Annonce
Nyborg

Jubilæum: Aunslev Hallen fylder 40 år

Næstformand for Aunslev Hallen, Bent Thomsen, formand for fodbolden, Lau Krogshede og gymnastikkens formand, Tanja Bidstrup foran den 40 år gamle idrætshal. Foto: Klaus Wind

Idræthallen i Aunslev blev bygget for kommunale penge og masser af frivillige kræfter. I 1978 blev den indviet.

Aunslev: Mens Tommy Seebach sanger om "krøller eller ej", og socialdemokraten Anker Jørgensen indledte sin anden regeringsperiode i Danmark, så voksede Aunslev Hallen på den bare mark - et par velvoksne stenkast fra byskiltet nord for Aunslev.

Det var dengang i ´78, da hallerne forlængst havde holdt deres indtog i centerbyerne, men hvor en idrætshal på den åbne mark, fortsat var et særsyn. Faktisk var hallen ved skolen i Aunslev, den første idrætshal på Østfyn udenfor de større bysamfund.

En idrætshal var længe savnet i lokalområdet, hvor fodbold, håndbold, gymnastik og skytter måtte klare sig på anden vis indenfor stregerne i andre haller. Dedikerede kræfter, som gerne så idrætslivet blomstre ude på kanten af Nyborg Kommune, fik stablet en bestyrelse på benene og overbevist politikere i kommunen om værdien af en hal i lokalområdet.

For socialdemokraterne var ikke bare ved magten på Christiansborg - også i Nyborg Kommune var det røde flertal mere end markant med den navnkundige smed, Børge Jensen, i spidsen. Og herfra var linjen ganske klar, når det gjaldt breddeidrætten - ikke bare på vælgermøder, men også realpolitisk var der kridtet op til en idrætshal i Aunslev.

Annonce

Program for jubilæumsdag


  • Halbestyrelsen har valgt at markere 40 års jubilæet i samarbejde med de syv idrætsforeninger som benytter idrætscentret i Aunslev. Det sker med aktivitet, bevægelse og socialt samvær i fokus, lørdag 15. september fra klokken 9.30-15.
  • 9.30-11: Velkomst ved borgmester Kenneth Muus. Fælles gratis morgenbord i Aunslev Hallen og Danehofgarden spiller. Også OB's mascot, Victor, kigger forbi.
  • 11-13.30: Sjove og udfordrende aktiviteter for hele familien
  • 13.30-14: Fælles afslutning
  • 14-15: Mulighed for at stifte bekendskab med - og høre mere om sportsgrene og idrætsklubber i centret.
40 års jubilæet fejres 15. september med en aktivitetsdag for hele lokalsamfundet. Foto: Klaus Wind

Fra spadestik til hal

- 15 ud af 21 i byrådet var socialdemokrater, det var under borgmester Børge Jensen. Og de så gerne at også Aunslev - og området herude fik en idrætshal, fortæller næstformand i hallens bestyrelsen, Bent Thomsen og uddyber:

- Et vælgermøde satte gang i planerne. Vi fik stiftet foreningen og den selvejende institution og første spadestik blev taget 24. marts 1978. Et halvt år senere kunne vi indvie hallen. Det var 1. oktober 1978, erindrer Bent Thomsen, der var med fra den spæde start i 1977.

Hallen blev bygget for kommunale kroner og kostede ifølge Bent Thomsen i omegnen af 2,6 mio. kroner plus det løse. Masser af frivillige kræfter deltog i arbejdet både inde og ude. Samtidig blev der indføret en passus i vedtægterne, som gjorde det muligt for Nyborg Kommune at overtage hallen på et senere tidspunkt.

Forløberen for hele halbyggeriet lå et par år tidligere, da der blev bygget et klubhus til fodbolden. På den tid måtte alt fra skytter til håndboldspillere finde andre steder, når de skulle dyrke deres idræt.

Håndbold i Rolfsted

- Skytterne havde skydebane i en kælder under skolen, og håndboldspillerne måtte til Rolfsted Hallen, hvor de kunne spille fredag fra klokken 22-23. Og så havde vi en gymnastiksal på skolen til badminton og gymnastik, husker Bent Thomsen om tiden før Aunslev Hallen.

De store spær var første tegn på, at noget større var på vej, som nabo til skolen. Byggeriet omfattede en idrætshal med plads til fem badmintonbaner med tilhørende omklædningrum, en skydebane og et cafeteria plus mødelokaler. Hallen fik senere selskab af to udendørs tennisbaner og et par petanquebaner plus fodboldbaner.

Også i dag - 40 år senere spiller idræt og bevægelse sammen i grænselandet mellem skole, sfo og idrætshal - akkurat som det har gjort det på hele rejsen gennem de seneste 40 år.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce