Annonce
Nyborg

Jorden er giftig: Landsbyhave anlagt på gammel losseplads

Der er konstateret jordforurening i Svindinge Byhave. Det rekreative område er resultatet af mange timers frivilligt arbejde, der nu må indstilles midlertidigt. Foto: Christian Brandt
Svindinge landsbyråd må sætte en midlertidig stopper for det frivillige arbejde i den lokale byhave. Den er anlagt oven på en gammel losseplads, og nu dukker fortidens synder op af jorden.

Svindinge: Der var ingen, der løftede et øjenbryn, da Svindinge Beboerforening i 2000 fik lov til at indrette en teltplads oven på en gammel losseplads.

Men nu har fortidens synder indhentet det, der siden blev til Svindinge Byhave.

For her, 19 år efter de første spæde skridt til etableringen af et rekreativt område i den lille landsby blev taget, er en nagende mistanke blevet bekræftet:

Jorden i dele af den populære byhave er giftig.

Og det er formanden for Nyborg Kommunes udvalg for teknik og miljø, Per Jespersen (S), ked af.

For selv om det i samtlige de 19 år har været kendt, at byhaven er placeret oven på en gammel losseplads, er der blevet taget for let på risikoen for jordforurening i området.

- Jo, man kan roligt sige, det her er en træls sag. Vi skal nu hen at rette op på noget, der burde have været håndteret for længe siden, erkender han.

Annonce

Ulovligt

Svindinge Landsbyråd har brugt mange frivillige timer på byhaven.

Der er sørget for beplantning og blandt andet også motionsredskaber, en petanquebane og en toiletbygning, der står til rådighed for de besøgende.

Men det er både ulovligt - og i værste fald sundhedsskadeligt - at etablere rekreative arealer på forurenet jord.

Og Dansk Miljørådgivning har fundet giftstoffer som nikkel, bly og benzopyren i 12 jordprøver fra dele af byhaven.

Formanden for landsbyrådet i Svindinge, Ulla Mortensen, havde selv sagt helst været sagen foruden.

- Vi har brugt utrolig mange timer på at indrette byhaven, og der er gået lang tid, før der bliver gjort noget. Men vi er også meget tilfredse med det, der nu bliver gjort, tilføjer hun.

Jord køres væk

Nyborg Kommune vil nu foretage yderligere undersøgelser af jorden på et 1200 kvadratmeter stort område i byhaven i Svindinge.

Al forurenet jord vil blive kørt væk og erstattet med ren jord i en halv meters dybde, ligesom et særligt forurenet område i den nordligste del af byhaven vil blive hegnet ind.

Projektet kan i værste fald komme til at koste Nyborgs skatteborgere 675.000 kroner.

- Men vi vil gerne signalere, at vi tager det her alvorligt, fastslår udvalgsformand Per Jespersen.

- Det var måske ikke verdens bedste beslutning, der blev truffet dengang i 2000. Og vi burde i Nyborg Kommune også have været opmærksom på, at der er tale om en grund, hvor der er registreret jordforurening. Men når landsbyrådet i Svindinge én gang har fået lov til at indrette en bypark på arealerne, må vi sørge for, de fortsat har den mulighed, tilføjer han.

Landsbyrådets formand oplyser, at det frivillige arbejde i byhaven indtil videre er sat i bero.

- Men det er godt, at kommunen nu har taget livrem og seler på, så der én gang for alle kan blive renset op, tilføjer Ulla Mortensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];