Annonce
forside

Jubel på Ærø: Penge til nyt whiskyhus

Realdania giver 700.000 kroner til nyt whisky-destilleri. Michael Nielsen, Ærø Whisky, håner at kunne åbne sommeren 2016.

Realdania giver 700.000 kroner til nyt whisky-destilleri.

- Vi har lidt svært ved at få armene ned lige nu.

Sådan lyder reaktionen fra Michael Nielsen fra Ærø Whisky efter meldingen fra Realdania om, at kampagnen ”Underværker - bygningsarvens ildsjæle” giver 700.000 kroner til et kommende whisky-destilleri i Ærøskøbing.

Destilleriet skal ligge i et gammelt vaskehus i baggården til Den Gamle Købmandsgård ved torvet i Ærøskøbing. Og Michael Nielsen er ikke overraskende glad for, at projektet nu kan realiseres.

Annonce
Det nye destilleri kan besøges gennem gården til Den Gamle Købmandsgård. Det er det gamle vaskehus, snart whiskyhus, i baggrunden.

Skiller sig ud

Ifølge programchef Christian Andersen, Realdania, skiller projekt whiskyhus sig ud i forhold til mange af de 124 projekter, der i alt søgte støtte.

- Vi har seks bedømmelseskriterier. Der skal være en god lokal forankring, det skal være nyskabende, give udvikling og nyt liv i lokalmiljøet, sikre bygningsarv og på den lange bane sikre en bæredygtig drift.

- De ting gået op i en højere enhed. Men samtidig er det ikke et projekt, der ligner de andre, og vi er gået efter en palet af projekter med forskellige vinkler, siger han.

Folkeaktier til salg

Realdania støtter den del af projektet, der handler om renovering af den gamle bygning. Derudover mangler whiskyhuset godt 700.000 kroner til udstyret til selve destilleriet.

Michael Larsen fra Ærø Whisky regner med at finde en del af penegen ved at udstede folkeaktier, som ærøboer kan erhverv for en billig penge.

- Det kan blive et fællesskabsprojekt. Vi har allerede stor opbakning, men jeg tænker, at den kan blive endnu større.

Læs mere i Fyns Amts Avis onsdag eller på Mitfyn.dk allerede nu.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce