Annonce
Kultur

Josefine er cosplayer: - Det er rigtig nørdet og kræver virkelig balls

I fem år har Josefine Larsen dyrket cosplay - en interesse, hvor hun imiterer karakterer fra japansk anime. Foto: Kristian Duch
21-årige Josefine Larsen dyrker cosplay - en interesse med ophav i japansk anime, som koster både penge, håndarbejdsfærdigheder og rigtig meget mod.
Annonce

Odense: - I dag er jeg klædt ud som karakteren Pearl fra tegneserien Steven Universe.

Josefine Larsen står i entréen til sin lejlighed på Kochsgade i Odense. Iklædt orange pageparyk, en skrigturkis tætsiddende dragt, falske øjenvipper og en gigantisk perle midt i panden, begynder hun sin fortælling om den interesse, hun har dyrket de sidste fem år.

Josefine Larsen er cosplayer - et fænomen sammensat af ordene "costume" og "play", der trods det engelske navn har sin oprindelse i Japan.

Interessen - forklarer hun - er utrolig nørdet og opmærksomhedsvækkende i det offentlige øje; cosplayere klæder sig ud som karakterer fra den japanske tegnefilmsgenre anime.

Men Josefine Larsens interesse er meget mere en bare udklædning. Den er et kunstnerisk udtryk, som ifølge Josefine Larsen fortjener større anerkendelse for den store kreative viden, cosplayere henter og udtrykker i karakterer, kostumer og makeup fra tegnefilmens farverige univers.

Annonce

En verden for sig

Siger man "anime" er det umuligt ikke også at sige Japan. Det er en fastsat regel.

Den japanske tegnefilmsgenre anime er sammen med sit litterære sidestykke manga en af moderne japansk kulturs mest genkendelige og globalt eksporterede varer.

Millioner af mennesker følger med i tusindtal af animeserier på nettet, og på verdensplan har det Oscar-prisvindende animationsstudie Studio Ghibli og animeserier som Pokémon på det nærmeste udviklet sig til menigmands kultureje.


Når man er cosplayer, klæder man sig ikke bare ud i et tilfældigt Fætter BR-kostume. Du elsker og lever dig ind i den karakter, du cosplayer. Det er en måde at skildre og føle den samme energi i virkeligheden.

Josefine Larsen, cosplayer


Men er anime ikke bare tegnefilm, vil mange nok spørge; nej, anime er specifikt japansk tegnefilm, og japansk tegnefilm rummer en verden, som andre genrer af tegnefilm ikke rummer.

- Der er en kæmpe forskel på anime og tegnefilm fra eksempelvis Disney. Meget anime er faktisk slet ikke for børn, for du kan finde animeserier inden for stort set alle emner og genrer - også de virkelig mærkelige.

Josefine Larsen har fundet sig til rette som Pearl ved sit køkkenbord. Begejstret fortæller hun om den tegnefilmsverden, der inspirerer hende til at købe stof for tusind kroner og bruge flere uger på at sy kostumer, der ligner dem, som kendetegner hendes yndlingskarakterer - og det er Josefine Larsen langt fra alene om.

Det er nemlig ikke kun anime, der er et verdensomspændende kulturfænomen - det er dens fysiske genskabelse cosplay også.

Annonce

Fænomenet fra Harajuku

Hvis man vil vide, hvor cosplay stammer fra, lander man unægtelig i et ganske specifikt område af den japanske hovedstad Tokyo.

I takt med udbredelsen af anime begyndte cosplay op igennem 1990'erne i stigende grad at udvikle sig til et helt almindeligt hverdagssyn i Tokyo-distriktet Harajuku.

Hvad er cosplay og anime?

Cosplay og anime, eller コスプレ og アニメ, er to japanske betegnelser, der dækker over sammentrækninger af de engelske udtryk "costume play" samt "animation".

Trods de engelske betegnelser, er begge indfødte japanske fænomener, der på det nærmeste går hånd i hånd med hinanden.

Anime er japanske tegnefilm, der ligesom deres litterære sidestykke manga spænder over et bredt felt af temaer, herunder temaer som kærlighed, sci-fi, krimi, fantasi og mange andre.

Anime inkluderer også mere kontroversielle temaer, og tegnefilmene er derfor ikke alene underholdning for børn, men derimod for folk i alle aldersgrupper.

Anime-serier som Pokémon er meget alment kendt i den vestlige verden, og i 2003 vandt japanske Studio Ghibli en Oscar-statuette for tegnefilmen "Chihiro og heksene".

Cosplay er gengivelsen af karakterer fra anime-serier i virkeligheden, hvor man ifører sig kostymer, der kendetegner og skildrer karakteren.

I dag er det derfor nok ingen fejl at betegne Harajuku som et af verdens hotspots, når det drejer sig om anderledes og nytænkende mode - for det er den cosplay, der opstod i Harajuku for mere end 20 år siden, der har været årsagen til, at Josefine Larsen og mennesker over hele verden i dag bekender deres kærlighed til de japanske tegnefilm med deres egne kroppe.

- Når man er cosplayer, klæder man sig ikke bare ud i et tilfældigt Fætter BR-kostume. Du elsker og lever dig ind i den anime-karakter, du cosplayer. Det er en måde at skildre og føle den samme energi i virkeligheden, forklarer Josefine Larsen.

Mange cosplayere begrænser sig ikke kun til én karakter, men skildrer mange forskellige karakterer - af den grund er det ikke ualmindeligt, at cosplayere portrætterer karakterer af det modsatte køn end deres eget.

Annonce

Ukendt kunstform i Danmark

Trods sin popularitet og normalisering i Japan, har cosplay endnu ikke udviklet sig til et helt almindeligt syn i Danmark.

Selv om Danmark har store årlige cosplay-events som J-Popcon, Koyocon og Dokocon, forklarer Josefine Larsen, at cosplayere ofte ikke slipper for mærkelige blikke, når de færdes på gaden.

I Japan bliver cosplay og anime betragtet som kunstformer på lige fod med andre genrer, men sådan tegner virkeligheden sig endnu ikke i vesten.

Josefine Larsen justerer på den orange paryk, da de blå øjnene fanger deres eget blik i Josefine Larsens spejlbillede.

- Cosplay er rigtig nørdet og kræver virkelig balls (kræver meget mod, red.). Folk kigger, folk peger. Og folk tager også rigtig tit billeder af cosplayere i offentligheden, fordi de ikke helt forstår, hvad cosplay er, forklarer Josefine Larsen og fortæller videre:

- Der er faktisk mange, der mener, at cosplay er barnligt eller en flugt fra det sande jeg - men det handler ikke om flugt. Det er en kunstform, forklarer hun.

Når det kommer til kunst og kreative udtryk, er Josefine Larsen sikker i det, hun taler om. Hun har erfaring inden for kunstneriske genrer som klaver, maleri og tegning - men det er ikke svært for hende at slå fast hvilken kunstform, der har rykket hendes evner mest.

- I kærligheden til det kreative værk, bliver det ikke mere nørdet end cosplay, og det er inden for syning, jeg har rykket mig allermest - for jeg laver næsten alt helt fra bunden, afslutter Josefine Larsen.

Serie om japansk kunst og kultur

De kommende dage går journalist Kristian Duch tæt på japansk kunst og kultur.

Du kan glæde dig til at læse mere om cosplay og den japanske middelalderkunst "sumi-e"

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hård dom over ghettolov: Tudetosset

Annonce