x
Annonce
Erhverv

Johnni giver 100.000 blomster væk: Påskeliljer til avis-læserne

Johnni Rasmussen ejer af Gartneriet Hanse. Corona-krisen har store konsekvenser for Gartnerierne i Odense. Den første del af året, med alle dets helligdage og traditioner, er gartneriernes højsæson. Den periode, hvor de største dele af årsomsætningen generes. Aflyste ordre gør at de i disse dage, brænder inde med flere hundredetusinde blomster og planter, de ikke kan få solgt, og som de derfor må smide ud. Foto: Christian Nordholt
Gartner Johnni Rasmussen i Stige vil hellere give sine påskeliljer væk end at kassere dem - så på søndag inviteres Fyens Stiftstidendes læsere til at fylde traileren.

Påsken står for døren, og de gule blomster står klar i hundredetusindevis hos de fynske gartnere.

Også hos Gartneriet Hanse i Stige, hvor ejer Johnni Rasmussen dog må sande, at han må kassere en stor del af sine forårsløg til højtiden. Corona-virussen har sat en stopper for salget ikke mindst på Rasmussens største marked i Tyskland.

- Vi sælger normalt en halv million potter med bl.a. minipåskeliljer til tyskerne, men de har taget langt under halvdelen indtil videre, og nu har jeg 100.000, som jeg ikke kan komme af med, siger han.

Men i stedet for at kassere de mange potter med påskeliljer, som han har stående i et af sine væksthuse, så forærer ham dem nu til Fyens Stiftstidendes læsere.

- Alle kan bare komme forbi på søndag, så sørger vi for at læsse dem op bag i traileren, eller hvad man nu kommer med, siger han.

Læserne skal bare lægge en avis i forruden, siger gartneren.

Annonce
Johnni Rasmussen har drevet Gartneriet Hanse i Stige i 15-16 år, men har aldrig oplevet en krise som den, han står midt i nu. Foto: Christian Nordholt

Søndag formiddag

De mange blomster bliver delt ud fra klokken 8 til 12 på søndag på Strandholtvej 34 A i Stige. Her står Johnni Rasmussen og nogle af hans 16 ansatte klar til at læsse de tusindevis af påskeløg ind bag i bilen eller på traileren, når læserne kommer forbi.

- Det skal være nu, før blomsterne afblomstrer. Lige nu har vi et gult flammehav stående, siger han.

Alternativet er at kassere de 100.000 påskeliljer. Det vil gartneren helst være fri for, så han håber, at mange vælger at køre forbi. Og man skal ikke være bange for smitterisiko.

- Folk skal bare blive i bilen, når de kører ind, så skal vi nok stå for arbejdet, siger han.

Der er ellers ikke meget at grine af for gartneren, som har været i banken for at snakke økonomi.

- De vil gerne hjælpe mig, for vi har haft nogle gode år, men det klart, at vi ikke kan blive ved med det her. Så jeg håber, at der bliver lavet en hjælpepakke til os i gartnerierhvervet, som i den grad har brug for hjælp, når hele vores omsætning forsvinder, siger Johnni Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce