Annonce
Sydfyn

Josefines far drak: Det her er min historie

Josefine Hviid Hansen er vokset op med en far, der drak. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
Josefine Hviid Hansen har haft alkoholmisbrug helt inde på livet. Hendes far drak, og det har haft konsekvenser for hendes opvækst. Nu søger hun at bryde tabuet og hjælpe andre ved at fortælle sin historie. En historie om skyld, løfter der ikke blev holdt og en pige, der mistede sin far længe inden han døde. I uge 40 sætter Alkohol og Samfund sammen med TrygFonden fokus på alkohol og misbrug, og Ærø er med i kampagnen og ønsker at udbrede budskabet om, at der er hjælp at hente på øen.
Annonce

Det var et fint dukkehus fra England, som Josefine havde fået af sine forældre. Hun glædede sig sådan til, at hendes far satte det sammen, så hun kunne lege med det. Men tiden gik. Dukkehuset kom op på loftet. Der lå det i årevis i sin kasse, indtil familien besluttede at give det til genbrug.

Overfor mig sidder Josefine Hviid Hansen, som er frivillig i Tuba Svendborg-Ærø. Vi sidder på Café Biografen i Odense over en kop kaffe. Hun smiler skævt, når vi taler sammen, og hun har indvilget i at fortælle mig sin historie.

- Han lovede mig, at han ville bygge dukkehuset, men det skete bare aldrig, siger Josefine Hviid Hansen, der stadig kan huske, hvor meget hun glædede sig til at lege med det fine dukkehus.

- Da jeg blev teenager, stoppede jeg med at forvente noget af ham. Jeg skulle se det, før jeg troede det, for det var mere undtagelsen end reglen, at han ikke holdt, hvad han lovede, siger hun.

Josefine er vokset op med en far, der var alkoholiker. Lige så længe hun kan huske, har hendes far haft trang til flasken.

Hendes barndom var på grund af faderens alkoholmisbrug plaget af skyld, mistillid og uvished. Livet var svært for Josefine, og i en ung alder gik hun ned med en depression.

- På et tidspunkt knækkede jeg, fortæller hun og tager en slurk af sin caffe latte, hvorefter hun vifter det vildfarne pandehår væk fra øjnene.

Annonce

Se mig

Josefine Hviid Hansen var med egne ord ekstremt ansvarsfuld som barn. Hendes lærere sagde ofte, at hun var meget moden af sin alder. Hun fik ros, for hun var pragteksemplarisk og fik ofte til opgave at arbejde sammen med de børn, der var mere problematiske end hende selv. De kunne lære af Josefine, mente lærerne. Men i virkeligheden var det alt sammen en facade.

- Der er den her stereotyp, at når man er barn af en misbruger, så kommer man også i skole i beskidt tøj og uden madpakke, siger hun, når hun tænker tilbage på sin tid i skolen.

- Min facade var i orden, og jeg var dygtig i skolen og så ordentlig ud. Det, at jeg var så moden af min alder, var også den største alarm i mig, fortsætter hun.

Der var ingen af hendes lærere, der havde mistanke om, at alt ikke var, som det skulle være derhjemme. Men da Josefine var 10 år gammel, var der endelig en lærer, der anede mistanke.

Han tog kontakt til Josefines mor og anbefalede, at Josefine fik noget psykologhjælp.

- Det er ikke så længe siden, at jeg skrev til ham og sagde tak. Han så mig, og det var jeg ikke vant til, siger hun og ser tankefuldt ned i sin kop.

I dag er hun meget taknemmelig over lærerens opmærksomhed, men hun ønsker også, at der en skønne dag kommer større fokus på at nedbryde stereotyperne.

- Misbrug har mange ansigter. Man kan sagtens se ordentlig ud, selvom ens forældre har et misbrug. Der findes så mange andre advarselslamper. For eksempel ekstrem ansvarlighed, siger hun med slående alvor.

Annonce

Hvorfor drikker du, far?

- Jeg var ofte misundelig på de andres fædre og tænkte tit: "Hvorfor er min far ikke som dem?", fortæller Josefine, da snakken falder på legekammerater.


Jeg følte mig enormt skyldig

Josefine Hviid Hansen


Nok havde hun kammerater i skolen, men hun havde dem sjældent med hjemme. Hun kunne nemlig aldrig vide, hvad det var, hun kom hjem til. Var far fuld?

