Annonce
Sydfyn

Journalist fylder 75: Har boet i fem lande og 50 byer

Journalist Niels Oeter Gestsson Wang Arskog, som rundede de 75 lørdag den 21. november, har boet i flere lande og byer end de fleste. Privatfoto
Annonce

Niels Oeter Gestsson Wang Arskog, som lørdag rundede de 75 år, kan se tilbage på et usædvanligt liv, noget udover det, der er forundt de fleste.

I sine 75 år har han boet og arbejdet i fem lande, 50 byer, haft 35 fuldtidsjob siden skoletiden, er født med to statsborgerskaber, dansk og islandsk. Familielivet har budt på tre ægteskaber, to børn, fire børnebørn. Et oldebarn er også på vej.

Gennem livet har Niels Oeter Gestsson Wang Arskogvaretaget et flere tillidshverv blandt andet  formands-, næstformands- og bestyrelsesposter i journalisternes verden, i den politiske verden og indenfor socialt arbejde.

Han er på 11. år bestyrelsesmedlem i Dansk Journalistforbunds største kreds, bestyrelsesmedlem i foreningen Journalisterne i DJ, som han var med til at stifte for seks år siden, kasserer i Foreningen af Arbejdsmarkedsjournalister og revisor i flere andre journalistiske sammenhænge, blandt andet i Journalisternes Veteranklub.

Efter sin mesterlæreuddannelse som journalist på Svendborg Avis, Nyborg Avis og Ny Tid i Aalborg blev Niels Peter Gestsson Wang Arskog fra 1967 informationsmedarbejder hos - og uddannet som officer i - Frelsens Hær, hvor det gennem 12 år især var børne- og ungdomsarbejdet og det sociale hjælpearbejde, som optog ham. Han var dog også leder af Frelsens Hærs arbejde i en række byer (Kongens Lyngby, Fredericia, Rønne, Svendborg og Nakskov) i Danmark. Han har også i to omgange arbejdet ved Frelsens Hærs internationale hovedkvarter i England.

I nogle år var Niels Peter Gestsson Wang Arskog desuden leder af fængselsarbejdet, som bestod i at være social kontakt og derigennem fast gæst i alle de danske statsfængsler for at bistå de indsatte og deres familier. Men han længtes tilbage til journalistikken og blev redaktør og informationskonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd i 1979.

I 1982 lod Niels Peter Gestsson Wang Arskog sig overtale til et tilsvarende job i LO. Her var han som medlem af Socialdemokratiets medieudvalg med til at skabe lokalradio/lokal-tv ordningen i Danmark og med til at sætte gang i 38 lokalradiostationer og 8 tv-stationer rundt i landet i arbejderbevægelsens regi. Selv ble han chef for lokal-tv-stationen i Hovedstaden (CityTV).

I 1987 blev Niels Peter Gestsson Wang Arskog redaktør og informationschef i Centralforeningen for Stampersonel (CS) men skiftede i 1990 til jobbet som lokalredaktør på Aalborg Stiftstidende (Nordjyske Stiftstidende) i Hadsund. Fem år senere til et tilsvarende job på Dagbladet Køge i Store Heddinge.

Og det var så herfra han allerede året efter rev teltpælene op og flyttede til Beijing, hvor han knapt var landet før den kinesiske leder Deng Xiaoping døde og et nyt kapitel i den kinesiske historie skulle rapporteres.

Niels Peter Gestsson Wang Arskog blev i 1996 således den første fastboende danske udenrigskorrespondent i Kina for danske og nordiske medier som DR, TV2, Kristelig Dagblad, Information og islandske Morgunblaðið. Det blev til 12 år i Kina, hvor han beskrev Kinas udvikling til økonomisk supermagt.

I 2008 vendte Niels Oeter Gestsson Wang Arskog tilbage til Danmark, hvor han med udgangspunkt i hjemmet i Kongens Lyngby fortsat arbejder freelance med journalistik og med sit engagement i organisations- og foreningslivet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Fyn

Kendt fynsk kok i spil som Årets Fynbo

Kerteminde For abonnenter

Kommune meldt til Arbejdstilsynet for nedrivning af silo: - Det er helt vanvittigt, det de har gang i

Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Annonce