Annonce
Indland

Journalistisk sprogrøgter Gert Smistrup er død

Gert Smistrup var med til at sætte det journalistiske sprog på formel. Han blev 97 år gammel.

Gert Smistrup, tidligere lektor på Danmarks Journalisthøjskole og kendt som journalistisk sprogrøgter, er død.

Han blev 97 år. Det oplyser familien til Ritzau.

Gert Smistrup var lektor på den dengang nyetablerede Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus fra 1971 til 1987.

På det tidspunkt var det journalistiske sprog ikke sat på formel, så undervisningsmaterialet måtte han selv stå for.

Sammen med kollegerne Hans Veirup og Ebbe Grunwald etablerede Gert Smistrup et helt nyt fagsprog om journalistisk sprog og formidling.

De tre sprogfolk skrev sammen "Det sproglige serviceeftersyn", som i årene frem blev biblen for masser af journalister. Senere kom andre bøger som "Journalistens sprog" og "At skrive godt".

Gennem sin undervisning inspirerede den journalistuddannede sprogrøgter kommende journalister til at turde skrive anderledes, at skrive levende og at bruge sprogets muligheder.

Smistrup var gennem årene også en skattet underviser i sprog på de journalistiske efteruddannelser i både Danmark og Norge.

Efter tiden på Danmarks Journalisthøjskole var Gert Smistrup en periode sprogchef i Det Berlingske Hus.

Tæften og interessen for det sproglige er gået i arv til datteren Trine Smistrup, der er freelancejournalist og har fortsat arbejdet med at få journalister til at skrive på en letlæselig og forståelig måde.

Gert Smistrup nåede at være enkemand i et år. Hans hustru døde sidste år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce