Annonce
Navne

Johanne Schmidt-Nielsen vil have sin ret nyfødte søn med til festival i Svendborg

Johanne Schmidt-Nielsen med et billede af sin mormor, Lily Schmidt-Nielsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Generalsekretæren og ekspolitikeren Johanne Schmidt-Nielsen er stolt af sin bedstemor fra Skårup og bliver i godt humør af at tale fynsk. Vi har stillet hende en række spørgsmål om hendes forhold til Fyn.

Beskriv dit forhold til Fyn?

- Fyn er min barndom. Efterhånden har jeg jo boet så mange år i København, at det er her, jeg hører hjemme. Men det giver alligevel en helt særlig velkendt følelse at stå af på banegården i Odense og tage toget videre til Skalbjerg.

Hvorfor flyttede du fra Fyn?

Annonce

- Jeg flyttede ugen efter, jeg fik studenterhuen på hovedet. Mit tøj blev pakket i store gule Ikea-poser, og så kørte min mor mig og de gule poser i sin lille røde polo til København. Jeg havde lejet et værelse og kunne ikke komme hurtigt nok af sted. For i København lå Danske Gymnasieelevers Sammenslutnings kontor, og her var jeg blevet valgt som næstformand. Sammen med 10 andre unge, nyudsprungne studenter skulle vi udgøre sekretariatet og arbejde frivilligt et års tid. Det første, vi gjorde, var at indkalde alle gymnasieelever til strejke, fordi der var begyndt at komme klasser med mere end 28 elever. På det tidspunkt var der intet loft over klassekvotienten, og det kæmpede vi for. Og på den første finanslov, jeg var med til at forhandle med Thorning-regeringen, lykkedes det faktisk at få lavet et loft.

- København var en gigantisk by. Det var kun tre år siden, jeg havde bevæget mig fra Vissenbjerg til Odense, hvilket i sig selv var noget af et kulturchok. Jeg var ovenud begejstret for Odense og gymnasielivet, da jeg som 15-årig startede i 1.g. Og jeg engagerede mig i alt, jeg kunne komme i nærheden af. Elevråd, Operation Dagsværk, Aldrig mere en Krystalnat, demonstrationer. Vi strejkede, malede bannere, skrev slagsange og havde rygende travlt. Jeg elskede det.

Hvad er dit bedste minde om Fyn?

- Det er mine langsomme somre på Sydfyn. Min mor havde et sommerhus, der lå to marker fra min bedstemors hus. Så jeg kunne løbe ned til min bedstemor og hendes jordbærbede, bolsjedåse, havetraktor, fårestald og tyske tv-kanaler så ofte jeg havde lyst. Min bedstemors have grænsede op til Præstens Skov, hvor der lugtede af ramsløg og lå store væltede træer, man kunne kravle i. Hun hed Lily Schmidt-Nielsen, født i 1910 og var en imponerende kvinde. I 1962 blev hun valgt som den første kvindelige sognerådsformand (borgmester) på Fyn på en tværpolitisk liste. Det var i Skårup, hvor hun også arbejdede på seminariet. Min bedstefar var rektor dér.

- Lily var meget moderne tænkende. I sig selv var det jo temmelig revolutionerende, at en kvinde kunne finde på at stille op til sognerådsformand, men også hendes politik var progressiv. Hun insisterede på at rykke plejehjemmet ind i byen, så de gamle ikke blev gemt væk, og hun insisterede også på, at de skulle have egne badeværelser. Det var der en del af hendes kolleger i sognerådet, der syntes var lige lovligt ødselt. Hun fik også gennemført fjernvarme. Derved slap byen for de osende kakkelovne. Min tre-årige datter er opkaldt efter sin oldemor. Jeg prøver at opdrage hende med fynske specialiteter, så hun fik naturligvis en hjemmebagt brunsviger med ekstra snask og uden kanel til sin fødselsdag - og der var også rygeost til frokost.

Hvis du skulle flytte til Fyn i morgen, hvor ville du så flytte hen – og hvorfor?

- Så ville jeg nok flytte til Svendborg. Ned til det sydfynske Øhav.

Hvad er den seneste seværdighed, du har besøgt på Fyn?

- Jeg vil hellere svare på, hvilken seværdighed jeg gerne vil besøge. For ligesom alle andre længes jeg sådan efter at komme ud at opleve og være sammen med andre mennesker. Og jeg ved, at Svendborg i uge 30 holder byfestivalen 5700 Summer, hvor hele byen bliver ramme for en masse dejlig musik, talks, lækker mad og børneunderholdning. Jeg synes, det lyder så fantastisk hyggeligt. Det er lige præcis det, vi savner! Jeg har godt nok en ret nyfødt baby på det tidspunkt, men forhåbentlig bliver han bare sådan en lille fredelig type, der gerne vil ligge og rokke med storetåen i barnevognen med lidt musik i baggrunden.

Hvad er Fyns mest oversete attraktion?

- Øhavsstien er så smuk, og så vil jeg også anbefale den gamle fattiggård i Svendborg - Danmarks Forsorgsmuseum. For det fortæller en ekstremt vigtig historie om dengang fattige mennesker mistede deres borgerlige rettigheder som for eksempel stemmeret, retten til at gifte sig og værgeretten over deres børn. I dag ser fattigdommen i Danmark jo heldigvis helt anderledes ud, men i Red Barnet lever rigtig mange af de børn, der kommer på for eksempel vores sommerlejre, jo i moderne børnefattigdom. De er konstant bekymrede for, om deres forældre nu også kan betale huslejen, og de har en konstant oplevelse af at være udenfor. For de har bare aldrig de samme muligheder, som de andre i klassen. Vi ved også fra forskningen, at bare et enkelt år i fattigdom risikerer at påvirke barnets muligheder for uddannelse og arbejde i ungdoms- og voksenlivet. Vi er for rigt et land til at lade børn vokse op under så vanskelige vilkår. Vi kan ikke være det bekendt.

Taler du nogensinde fynsk?

- Jeg har fået fortalt, at jeg taler fynsk, når jeg bliver ivrig. Og når jeg udtaler ordet ”penge”. Folk uden for Fyn udtaler det jo med sådan en lang æ-lyd. Pææænge. Der ligger min lyd nok tættere på navnet Inge. Pinge. Og så taler jeg også fynsk, når jeg mødes med alle dem, jeg voksede op med i bofællesskabet. Man bliver i ret godt humør af at tale fynsk.


Jeg har fået fortalt, at jeg taler fynsk, når jeg bliver ivrig. Og når jeg udtaler ordet ”penge”

Johanne Schmidt-Nielsen om sin dialekt


Blå bog

Johanne Schmidt-Nielsen er generalsekretær for Red Barnet.

Født 1984 i Odense og vokset op i bofællesskabet Drejerbanken i Skalbjerg på Vestfyn.

Student fra Odense Katedralskole 2002, bachelor i socialvidenskab fra Roskilde Universitet.

Fra 2007 til 2019 sad hun i Folketinget for Enhedslisten.

Ved valget i 2011 fik hun 47.002 personlige stemmer – kun overgået af Lars Løkke Rasmussen.

Fast paneldeltager i "Mads og Monopolet" på DR P4 og nu også "Sara og Monopolet".

Bor i hus i Valby med sin mand, som hun venter sit andet barn med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce