Annonce
Kultur

Joy Mogensens gave til Fredericia: Grønt lys for ambitiøst musicalteater

Med økonomien på plads kan Fredericia Musicalteater videreudvikle Fredericia Teaters koncept for moderne musicalteater. En af det gamle teaters største succeser var "Klokkeren fra Notre Dame", hvor Lars Mølsted - midt i billedet - havde titelrollen. Foto: Søren Malmose
Kulturministeriet har sagt ja til at støtte Fredericia Musicalteater de kommende fire år, så det ny teater knokler med at lægge repertoire til sin første sæson.

Da Fredericia Teater for et lille års tid siden gik konkurs, var det de færreste, der turde satse på, at stat og kommune ville kaste en økonomisk redningskrans ud til ildsjælene bag provinsens fremadstormende musicalteater.

Men drømmen om at danne et nyt musicalteater levede videre. Og nu er sidste led i redningsaktionen gennemført.

Det blev den, da Kulturministeriet forleden gav tilsagn om at støtte teatret med 8,6 millioner kroner årligt i en fireårig periode. Beløbet svarer til det, det gamle Fredericia Teater i sin tid fik.

Forud er gået et langt, sejt træk, som Bjørg Gamst, fortrinsvis har trukket. I november 2020 ansatte kommunen hende som projektansvarlig for etableringen af et nyt musicalteater. Ansættelsen er siden er blevet konverteret til konstitueret teaterchef.

Annonce

Bachelor i rygsækken

At valget faldt på Bjørg Gamst er ikke tilfældigt.

Hun er uddannet musicalperformer fra Fredericia Musicalakademi, siden 2011 har hun været fastansat, først i skuespillerensemblet og fra 2019 som producent.

I rygsækken har hun også en bachelor i statskundskab, så opgaven med at udarbejde projektforslag og budget er hende ikke helt fremmed.

Bjørg Gamst (midt i billedet) og resten af ensemblet tog kegler i den løsslupne og alt andet end blufærdige dukkemusical "Avenue Q", der havde Danmarkspremiere på Fredericia Teater i 2011. Foto: Fredericia Teater

Og udkastet faldt i god jord, for på baggrund af det og et opbakkende notat fra Statens Kunstfond enedes Folketingets partier forleden om millionstøtten til Fredericia Musicalteater.

Lettelsen var stor, da afgørelsen endelig faldt, for teatret har allerede kalkuleret med statstilskuddet. Det fortalte Bjørg Gamst i et interview i Fredericia Dagblad:

- Vi var nødt til at lægge budget ud fra den forudsætning, at vi fik pengene, så det er selvfølgelig fantastisk, at de nu er der. Nu skal vi videre med arbejdet, hvor der skal ansættes ledelse og personale.

Annonce

Dukker og gys

Bjørg Gamst lagde ikke skjul på, at ambitionen er at gøre Fredericia til landets førende musicalby:

- Nu skal vi vise, at vi kan, og vi er i gang. Vi skal have en musical for børn klar til efter sommerferien og en stor forestilling til november. Så vi får travlt, tilføjede hun.

Om Fredericia Musicalteater

Fredericia Musicalteater blev etableret 14. januar 2021. Teatret ligger i Prinsessegade 29.

Bjørg Gamst er konstitueret kunstnerisk leder.

Teatret støttes økonomisk af Fredericia Kommune og af Kulturministeriet - sidstnævnte bidrager med 8,6 mio. kroner årligt til og med 2024.

Teatret skal præsentere nyproduktioner, genopsætninger af musicals fra Fredericia Teater og forestillinger for børn.

Som led i aftalen skal musicaludviklingscentret Uterus, der drives af Fredericia Musicalteater og Den Danske Scenekunstskole, videreføre sine aktiviteter.

Hvilke forestillinger musicalteatret planlægger at præsentere i sæson et, er endnu ikke offentliggjort.

Teatret har fået som opgave både at producere nye forestillinger og genbruge opsætninger fra Fredericia Teaters righoldige "arkiv".

I første omgang rækker økonomien næppe til et gensyn med Disney-klassikere som "Klokkeren fra Notre Dame", "Den lille havfrue" eller "Aladdin", men det gamle teaters kongstanke om at spille mindre opsætninger med et moderne take på musicalgenre levner mulighed for gensyn med succeser som dukkemusicalen "Avenue Q" eller rockgyset "Lizzie".

Annonce

Søger stillingen

Om det bliver Bjørg Gamst, der efter sommerferien kan byde publikum velkommen til Fredericia Musicalteater, er ikke sikkert, for stillingerne som teaterchef og økonomichef er slået op og bliver besat snarest.


Vi var nødt til at lægge budget ud fra den forudsætning, at vi fik pengene, så det er selvfølgelig fantastisk, at de nu er der. Nu skal vi videre med arbejdet, hvor der skal ansættes ledelse og personale.

Bjørg Gamst, konstitueret teaterchef


At Bjørg Gamst er blandt ansøgerne, afslørede hun tidligere på året i en snak med Fredericia Dagblad:

- Teatret betyder rigtig meget for mig, og jeg har været dybt inde i processen, så selvfølgelig vil jeg også søge. Men jeg har fuld respekt for processen, som nu går i gang, siger Bjørg Gamst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rød læbestift og Gucci-tasker er velkomne i faaborg-midtfynsk politik: - Jeg ville blive tosset over sommerkjole-kommentar

Annonce