Annonce
Udland

Johnson jagter vigtige stemmer fra modstandere og udstødte

Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix

Britiske medier spår, at lørdagens afstemning om Boris Johnsons nye brexitaftale kan blive ekstremt tæt.

Der er lagt op til stort drama, når det britiske parlament lørdag mødes for at stemme om premierminister Boris Johnsons nye brexitaftale.

Flere britiske medier - herunder BBC og Sky News - spår således, at afstemningen bliver helt tæt. Og derfor har Boris Johnson fredag også sat gang i en stor charmeoffensiv.

Johnsons talsmand oplyser, at premierministeren i løbet af dagen skal mødes med adskillige parlamentsmedlemmer fra forskellige partier.

For Boris Johnson er det magiske tal 320. Det er så mange stemmer, han har brug for, for at være sikker på at have et flertal for sin aftale.

Johnsons eget konservative parti tæller kun 288 parlamentsmedlemmer, og derfor skal han på jagt andre steder i parlamentet.

Først og fremmest skal han forsøge at sikre opbakning fra størstedelen af 21 tidligere konservative parlamentsmedlemmer.

De 21 blev smidt ud af partiet i begyndelsen af september, efter at de gjorde oprør mod Boris Johnson i et forsøg på at stoppe muligheden for, at briterne kan forlade EU uden en aftale 31. oktober.

Sky News skriver, at de fleste af dem vil stemme for Johnsons aftale. Tre til fire af dem ventes dog at stemme imod.

Med den støtte kommer Johnson et stykke over 300 - såfremt der ikke er andre konservative parlamentsmedlemmer, der afviser aftalen.

Oppositionspartiet Labours leder, Jeremy Corbyn, har på forhånd sagt, at partiet afviser at stemme for Johnsons aftale. Han kaldte den torsdag på Twitter for "værre end (tidligere premierminister, red.) Theresa Mays aftale".

Alligevel er der øjensynligt mulighed for at hente Labour-stemmer.

John Mann fra Labour siger fredag til den irske tv-station RTE, at han har tænkt sig at stemme for aftalen. Det samme vil "mere end ni" parlamentsmedlemmer fra Labour ifølge John Mann.

Også omkring fire tidligere Labour-medlemmer, der i dag er uafhængige, ventes at kunne overtales til at støtte aftalen, skriver BBC og Sky News.

Regeringens nordirske støtteparti, DUP, har klart meldt ud, at partiet ikke bakker op om aftalen. DUP har ti parlamentsmedlemmer.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce