Annonce
Nyborg

Jorden er giftig

Jorden er giftig er som bekendt navnet på en populær børneleg. Man bliver dømt ude, hvis man berører jorden. Men det er også ramme alvor: for nylig måtte en helt nyanlagt legeplads i kommunen lukkes. Den er anbragt på en nedlagt losseplads, der viste sig at være forurenet. Og den anden dag kunne man i Fyens Stiftstidende læse, at der er 80 grunde alene i Nyborg Kommune, der er under mistanke for at være forurenede. En af de mest forurenede grunde ligger oven i købet tæt ved den historiske bykerne. I det et flertal i byrådet kalder den nye bymidte – der i øvrigt er kendetegnet ved hverken at være by eller have en midte.

Jeg taler naturligvis om Lynfrosten, Nyborgs svar på Cheminova og Grindstedværket hvad angår omfanget af forureningen. Under asfalten ligger tonsvis af fenol og andre uhyre giftige kemikalier begravet, rester fra Tjærekompagniets produktion af bl.a. sprøjtegifte. Her er der bogstavelig talt lagt låg på, men det fjerner jo ikke giften. Og den har en kedelig tendens til at sive ned, med fare for at ende i Nyborg Fjord, ikke mindst hvis vandstanden stiger. Hvad den – det siger alle videnskabelige prognoser – vil, med en mulig miljøkatastrofe til følge. I betragtning af, at Folketingsvalget i juni 2019 blev et klima- og miljøvalg, er det dybt uforståeligt, at et byrådsflertal ønsker at give investoren Philipsen Aps fra Viborg tilladelse til at opføre et butikscenter her uden at rense grunden.

Udover at det vil udsætte de handlende i bykernen for en konkurrence, der ifølge en konsulentundersøgelse vil føre til lukning af op mod 20% af butikkerne her, er det uansvarligt. Og man må spørge sig selv, hvad det nytter at kommunen vil investere millioner af kroner til renovering af den historiske bykerne, hvad der isoleret betragtet er glimrende - det forslår bare som en skrædder i helvede, hvis den kommer til at ligge uddød hen. Ét er at detailhandelen allerede er truet af nethandelen, noget helt andet er at udsætte den for yderligere konkurrence. Med bystyrets velsignelse.

Mine forældre havde en havemand, Rasmussen, i sommerhuset på Skovbrynet. En herlig, og sanddru, mand, der havde arbejdet i mange år på ’Tjæren’. Han var en loyal medarbejder, og han fortalte mig en gang, hvad der skete, når miljøtilsynet kom på besøg i 1950’erne og 1960’erne (jo, et sådant fandtes skam også dengang). Så blev han af ledelsen bedt om at vise rundt på grunden. Han vidste nemlig, hvor giften lå begravet. Prøverne blev derfor taget, hvor der ikke var gravet gift ned! Og for nu at dvæle lidt ved den tid, så blev tomaterne i haveforeningen derude af os drenge kaldt ’fenoltomater’. De var så dejlig søde.

Nu kaldte jeg Philipsen Aps for en investor. Det lyder pænere end at sige en spekulant. Men der er intet forkert eller ulovligt i at spekulere. Man skal bare huske, at enhver spekulation indebærer en risiko, som firmaet må bære selv. Selv om vækst er et af tidens hellige mantraer, rimer det dårligt med et andet af tidens mantraer: klima og miljø. Jeg mener ikke man skal stræbe efter vækst for enhver pris. Og da slet ikke, når vi efterlader regningen til vore efterkommere.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce