Annonce
Fødselsdag

Journalisten, der fik medhold i Højesteret, fylder 70

I flere år kæmpede journalist Jørgen Dragsdahl og professor Bent Jensen i retten. I 2015 fandt Højesteret, at Jensen i syv tilfælde gik over stregen i sine KGB-beskyldninger mod Dragsdahl, der 11. maj fylder 70. (Arkivfoto) Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Den årelange juridiske kamp mellem den fynske professor emeritus Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl fik sit sidste punktum i maj 2018.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) afviste at behandle en sag, som Højesteret afgjorde i 2015.

Jørgen Dragsdahl blev af historikeren og koldkrigsprofessoren Bent Jensen beskyldt for at være agent for den sovjetiske efterretningstjeneste (KGB). Højesteret konkluderede, at det var ærekrænkende.

Dragsdahl var i 1980'erne sikkerhedspolitisk medarbejder på dagbladet Information.

Han anlagde injuriesagen mod Bent Jensen, efter at professoren i 2007 i Jyllands-Posten kaldte ham tidligere KGB-agent.

Men dommen fra menneskerettighedsdomstolen betyder ikke, at det er et afsluttet kapitel for Dragsdahl.

- Da Bent Jensen i sin tid fremkom med sine beskyldninger, var der en svensk forsker, der sagde, at det var som at blive beskyldt for pædofili: Uanset hvad der sker, vil det aldrig helt forsvinde. Og det sker faktisk hele tiden på blandt andet de sociale medier, at de beskyldninger bruges, selv om de er blevet underkendt af Højesteret, sagde Jørgen Dragsdahl i et interview med Information.

I 1994 kæmpede Dragsdahl mod Ekstra Bladet, efter at mediet omtalte journalisten som agent for KGB. Parterne indgik et forlig, og avisen trak påstanden.

Lørdag den 11. maj fylder den uddannede journalist 70 år. Foruden sikkerhedspolitik har han blandt andet været korrespondent i USA, Polen og Estland.

Dragsdahl holder også foredrag på højskoler, universiteter, internationale seminarer og militære læreanstalter. Derudover har han siden 1968 udgivet adskillige danske og udenlandske publikationer. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce