Annonce
Assens

Jubilæum: Karen har strikket strømper til nødstedte i 30 år

Selvom der mest strikkes, hækles og sys når Nørklerne fra Røde Kors i Haarby mødes, så er der også plads til både kaffe og grin. Her får 84-årige Karen Jacobsen (t.v.) sig et enkelt med Betty Skousen (t.h.) på 101 år. Foto: Laura Kold

Lørdag er der strikkefest i Haarby, da Røde Kors' Nørklere mødes for at fejre de sidste 30 års strikkerier til nødstedte. Med til jubilæumsfest er 84-årige Karen Jacobsen, der var med til at starte den frivillige håndarbejds-gruppe i byen.

Haarby: Det er præcis 30 år og to dage siden, de første Nørklere mødtes i Haarby for at strikke og sy tøj til Røde Kors' nødhjælpspakker, der sendes ud til katastroferamte steder i verden.

Sådan et jubilæum kan selvfølgelig ikke gå ubemærket hen, og Røde Kors' frivillige håndarbejdsgruppe inviterer derfor lørdag formiddag til kaffe, kringle og strik.

Med til højbords sidder et par ganske særlige damer. 84-årige Karen Jacobsen er et kendt ansigt blandt de fremmødte festgæster. Det var nemlig hende, der 4. januar 1988 tog initiativ til at starte Nørkle-gruppen i Haarby. Og hun har strikket lige siden.

- Det jeg kunne var at strikke og sy. Men mange ældre mennesker sidder bare derhjemme og laver håndarbejde for at komme det i skuffen. Derfor fik jeg tanken, at vi skulle mødes og lave noget, der kunne bruges ude i verden, siger Karen Jacobsen, der startede gruppen op, da hun dengang som 54-årig landmandskone blev valgt ind i Røde Kors' bestyrelse i Haarby.

Selvom de i starten kun var to strikke-ildsjæle blev de hurtigt flere, og efter Røde Kors-butikken og tøjcontainerne blev sat op i byen kom der fart på.

- Vi blev to - tre stykker mere for hver gang, siger Karen Jacobsen.

Annonce
Kvinderne her er for unge til at kunne huske, da Nørkle-gruppen blev startet i Haarby, de har ikke været med alle 30 år, som den frivillige sy-gruppe nu har eksisteret. Men Elin Madsen (t.v.) har de sidste 15 år gladeligt stikket strømper, trøjer, sko til nødstedte børn i katastroferamte lande. Foto: Laura Kold

101 år og stadig strikkende

I dag er der omkring 50 aktive nørklere i Haarby, hvoraf de 30 mødes hver anden uge og over en kop kaffe arbejder på deres håndarbejde til børn ude i verden. Resten er en gruppe af en seje, ældre damer, der trods de ofte må blive hjemme, stadig er aktive i gruppen.

En af dem er 101-årige Betty Skousen. Hun sidder hjemme og trevler indleverede, beskadigede stykker strik op, så de andre nørklere kan sy eller strikke nyt tøj af garnet.

- Jeg har lavet så meget håndarbejde i mit liv, men nu duer hænderne ikke mere, siger Betty Skousen, der kom med i nørklerne, da hun flyttede til byen få år efter Karen Jacobsen startede gruppen.

Det bliver heller ikke til helt så meget nørkleri for Karen Jacobsen, som det har gjort tidligere. Kroppen er træt, og så går tiden også med at få strikket til familien derhjemme, fortæller Røde Kors-ildsjælen, der dengang gruppen startede selv sorterede og vaskede det indleverede tøj i containerne i hendes kælder på gården.

- Jeg har selv prøvet at være ludfattig som barn, og så kan jeg godt lide at bruge mine hænder. Jeg har uro i dem, hvis de sidder stille, siger Karen Jacobsen, der kan prale af at kunne strikke til 5 børn, 13 børnebørn og 2 oldebørn.

Der bliver gået til den, når Nørklerne mødes. I 2017 producerede den frivillige gruppe 2138 stykker tøj og tæpper, der blev sendt afsted som nødhjælp til eksempelvis Syrien, Nepal og Hviderusland. Foto: Laura Kold

Men ikke alle nørklerne sidder derhjemme. Sweatere, huer, joggindragter, undertøj, kjoler og sokker bliver også produceret, når 30 af nørklerne mødes hver anden onsdag.

- Nogle gange får vi strikket meget, andre gange knap så meget, siger Elin Madsen, med henvisning til at damerne også kan snakke.

Men Nørklerne kan ikke kun strikke. De kan også hækle og sy - og alt andet håndarbejde. Her beundre kvinderne et gammelt pudebetræk, der blev forvandlet til en lille taske. Foto: Laura Kold
Elin Madsen fra Haarby har været med i Nørkle-gruppen de sidste 15 år. Det er blvet til mange ting gennem tiden. Blandt andet denne "lille bi", der er en babytrøje, der skal sendes mod nødstedte børn i udlandet. Foto: Laura Kold
Nørklerne fra Rødekors i Haarby holdt lørdag strikkefest for at fejre deres 30-års jubilæum. Foto: Laura Kold
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce