Annonce
Odense

John Bonde fra Vollsmose stiller op til X Factor: - Folk har travlt med at sige, jeg ikke kan synge

John Bonde fra Vollsmose vil bevise, han kan synge i årest udgave af X Factor. Om han kommer med i programmerne, der bliver vist på TV, vides dog ikke endnu. Foto: Vibeke Volder

68-årige John Bonde, mangeårig beboer i Vollsmose og frivillig skribent i Vollsmose Avisen, håber på at komme med i årets udgave af X Factor. Lørdag var der audition i Odense.

TV 2 har, som det vil være mange bekendt, overtaget det populære sangtalent-show X Factor fra DR, og derfor var det hos TV 2 på Kvægtorvet i Odense, at der lørdag fra morgenstunden begyndte at danne sig en kø af håbefulde sangere, som håber på at glide videre fra den første audition.

Unge som gamle og folk med mørkt hår, blond hår og sågar hår i lilla nuancer var dukket op til castingen i Odense. Og så var der John Bonde, 68 år og fra Vollsmose, som selv mener, han må være den ældste i køen af håbefulde deltagere.

- Folk har travlt med at sige, jeg ikke kan synge. Men det synes jeg godt selv, jeg kan, siger han og fortæller, at han det er første gang, han stiller op.

- Jeg havde egentligt meldt mig én gang tidligere, men blev forhindret på dagen på grund af sygdom.

Annonce

- Folk har travlt med at sige, jeg ikke kan synge. Men det synes jeg godt selv, jeg kan.

John Bonde, deltager i X Factor-audition
En pæn kø tog fra morgenstunden opstilling på gårdspladsen foran indgangen til TV 2, der har overtaget X Factor fra DR. Foto: Vibeke Volder

Semi-kendt i forvejen

Ud over at bevise sin påstand om, at han - på trods af, hvad folk siger - faktisk godt kan synge, har John Bonde også det erklærede mål at komme så langt, at han i det mindste kommer med i fjernsynet. Det er nemlig ikke alle, det lykkes for.

- Jeg håber at komme langt. Ligefrem at vinde tror jeg nok ikke på, men jeg satser på at komme så langt som muligt. Og det vil være en skuffelse, hvis jeg slet ikke kommer på TV, siger han, der faktisk i forvejen er semi-kendt i Odense og især i Vollsmose. Han har ofte stillet op til interview, når medier er i Vollsmose, og han har desuden haft et mangeårigt virke som frivillig skribent for Vollsmose Avisen. Og så blev han i 2014 kåret til Årets Borger i Vollsmose.

Vollsmose-baggrunden kommer også til at spille en rolle, hvis han får lov at komme med i X Factor-programmerne, der vises, siger han og kommer med en lille nyhed.

- Det er sådan, at om to måneder flytter jeg fra Vollsmose til Sønderjylland. Og jeg har et sidste budskab omkring Vollsmose, en afskedshilsen, som jeg vil overbringe, hvis det lykkes mig at komme med i fjernsynet.

Om John Bonde har X Factor, og om det lykkes ham at komme videre fra den første audition, vil vise sig på et senere tidspunkt, når programmet sendes.

John Bonde oplyser, han agter at synge: Beautiful Brown Eyes af Sir Henry and his Butlers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce