Annonce
Nyborg

Jobcenter med succes: Chef lover ansatte hurtig melding om fyrerunde

Jobcenterchef Louise Berg (i midten) var selv til stede under byrådsmødet tirsdag. Det samme var en lang række af hendes kolleger. Foto: Kasper Riggelsen

En stor del af besparelsen på næste års budget skal findes på jobcentret i Nyborg. Præcis, hvor mange stillinger der forsvinder, er dog endnu uklart.

Nyborg: Der var fyldt godt op på stolerækkerne, da byrådet tirsdag aften vedtog kommunens budget for 2019. Det skyldes ikke mindst, at en større gruppe ansatte fra jobcentret i Nyborg havde taget plads for at overvære debatten og den efterfølgende beslutning, der risikerer at få stor betydning for netop deres arbejde.

Alene næste år skal jobcentret spare fem millioner kroner, og sparekravet vokser til syv millioner kroner i hvert af de følgende år. Det kan ikke undgå at betyde afskedigelser, erkender jobcenterchef Louise Berg. Præcis, hvor mange stillinger der skal nedlægges, ved hun ikke på nuværende tidspunkt.

- Det er noget, vi skal se nærmere på nu, hvor beslutningen er truffet. Det er klart, at det skaber usikkerhed blandt de ansatte. Derfor har vi lovet hinanden, at vi laver en ordentlig proces, men også at det skal gå forholdsvist hurtigt. Det sker på medarbejdernes ønske. De vil gerne have en afklaring så hurtigt som muligt, og det har vi heldigvis kunne imødekomme, siger Louise Berg.

Selv forventer hun at have et overblik i løbet af denne måned. På byrådsmødet var der enkelte politikere, der udtrykte bekymring for en decideret personaleflugt fra jobcentret som følge af sparekravet. Det har dog ikke været tilfældet indtil videre, konstaterer jobcenterchefen, der roser medarbejderne for at være god til at snakke om tingene.

Samme dag, som byrådsmødet fandt sted, var både ledelse og ansatte samlet til lokalmøde, og her blev der brugt rigtig lang tid på at diskutere den situation, man stod i.

- Vi forberedte os også på, hvad der skulle ske, hvis byrådet traf en beslutning om at spare. Hvad er det for en tid, vi gør i møde. Så vi har forberedt os grundigt. Men det ændrer naturligvis ikke på, at det ikke er nogen rar situation. Derfor er vi også meget påvirkede af det, der skal ske, fortæller hun.

Annonce

Færre hænder

Fyens Stiftstidende ville også gerne have talt med tillidsrepræsentanter på jobcentret, men de har ikke haft lyst til at udtale sig i sagen. I et høringssvar til budgettet stiller medarbejderne sig dog meget uforstående overfor den store besparelse og peger på, at det kan få en lang række negative konsekvenser.

For den enkelte medarbejder kan det betyde større sagsmængder, mens både borgere og virksomheder risikerer at få en dårligere betjening. Med flere klager til følge. Samtidig vil rekruttering af borgere til job og virksomhedspraktik blive udfordret, fordi der er færre hænder til at løse opgaven.

Baggrunden for besparelsen er ellers lidt af en succeshistorie. I juli var ledigheden nede på 3,4 procent, og det betyder ganske enkelt, at de ansatte på jobcentret har fået mindre at lave, forklarede borgmester Kenneth Muhs (V) på tirsdagens byrådsmøde.

Louise Berg, der var til stede på mødet, noterede sig dog, at både Socialdemokratiet og Venstre er åbne overfor at tilføre ekstra ressourcer, hvis udviklingen i samfundet går den forkerte vej med flere ledige til følge.

Ubesatte stillinger

Fra Socialdemokratiets side har bekymringen især rettet sig mod den restgruppe af borgere, der har brug for særlig hjælp til at komme ud på arbejdsmarkedet. Ifølge jobcenterchefen vil man fortsat søge eksterne puljemidler for at kunne tilbyde en målrettet indsats. Det gælder blandt andet på integrationsområdet, hvor man har haft held til at få flygtningekvinder ind på arbejdsmarkedet.

Et eksempel på det er et samarbejde med fire lokale hoteller omkring et tre måneder langt forløb, der omfatter kvinder fra Syrien, Somalia, Eitrea og Congo. Den form for brancheorienteret indsatser vil der komme meget mere af i fremtiden, forudser Louise Berg.

Jobcentret skal nemlig ikke kun tilpasse sig nye økonomiske vilkår fra kommunen. Fra årsskiftet træder en ny lovgivning i kraft, og det vil i sig selv betyde en nedgang i antallet af medarbejdere fra de nuværende 82. Af samme årsag er mellem fem og ti stillinger ikke blevet besat det seneste års tid, oplyser centerchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce