Annonce
Odense

Jul i Odense: Sådan bliver årets juletræstænding

Odenses store juletræ pa Flakhaven tændes af julemanden, borgmesteren og Beredskab Fyn. Arkivfoto: Michael Bager
I år får vi igen en juletræstænding med familie, julemand og slikposer, og som noget helt nyt bliver Odenses nye byrum integreret i julebelysningen.

Sidste år blev Odenses juletræ- og belysning tændt en stille, mørk fredag i november - helt uden nogen anede uråd. Selvom mange odenseanere nok satte pris på, at der overhovedet kom et juletræ til Flakhaven, og at julen i midtbyen lignede sig selv – i hvert fald hvis man lagde hovedet tilbage og betragtede gågadens julebelysning – er mange nok også glade for udsigten til en juletræstænding, der igen ligner sig selv.

Det er de i hvert fald hos Odense Cityforening, der står bag julen i Odenses midtby.

- Det betyder rigtig, rigtig meget. Det var en kedelig affære sidste år, lyder det fra Peter Bøgholm, som er direktør i cityforeningen.

Annonce

- Juletræstændingen på Flakhaven er en meget gammel tradition, og det er noget, der samler familien, og det er også en måde, hvorpå mange familier skyder julen i gang.

- I forhold til corona har det også betydet noget, for hver gang man kan sende et signal om normalitet, rykker vi alle mere og mere i retningen af en helt almindelig hverdag, understreger Peter Bøgholm.

Julebelysningen udvides

Når det kommer til julen, er det som regel rart, når tingene foregår, som traditionen foreskriver. I år bliver der skrevet et nyt kapitel ind i traditionen. For med nye byrum og torve, har cityforeningen måttet udtænke, hvordan disse kan integreres i den nuværende julebelysning.

Det har blandt andet ført til, at der er investeret i såkaldte jordbaserede udstillinger, som er pyntet med lys.

- Nu er der for eksempel blevet åbnet for passagen mellem Overgade, Nedergade og Vestergade, og der er mange træer i de nye byområder. Dem sætter vi også lys i. På det nye torv ved Føtex Food, Platan-pladsen (pladsen bag Magasin, red.) og Gråbrødre Plads bliver der placeret nogle jordbaserede udstillinger med lys. De skal også virke som teasers for den store lysfestival, Enchanted Winter Forest, som finder sted i Kongens Have, forklarer citydirektøren.

Med de nye lysinstallationer håber Peter Bøgholm også, at Odenses jule-indsats kan gøre sit indtog på de sociale medier.

- Det betyder noget for kendskabet til Odense. Når vi udsmykker byen, håber vi, at folk får lyst til at tage nogle fede billeder af vores by, lægge dem på de sociale kanaler og på den måde være med til at udbrede, at vi kan noget helt særligt i Odense, når det kommer til juleoplevelsen, forklarer Peter Bøgholm.

Peter Bøgholm glæder sig over, at der er udsigt til en jul i Odense - fuldstændig som vi kender den. Arkivfoto
Annonce

Energifornuftig jul

Julebelysningen består af cirka 500.000 lyspærer, som tages ned igen i slutningen af december og starten af januar.

Og til de besøgende, som er splittet mellem det smukke i gågadens mange julelys og det klimaregnskab, der bagefter skal gøres op, har citydirektøren et par opmuntrende ord.

- Vi er simpelthen lykkedes med at skifte alt til LED-belysning, og det betyder, at vi kan tillade os at gøre det, som vi er så gode til i Odense – at skabe en rigtig juleoplevelse. Og det kan vi uden at bruge mere strøm end et parcelhus bruger på et år, siger en tilfreds Peter Bøgholm.

Juletræet og gågadens belysning bliver tændt på Flakhaven lørdag 13. november klokken 17.

Juletræs-tænding i Odense

Arrangementet foregår lørdag 13. november. Det hele starter klokken 16, hvor Odense Skoleorkester går rundt og spiller i byens gader.

På samme tid starter uddelingen af slikposer til byens mindste borgere. Det foregår på Platan-pladsen (pladsen bag Magasin, red.).

Klokken 16.30 vil den gamle veteranbrandbil køre med skoleorkesteret foran sig, og de ender på Flakhaven, hvorefter selve juletræstændingen foregår. Lysene bliver tændt klokken 17.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Odense

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Assens For abonnenter

Efter 15 år er politimanden Preben vendt tilbage til genkendelige kriminelle ansigter: - Det er pudsigt hvordan de samme navne går igen

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Kerteminde For abonnenter

Morten blev meget overrasket i vejkryds: Nu leder Fyns Politi efter en bil

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Odense Bulldogs

Ingen Bulldogs-spillere til OL - nederlag i tæt kamp mod Esbjerg

OB

Garvet OB-stopper roser 16-årigs mentalitet, men Bashkim Kadrii gik ud med en knæskade i OB's første træningskamp

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Nordfyn For abonnenter

Fik sin mors nyre for et år siden: Nu er Stefan ved at starte eget firma

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Odense

Lidt af en overraskelse: I årevis troede zoos dyrepassere, det var en han - pludselig fik 'han' en unge

Annonce