Annonce
Nyborg

Jorden er giftig: Landsbyhave anlagt på gammel losseplads

Der er konstateret jordforurening i Svindinge Byhave. Det rekreative område er resultatet af mange timers frivilligt arbejde, der nu må indstilles midlertidigt. Foto: Christian Brandt
Svindinge landsbyråd må sætte en midlertidig stopper for det frivillige arbejde i den lokale byhave. Den er anlagt oven på en gammel losseplads, og nu dukker fortidens synder op af jorden.

Svindinge: Der var ingen, der løftede et øjenbryn, da Svindinge Beboerforening i 2000 fik lov til at indrette en teltplads oven på en gammel losseplads.

Men nu har fortidens synder indhentet det, der siden blev til Svindinge Byhave.

For her, 19 år efter de første spæde skridt til etableringen af et rekreativt område i den lille landsby blev taget, er en nagende mistanke blevet bekræftet:

Jorden i dele af den populære byhave er giftig.

Og det er formanden for Nyborg Kommunes udvalg for teknik og miljø, Per Jespersen (S), ked af.

For selv om det i samtlige de 19 år har været kendt, at byhaven er placeret oven på en gammel losseplads, er der blevet taget for let på risikoen for jordforurening i området.

- Jo, man kan roligt sige, det her er en træls sag. Vi skal nu hen at rette op på noget, der burde have været håndteret for længe siden, erkender han.

Annonce

Ulovligt

Svindinge Landsbyråd har brugt mange frivillige timer på byhaven.

Der er sørget for beplantning og blandt andet også motionsredskaber, en petanquebane og en toiletbygning, der står til rådighed for de besøgende.

Men det er både ulovligt - og i værste fald sundhedsskadeligt - at etablere rekreative arealer på forurenet jord.

Og Dansk Miljørådgivning har fundet giftstoffer som nikkel, bly og benzopyren i 12 jordprøver fra dele af byhaven.

Formanden for landsbyrådet i Svindinge, Ulla Mortensen, havde selv sagt helst været sagen foruden.

- Vi har brugt utrolig mange timer på at indrette byhaven, og der er gået lang tid, før der bliver gjort noget. Men vi er også meget tilfredse med det, der nu bliver gjort, tilføjer hun.

Jord køres væk

Nyborg Kommune vil nu foretage yderligere undersøgelser af jorden på et 1200 kvadratmeter stort område i byhaven i Svindinge.

Al forurenet jord vil blive kørt væk og erstattet med ren jord i en halv meters dybde, ligesom et særligt forurenet område i den nordligste del af byhaven vil blive hegnet ind.

Projektet kan i værste fald komme til at koste Nyborgs skatteborgere 675.000 kroner.

- Men vi vil gerne signalere, at vi tager det her alvorligt, fastslår udvalgsformand Per Jespersen.

- Det var måske ikke verdens bedste beslutning, der blev truffet dengang i 2000. Og vi burde i Nyborg Kommune også have været opmærksom på, at der er tale om en grund, hvor der er registreret jordforurening. Men når landsbyrådet i Svindinge én gang har fået lov til at indrette en bypark på arealerne, må vi sørge for, de fortsat har den mulighed, tilføjer han.

Landsbyrådets formand oplyser, at det frivillige arbejde i byhaven indtil videre er sat i bero.

- Men det er godt, at kommunen nu har taget livrem og seler på, så der én gang for alle kan blive renset op, tilføjer Ulla Mortensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce