Annonce
Erhverv

Jord, beton og velgørenhed

TC Anlæg tager sig blandt andet med stor fornøjelse af særligt vanskelige kloarkeringsopgaver. Her er Torben Clausen ude på pladsen på Bakketoppen i Bellinge, hvor firmaet lægger kloark og veje inden bygherren, NJ-Gruppen A/S, går i gang med at opføre 18 nye andelsboliger.

TC Anlæg A/S tjener så godt, at ejerne har besluttet hvert år at give 1,5 procent af overskuddet til velgørenhed

Han sad for sig selv i en bus i Thailand, da beslutningen blev truffet.

- Det var i februar 2002, hvor vi var rejst derud sammen med naboerne, fortæller Torben Clausen.

- Da blev jeg enig med mig selv om, at når jeg kom hjem igen, ville jeg starte mit eget firma.

Hjemme igen sagde Torben Clausen sit job som afdelingsleder i entreprenørselskabet Hansson & Knudsen op. Da havde han været i firmaet i omkring 30 år.

I april 2002 blev aktieselskabet TC Anlæg A/S oprettet.

- Der var to medarbejdere i det gamle firma, som jeg bare måtte have med mig, fordi de er så dygtige. Og jeg fik dem med, men det var dyrt, siger Torben Clausen.

De to indskød hver 35.000 til den ansvarlige aktiekapital. I dag er deres poster hver især 1,4 millioner værd.

- Så de fortryder ikke noget, siger Torben Clausen, der selv sidder på 46 procent af aktierne.

Endnu et par stykker fra det gamle firma kom med i TC Anlæg, der nu har en ejerkreds på syv personer.

Det relativt unge entreprenørfirma har altså erfarne folk i ledelsen, og et af specialerne er kloakarbejder.

- Vi kan klare enhver vanskelig kloakeringsopgave, siger direktør Torben Clausen.

TC Anlæg tager sig blandt andet med stor fornøjelse af særligt vanskelige kloakeringsopgaver. Her er Torben Clausen ude på pladsen på Bakketoppen i Bellinge, hvor firmaet lægger kloak og veje inden bygherren, NJ-Gruppen A/S, går i gang med at opføre 18 nye andelsboliger.

Starthjælp

Der blev knoklet i starten, men det unge firma fik også finansiel hjælp fra et par af de store kunder. Dels faldt betalingen kontant ligeså snart et stykke arbejde var færdigt, og dels slap de for at stille garanti.

- Hvis du for eksempel får en ordre på en million og skal stille en garantisum på 15 procent, så kan de 150.000 kroner hurtigt vælte et ungt firma, siger Torben Clausen.

Det problem er for længst overstået. Sidste år var omsætningen på 137 millioner, og året gav et overskud på 15,7 millioner. Egenkapitalen er nu lige knap 23 millioner kroner.

Annonce

Fødselsdagssang

- Det udvikler sig bare hele tiden. Vi har aldrig været ude og reklamere for firmaet, men rygtet går fra mund til mund, og vi får stadig flere opgaver, siger Torben Clausen.

I dag er der 60 ansatte og firmaet er i arbejde på 25 pladser plus det løse.

- Nu skal vi heller ikke være flere fastansatte. Får vi brug for det, må vi leje folk ind.

- Jeg kan navnene på alle ansatte og mange af konerne med. Når en har fødselsdag, kommer jeg ud og synger, men jeg synger ikke så godt, så de beder mig som regel om at tie stille og bare aflevere vinflaskerne, indrømmer Torben Clausen.

Annonce

Udflugter

Torben Clausen kan ikke rose sine medarbejdere nok.

- Selv om der skulle komme en opbremsning i byggeriet, så skal vi nok klare os med de gode folk, vi har, siger han.

- Og goe' folk skal også have en go' løn. Der kan også falde lidt ekstra af en gang i mellem. Vi har et meget differentieret lønsystem.

To gange om året tager hele flokken af sted på firmaets regning.

- I år skal vi ned og se Falster Revyen, og så får folk, det de kan spise og drikke. Til jul har vi også altid en udflugt, siger Torben Clausen.

Annonce

25 procent direktør

Selv laver han stort set, hvad han lavede i sit gamle arbejde hos Hansson & Knudsen.

- Og så er jeg vel direktør 25 procent af tiden og ordner bank, forsikring og alt sådan noget. Men det er stort set på skinner alt sammen i dag, siger Torben Clausen.

Men når han har fri, så holder han fri og glemmer alt om arbejdet.

- Weekender og aftenerne er hellige. Det kan ske en sjælden gang, at weekenden må tages i brug, hvis der skal gøres noget materiale færdigt til en licitation, men ellers elsker jeg fodbold og lange ture langs stranden.

Torben Clausen har alderen til at gå på efterløn.

- Men jeg bliver ved, så længe jeg synes, arbejdet er sjovt.

Annonce

Velgørenhed

Hver torsdag mødes formænd og ingeniører kl. 14.00 og går byggepladserne igennem. På det møde fordeles folkene og maskineriet ud på detarbejde, der er i gang.

- Og så slutter vi som regel af med at få en øl, siger Torben Clausen.

I ledergruppen er man rigtig godt tilfredse med det seneste regnskabsår, og man synes også, at firmaet tjener så rigeligt, at der er råd til at dele lidt ud.

- Sidste år besluttede vi, at 15 procent af overskuddet hvert år skal gå til velgørende formål, fortæller Torben Clausen, der stolt nævner, at TC Anlæg A/S kom ind på en tredjeplads, da der sidst var stor landsindsamling på tv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce