Annonce
forside

Jobcenterchef overrasket: Heftig debat om kørekort til flygtninge

Langeland Kommune betaler for kørekort til seks ledige flygtninge, der har opholdstilladelse og bor på øen. Det har sat sindene i kog, og det overrasker jobcenterchef Torben Lønberg.

Langeland Kommune har i seks tilfælde betalt for kørekort til flygtninge, og det har sat en heftig debat i gang. Det overrasker jobcenterchef Torben Lønberg.

"Usmageligt", "forskelsbehandling" og "nu er nok nok".

Langeland Kommune har betalt for, at seks ledige flygtninge fra Eritrea, der er visiteret til at bo på øen, kan erhverve sig almindeligt kørekort, og den alternative metode har sat sindene i kog på blandt andet avisens Facebooksider "Fyns Amts Avis Langeland" og "Fyns Amts Avis" og på fynsamtsavis.dk.

Kommunen havde oprindeligt indgået en aftale med kørelærer Erling Serena om et traktorkørekort til de seks flygtninge, men betalte omkring 1.000 kroner ekstra for at få opgraderet kortet til et almindeligt kørekort, så flygtningene også er i stand til at sætte sig bag rattet i en personbil.

Og det har fået en hel del til tasterne, hvor kommunens metode bliver kritiseret i skarpe vendinger.

Jobcenterchef Torben Lønberg har ikke selv fulgt debatten, men blev overrasket, da han mødte på arbejde mandag morgen, hvor han fik debatten fremlagt.

- Det har overrasket mig et øjeblik. Det gør det. Vi ved jo godt, at nogle synes, at de her borgere (flygtninge, red.) ikke skulle være her. Jeg mener ikke noget om synspunkterne, men jeg sidder med nogle borgere, der skal blive her. Og som jeg skal tage mig af med min lovgivning i hånden. Hvis jeg kan give dem noget, som gør, at de bliver selvforsørgende, så burde måske også kritikere være tilfredse med det, bemærker jobcenterchefen.

Han uddyber, at kommunen har betalt for kørekortet efter en generel lovgivning på beskæftigelsesområdet, som både dækker flygtninge og danskere.

Annonce

Fast job som chauffør

Kørekortet til flygtningene koster ifølge Torben Lønberg knap 10.000 kroner pr. styk. Til sammenligning har jobcentret i Langeland Kommune det seneste halve år betalt for lastbilkørekort til et sted mellem fem og 10 danskere til en pris i omegnen af 35.000 kroner pr. styk, fortæller jobcenterchefen.

- Det handler ikke om pengene. Ingen får noget, som andre ikke også kunne få, hvis i øvrigt deres udfordringer er de samme, understreger han.

Flygtningene var alle en del af et landbrugsprojekt, hvor fire i øjeblikket er i løntilskud på jorde i Tranekær, mens en anden har fået fast job som chauffør i Andelstanken. Jobcenterchefen mener derfor, at kørekortet er en god forretning for kommunen, da det handler om, at borgerne skal komme tættere på arbejdsmarkedet.

- Perspektivet er, at vi ikke længere er i Eritrea. Vi driver ikke geder og hakker jord. Vi kører jo med traktorer. Den er temmelig let set herfra, hvor vi ikke skeler til, hvor de kommer fra. Men vi ser på, hvordan vi kan få dem derhen, hvor de bliver selvforsørgende - i det her tilfælde i landbruget, siger Torben Lønberg.

Læs mere fra debatten her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce