Annonce
Nyborg

Jorden er giftig: Landsbyhave anlagt på gammel losseplads

Der er konstateret jordforurening i Svindinge Byhave. Det rekreative område er resultatet af mange timers frivilligt arbejde, der nu må indstilles midlertidigt. Foto: Christian Brandt
Svindinge landsbyråd må sætte en midlertidig stopper for det frivillige arbejde i den lokale byhave. Den er anlagt oven på en gammel losseplads, og nu dukker fortidens synder op af jorden.

Svindinge: Der var ingen, der løftede et øjenbryn, da Svindinge Beboerforening i 2000 fik lov til at indrette en teltplads oven på en gammel losseplads.

Men nu har fortidens synder indhentet det, der siden blev til Svindinge Byhave.

For her, 19 år efter de første spæde skridt til etableringen af et rekreativt område i den lille landsby blev taget, er en nagende mistanke blevet bekræftet:

Jorden i dele af den populære byhave er giftig.

Og det er formanden for Nyborg Kommunes udvalg for teknik og miljø, Per Jespersen (S), ked af.

For selv om det i samtlige de 19 år har været kendt, at byhaven er placeret oven på en gammel losseplads, er der blevet taget for let på risikoen for jordforurening i området.

- Jo, man kan roligt sige, det her er en træls sag. Vi skal nu hen at rette op på noget, der burde have været håndteret for længe siden, erkender han.

Annonce

Ulovligt

Svindinge Landsbyråd har brugt mange frivillige timer på byhaven.

Der er sørget for beplantning og blandt andet også motionsredskaber, en petanquebane og en toiletbygning, der står til rådighed for de besøgende.

Men det er både ulovligt - og i værste fald sundhedsskadeligt - at etablere rekreative arealer på forurenet jord.

Og Dansk Miljørådgivning har fundet giftstoffer som nikkel, bly og benzopyren i 12 jordprøver fra dele af byhaven.

Formanden for landsbyrådet i Svindinge, Ulla Mortensen, havde selv sagt helst været sagen foruden.

- Vi har brugt utrolig mange timer på at indrette byhaven, og der er gået lang tid, før der bliver gjort noget. Men vi er også meget tilfredse med det, der nu bliver gjort, tilføjer hun.

Jord køres væk

Nyborg Kommune vil nu foretage yderligere undersøgelser af jorden på et 1200 kvadratmeter stort område i byhaven i Svindinge.

Al forurenet jord vil blive kørt væk og erstattet med ren jord i en halv meters dybde, ligesom et særligt forurenet område i den nordligste del af byhaven vil blive hegnet ind.

Projektet kan i værste fald komme til at koste Nyborgs skatteborgere 675.000 kroner.

- Men vi vil gerne signalere, at vi tager det her alvorligt, fastslår udvalgsformand Per Jespersen.

- Det var måske ikke verdens bedste beslutning, der blev truffet dengang i 2000. Og vi burde i Nyborg Kommune også have været opmærksom på, at der er tale om en grund, hvor der er registreret jordforurening. Men når landsbyrådet i Svindinge én gang har fået lov til at indrette en bypark på arealerne, må vi sørge for, de fortsat har den mulighed, tilføjer han.

Landsbyrådets formand oplyser, at det frivillige arbejde i byhaven indtil videre er sat i bero.

- Men det er godt, at kommunen nu har taget livrem og seler på, så der én gang for alle kan blive renset op, tilføjer Ulla Mortensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce