meget energi, når man som voksen er i livskrise og skal finde kræfter til at tilsidesætte egne behov og følelser, og i stedet mødes på kompromisernes vej. Men uanset hvor svært det er, så har børnene brug for at de voksne prøver.

Jeg tror ikke der findes en skabelon, vi kan trække ned over alle familier som den endegyldige sandhed. Det, der virker for den ene familie, virker måske ikke for den anden. Sådan er det, for både familier og børn er forskellige.

Det betyder også at jul i skilsmissefamilier kan se meget forskelligt ud. Nogle holder jul sammen, andre deler dagene op, mange finder nye traditioner og nye måder at være sammen på, som giver mening i forhold til den nye familiekonstellation.

Jeg kan ikke love at jul i skilsmissefamilier nødvendigvis får det nemmere med årene, men jeg kan til gengæld love, at hvis man indretter sig efter børnenes følelser og behov, vil deres smil og glæde være den største tilfredsstillelse, man som forældre kan opnå i den situation.

Og husk så i øvrigt hinanden på, at familier med det perfekte julebillede med smilende børn og voksne foran juletræet, ofte også har sit at slås med. Måske er værdien i at turde være i det uperfekte liv, langt vigtigere end værdien i at vise det perfekte julebillede.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce