Annonce
Fyn

Jobpatruljen batter: De unge har styr på reglerne

I uge 29 og 30 besøger Jobpatruljen virksomheder på Fyn og øerne. Foto: Maria Frellesen Pedersen.
I løbet af de kommende to uger får virksomheder på Fyn og øerne besøg af Jobpatruljen, som årligt tjekker løn- og arbejdsforhold hos ungarbejdere på arbejdsmarkedet. Tirsdag gik turen blandt andet forbi Dagli'Brugsen i Odense M.

Omkring middagstid tirsdag kørte flere biler med et rødt Jobpatruljen-skilt på siden ud i Odense for at tjekke løn- og arbejdsforhold for de 13 til 17-årige på arbejdsmarkedet. Jobpatruljen var for 40. år i streg på patrulje på Fyn og øerne for at tjekke, om de unge har styr på arbejdsforholdene på deres arbejdsplads.

I en af de biler sad 20-årige Harismi Balandram og 26-årige Nicolai Arentz Konradsen.

Harismi Balandram var med i Jobpatruljen for første gang i år, mens Nicolai Arentz Konradsen var med for ottende år i streg.

Dagens tur gik i første omgang mod den sydlige del af Odense, hvor første stop var i en Rema 1000 i Højby. Her fik de to frivillige dog at vide, at de kunne lægge en folder til ungarbejderne, men at der ikke var tid til, at de snakkede med dem.

- Det var ret usædvanligt. Folk plejer at reagere ret positivt, fordi de ved, hvem vi er, og de ved, at vi ikke kommer for at genere dem. Men hos de større virksomhedskæder ved de unge heldigvis ofte, hvilke regler der er for løn og arbejdsforhold, lød det fra Nicolai Arentz Konradsen.

I løbet af uge 29 og 30 håber Jobpatruljen at komme til at snakke med mindst ligeså mange unge som sidste år, hvor de gennemførte 460 interviews på Fyn og i Fredericia.

Annonce

Jobpatruljen

Jobpatruljen er en kampagne, der skal styrke arbejdsforholdene for 13-17-årige på deres fritidsjob.

I 2018 gennemførte Jobpatruljen 3015 interview med ungarbejdere, hvor de 460 af dem var på Fyn og i Fredericia.

Målet er, at Jobpatruljen skal besøge så mange virksomheder som muligt i de to uger.

Jobpatruljen har i år 40 års jubilæum.

I år besøger patruljen de fynske virksomheder i uge 29 og 30.

Kend dine rettigheder

De to frivillige i Jobpatruljen hoppede ind i bilen igen og kørte videre mod deres næste stop. Målet var at nå så mange virksomheder som muligt, så hvis der dukkede en op på deres vej, lagde de vejen forbi.

- Alle har ret til en god start på arbejdsmarkedet, så derfor er det også vigtigt, at vi fortæller dem om deres rettigheder, fortalte Nicolai Arentz Konradsen.

Næste stop på turen var i Dagli'Brugsen i Odense M, hvor patruljen fik lov til at snakke med to af de ansatte under 18 år. En af dem var Christian Egholm på 17 år, der har arbejdet i butikken i fire år.

- Jeg startede som flaskedreng og har efterfølgende arbejdet mig op - og nu har jeg også fået lov til at blive her som lukkeansvarlig, når jeg fylder 18, så det er ret fedt.

Styr på reglerne

Og Christian Egholm var ikke den eneste af ungarbejderne i butikken, der syntes, han var ansat på en god arbejdsplads. Hans kollega Julie Asferg Åsleff var også glad for, at hun for to måneder siden blev ansat i butikken.

- Jeg har afsluttet 9. klasse sidste år, og havde brug for at tjene lidt ekstra penge. Min søster arbejder også hernede, så hun anbefalede mig, at jeg kunne søge jobbet, hvilket jeg har været glad for indtil videre, fortalte 16-årige Julie Asferg Åsleff.

Både Christian Egholm og kollegaen Julie Asferg Åsleff havde meget præcist styr på, at de får udbetalt 67,30 kroner i timen plus tillæg, hvis de arbejder om aftenen, på søndage eller helligdage.

Derudover var de begge også meget opmærksomme på, at de ikke selv behøver at finde en afløser ved sygdom, hvilket har været et af fokuspunkterne for Jobpatruljen i år. I 2018 var der nemlig 17 procent af de adspurgte i Jobpatruljens undersøgelse, der selv skulle finde en afløser ved sygdom.

To af de frivillige i Jobpatruljen er 20-årige Harismi Balandram og 26-årige Nicolai Arentz Konradsen. Foto: Maria Frellesen Pedersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];