Annonce
Indland

Jihadister indblandet i formodet momssvindel for millioner

Zohra Bensemra/Reuters
Eksperter frygter, at en del af 800 millioner fra formodet momssvindel kan være gået til terrorfinansiering.

En gruppe syrienkrigere, jihadister og terrordømte har de seneste år været involveret i en række store sager om momssvindel for stort millionbeløb.

Det viser en omfattende gennemgang af retsdokumenter og konkurser, som Dagbladet Information har foretaget sammen med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

I alt 14 forretningsmænd har haft centrale roller i et netværk, der tilsammen har oparbejdet en gæld til den danske statskasse på over 800 millioner kroner i ubetalt moms og skat.

Dertil kommer en ukendt gæld i millionklassen til henholdsvis den svenske og tyske stat.

To af mændene er jihadister med forbindelse til henholdsvis al-Qaeda og Islamisk Stat.

De virksomheder, som de to jihadister personligt har spillet en aktiv rolle i, er gået konkurs med mindst 97 millioner kroner i moms- og skattegæld og en gæld på mere end 66 millioner kroner private kreditorer.

Det viser en gennemgang af kuratorredegørelser.

Derudover har en række syrienkrigere været indsat som stråmænd i firmaer, der er blevet anvendt til den formodede svindel.

Der er ingen konkrete beviser for pengeoverførsler til terrorgrupper.

Men eksperter frygter, at der kan være gået penge fra den formodede svindel til terrorfinansiering.

- Det er min vurdering, at de her penge ikke er forsvundet et eller andet sted hen til nogle få personer for at gøre dem rige. Det er mit indtryk, at de her penge er forsvundet i nogle retninger, fordi de skulle bruges til noget, siger Lars Krull, ekspert i hvidvask og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, til Ritzau.

- Og når jeg siger noget, så tænker jeg på alt lige fra krigsførelse til at fodre nogle soldater et eller andet sted, tilføjer han.

Professor Tom Kirchmaier forsker i økonomisk kriminalitet ved CBS og London School of Economics. Han undrer sig over, at myndighederne ikke har grebet ind.

- Hvis man skal stoppe jihadisterne, skal man stoppe deres finansiering. Det starter for eksempel med at stoppe svindlen, siger han til Finans.

Politiinspektør Thomas Anderskov Riis skriver, at bagmandspolitiet, SØIK, tager alle sager om momssvindel og mulig terrorfinansiering alvorligt

SØIK ønsker dog ikke at kommentere frygten for, at de forsvundne millioner er gået til terror.

SØIK ønsker heller ikke at svare på, hvorfor bagmandspolitiet i flere af sagerne først greb ind, efter at pengene var forsvundet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];