- Jeg havde ikke lyst til at invitere venner med hjem fra skole, for hvad nu hvis han var fuld, siger hun eftertænksomt.

Josefine Hviid Hansen følte sig i mange år skyldig over sin fars alkoholmisbrug. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Igennem hele barndommen havde Josefine altid en følelse af, at hendes far valgte alkoholen over hende, og hun spurgte ham af og til, hvorfor han drak.

- Når jeg spurgte, hvorfor han drak, sagde han altid, at det var jeg ikke gammel nok til at vide. Jeg følte mig enormt skyldig, fortæller hun.

- Jeg har nu en forståelse af, at min far havde noget at tumle med og i stedet for at få hjælp, valgte han at drikke. Det var hans udvej, siger Josefine.

Hun mindes, at hun altid forsøgte at få sin far til at få det bedre, men det var svært. Hun udviklede et pleaser-gen, som hun selv kalder det, for hun kunne ikke slippe tanken om, at det var hendes skyld, at hendes far drak.

- Jeg kunne have fløjet ham til månen og tilbage igen, men det havde ikke ændret noget, siger hun.

Annonce

Tuba

- Da jeg var 21, startede jeg op i et gruppeforløb hos Tuba i Odense, fortæller Josefine, der i dag er 31 år.

Tuba skulle vise sig at være den hjælp, som Josefine havde drømt om.

Tuba

Tuba er en del af Blå Kors Danmark.

Ordet Tuba står for "terapi og rådgivning for unge, der er børn af alkohol- og stofmisbrugere", og er et sted, hvor unge i alderen 14-35 kan få rådgivning og terapi. Det er både individuel-, gruppe- og Skype-terapi. Det tilbydes i hele landet.

- Vores genbo havde skrevet en bog om at vokse op med en forælder, der drikker. Hun gjorde min mor opmærksom på Tuba, og min mor købte en bog, som Tuba havde lavet. Jeg stregede de ting ud, som jeg genkendte, og så begyndte jeg at undersøge mulighederne, fortæller Josefine om hendes første møde med Tuba.

Da Josefine begyndte i gruppeterapi hos Tuba i Odense, gik det op for hende, at hun ikke var alene. Der var andre på hendes egen alder, der oplevede de samme ting som hende. I starten var det svært, men med tiden lærte hun at acceptere den virkelighed, hun levede i.

- Jeg underkendte, hvad det har haft af betydning. Men min virkelighed er jo bare, at jeg har haft en far, som jeg ikke kunne stole på, og som valgte alkohol fremfor mig, fortæller hun.


Der var en pige, som jeg altid har kunnet spejle mig selv meget i. Hun havde ekstra taletid den her aften, og da hun fortæller om sin egen far, så kan jeg bare mærke, at der er et skjold eller filter, der bare smelter indeni mig.

Josefine Hviid Hansen


Særligt en pige fik stor betydning for Josefines bedring. Efter at have gået i Tuba i et års tid, skete der noget skelsættende i en af sessionerne.

- Der gik et lys op for mig i en af mine sessioner i gruppeforløbet. Der var en pige, som jeg altid har kunnet spejle mig selv meget i. Hun havde ekstra taletid den her aften, og da hun fortæller om sin egen far, så kan jeg bare mærke, at der er et skjold eller filter, der bare smelter indeni mig, siger Josefine om den aften, der skulle vise sig at blive afgørende for hendes situation.

- Lige pludselig kunne jeg bare mærke mig selv, fortsætter hun.

Efter den aften ændrede meget sig for Josefine. Hun blev opmærksom på den måde, at hun talte om sin fars misbrug.

- Efter det blev jeg enormt opmærksom på, hvem det var der talte, når jeg talte. At det ikke blev den der autopilot, som jeg altid kørte på, når jeg skulle fortælle om det. Det blev mere ægte og mere mig. Det blev lettere. Der tændte sig et lys, og jeg begyndte at arbejde med det på en anden måde, siger hun.

Annonce

Lys for enden af tunellen

Efter den skelsættende aften i Tuba kunne Josefine for alvor gå i gang med arbejdet med sig selv og faderens misbrug. Hun rykkede sig meget, og det gik op for hende, at det slet ikke var hende, der var problemet.

- Jeg har lært at fralægge mig meget af det ansvar, jeg påtog mig som barn, siger Josefine, der håber, at hendes historie kan inspirere andre til at søge hjælp.


Far, jeg hader dig ikke. Det har jeg gjort, men det gør jeg ikke længere

Josefine Hviid Hansen


Det at hjælpe andre, har fået stor betydning for hende. Hun er nu frivillig i Tuba Svendborg, som også rummer Ærø. Som barn følte hun aldrig, at hun slog til, men det gør hun nu.

- Jeg føler, at jeg gør en forskel som frivillig i Tuba, siger hun.

I dag er Josefine nået længere, end hun nogensinde havde turdet håbe på. Hun er ikke længere vred på sin far, som hun var, da hun var yngre.

Josefine Hviid Hansen har i dag sluttet fred med sin fars alkoholmisbrug. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
Annonce

Har sluttet fred

I 2018 gik Josefines far bort. Han fik konstateret lungekræft, og 14 dage senere døde han.

- Dagen inden han døde, sagde jeg til ham: "Far, jeg hader dig ikke. Det har jeg gjort, men det gør jeg ikke længere". Det gjorde ham glad. For jeg har hadet ham for det, det har jeg virkelig.

- Det blev virkelig sat på spidsen, hvad det var for en relation, jeg havde til ham. På en måde har jeg mistet ham lang tid før han døde. Jeg har jo altid savnet min far.

Det er vigtigt for Josefine at gøre det klart, at hun ikke ønsker at tale dårligt om sin far. Det hun allerhelst vil, er at hjælpe andre. Hun siger, at der ikke er nogen børn, der fortjener at være i tvivl om, at deres forældre elsker dem.

- Man skal ikke påtage sig at løse sine forældres problemer, fastslår hun.

Uge 40-kampagnen og tal på Ærø

Alkohol og Samfunds kampagne i uge 40 skal være med til at nedbryde tabu omkring misbrug/problemer med alkohol og rusmidler og gøre opmærksom på, at der er hjælp at hente.

I Sundhedsstyrelsens nationale sundhedsprofil fra 2017 svarede 11,1 procent af borgere på Ærø, at de drikker mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse, hvilket er 4,9 procent højere end regionsgennemsnittet for de øvrige kommuner i Region Syddanmark.

I samme undersøgelse svarede 23,4 procent af borgerne fra Ærø, at de drikker mere end Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse, hvilket er 7 procent højere end regionsgennemsnittet for de øvrige kommuner i Region Syddanmark.

Højrisikogrænsen er for mænd 21 genstande om ugen. For kvinder er den 14 genstande om ugen.

Lavrisikogrænsen er for mænd 14 genstande om ugen. For kvinder er den 7 genstande om ugen.

Tuba holder åbne møder, og onsdag den 30. september, skulle Josefine Hviid Hansen have været med til et åbent møde på Ærø, hvor også Marie Brixtofte skulle holde oplæg. Det er dog netop blevet aflyst på grund af corona-situationen.


Find en person, du stoler på, og så sig det. Bare sig et eller andet

Josefine Hviid Hansen


Josefine ønsker, at børn og unge, der oplever det samme, som hun har, siger det højt. Og det er derfor, hun fortæller sin historie til avisen i dag.

- Find en person, du stoler på, og så sig det. Bare sig et eller andet. Det behøver ikke at være hele historien. Der er altid nogen, der kan genkende noget, og hvis ikke, så kan de hjælpe dig videre, er Josefines råd til andre børn og unge, der står i samme situation som hende.

- Der findes mange gode muligheder for at få hjælp, både hvis man er misbruger, men også hvis man er barn af en misbruger, siger hun og henviser til, at man som barn af en misbruger kan kontakte Tuba Ærø.

Ærø ligger over regionens gennemsnit, når det kommer til alkoholmisbrug og Ærø Kommune er derfor med til at sætte fokus på problemet i Uge 40-kampagnen.

Er du barn af en forælder, der har et alkoholmisbrug, og ønsker du hjælp, kan du kontakte Tuba Ærø på 30 67 24 80.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fra sexchikane til alderschikane

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce