Annonce
Sydfyn

Jesper Groth: - Verden er større end alt det ståhej i København

Jesper Groth fra duoen Fyr og Flamme svarede mandag aften på spørgsmål fra læserne på faa.dk. Her ses han med Laurits Emanuel, da de to vandt det danske melodigrandprix 2021. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)
Når ærøske Jesper Groth sætter sine ben på øen, nyder han, hvordan han kan mærke roen og de gode minder fra opvæksten. Det fortalte han, da han mandag aften svarede på spørgsmål fra Fyns Amts Avis' læsere ved et livearrangement.

Ærø: Mandag aften var Jesper Groth med live hos Fyns Amts Avis. Her fortalte han, at selvom han nyder sit liv i København, og de oplevelser hans karriere giver ham, så kan han godt lide at bryde ud af den lidt isolerede verden, som han til tider føler, at tilværelsen i København kan være.

- Verden er større end alt det ståhej her i København. Her isolerer jeg mig meget med nogle mediemennesker, og man skal ofte tale om, hvad man laver, og hvad man kan, og det er sådan set meget rart, at det bliver pillet lidt af, når man kommer hjem til Ærø, siger han.

Selvom ærøske Jesper Groth ikke har boet på øen, siden han som 16-årige tog væk for at komme på efterskole, føler han alligevel en tæt forbindelse til øen, hvor han tilbragte sin opvækst, og han forbinder hjemstavnen med en indre ro, som han ikke oplever andre steder.

Annonce

- Det er en kliché, men det er roen, jeg holder mest af. Ligeså snart jeg opsøger naturen, bliver jeg konfronteret med stilheden, og det er fordi, der er meget støj i mit liv, så det må være noget med, at jeg nærmest altid har kunnet se hav, fortæller han.

Selvom Jesper Groth har stor succes med sin musik med duoen Fyr & Flamme, så har musik ikke været en større del af hans opvækst end mange andres.

- Jeg er bare helt almindelig vokset op med, at der er musik på anlægget, og så har jeg en far, der synger rigtig godt. Som teenager var jeg nok mere optaget af rockmusik og hiphop, men jeg var ikke lige den årgang, hvor der var en bassist og guitarist og resten af The Beatles, så det med musikken kom først senere, fortæller han.

Det er da heller ikke musikken, der fylder, når spørgsmålet falder på, hvad det bedste minde fra opvæksten på Ærø er.

- Det første, der falder mig ind, er, at min mormor skal cykle mig til stranden, og at hun ikke har noget barnesæde, så jeg sidder på skærmen under hendes gammeldame cykel halvt med hovedet inde under hendes blomsterkjole, og så har hun rørt mayonnaise og makrel sammen, som hun spiste ude ved Eriks Hale, fortæller Jesper Groth om tiden på Ærø.

Livet på Christiania

Måske er det netop opvæksten på Ærø, der gør, at Jesper Groth har valgt at bosætte sig i et kollektiv på Christiania. I den lille lomme af København har han fundet et sted, hvor han kan føle sig som Jesper og kan trække sig væk fra hele mediecirkusset.

- Jeg er lige landet ude hos dem i køkkenet og har snakket med dem, og de siger, det er jo bare dig. Der er en smed, reklamemand, arkitekt, tømrer, en fisker og det kunne ikke blive meget bedre. Jeg bruger ikke særlig meget tid med skuespillere, og musikere for den sags skyld, fortæller Jesper Groth om sit liv på Christiania.

I hjørnet af sangerens værelse er der parkeret en barnevogn, der har bundet et ærøsk flag på sig. Barnevognen vidner om, at Jesper Groths fritid ikke er præget af røde løbere og kampen om spotlightet. Den jordnære sanger bruger i stedet sin fritid udendørs, hvad enten det er med barnevogn eller knallert.

- Jeg går vagabondture med min ven Rasmus. Vi kan godt lide at gå en tur med barnevognen og sove i shelter. Den anden hobby er, at jeg ligesom med melodigrandprix har et totalt æstetisk forhold til veteran knallerter, og dem har jeg også nogle stykker af. Så jeg er også med i en lille knallertklub i København, hvor vi har et knallertværksted ude i nordvest, hvor drengene har motorcykler, og mig og pigerne har knallerter, fortæller Jesper Groth med et grin.

Annonce

Tog nogle dage, før det sank ind

Dagene efter sejren af det danske melodigrandprix var så hektiske, at det tog en lille uges tid, inden det for alvor gik op for Jesper Groth, at han havde vundet. Perioden omkring melodigrandprix var fyldt med et tætpakket program og efter i flere dage at have indtaget forsiderne på de danske aviser under diverse overskrifter, skulle der lige falde lidt ro på, inden sejren sank ind.

- Sidste lørdag, da vi vandt, og i dagene efter gik der en kæmpe mediemølle i gang, som vi skulle forholde os til, så først efter nogle dage spurgte vi os selv, om vi overhovedet havde nået at fejre det. Så det gjorde vi, efter at der var kommet lidt ro på. Så det er faktisk nu, at det føles bedst, siger Jesper Groth.

Den nykårede vinder lægger heller ikke skjul på, at det har været overvældende med den voldsomme medieomtale, som både han selv og makkeren Laurits Emanuel har mødt siden sejren.

- Det har været en kæmpe mølle. Laurits og jeg snakkede om, at det minder om sport. Der er så mange følelser i det. Det er bestemt ikke for sjov. Så tænker man, gad vide hvad Keld Heick eller et af de andre store koryfæer siger, fortæller Jesper Groth.

Annonce

Kurs mod det internationale melodigrandprix

Allerede få dage efter grandprix-sejren skulle Fyr & Flamme optage en video af deres optræden, som skulle sendes til Holland, hvor det internationale melodigrandprix bliver afholdt i maj.

-I de her tider med corona var vi nødt til at lave en backup-video, så vi havde tre forsøg og valgte det bedste, der kunne sendes til Holland. Men jeg håber da, at vi kommer derned. To dage efter blev hele scenografien taget ned, men til gengæld blev den hollandske scenografi tapet på gulvet, så man kan sende en video ned til dem, så de ved, hvor de skal sætte kameraerne, siger Jesper Groth.

I medierne har der været meget omtale af, at Fyr & Flamme fastholder at synge "Øve os på hinanden" på dansk ved det internationale melodigrandprix, men trods kritiske røster i medierne er duoen fast besluttet på, at hverken sceneshow eller sang skal ændres ved festlighederne i maj.

- Der har været mange meningstilkendegivelser om, at vi synger på dansk, men det bekymrer os ikke. Noget, vi gør, er, at vi holder fast i, at vi vil være os selv, og jeg tror også, vi ville klare os værre, hvis det var på engelsk. Jeg glæder mig helt vildt til at formidle min sang til nogen, der ikke forstår det, lyder det fra sangeren.


- Jeg tror sidste gang, jeg kunne mærke ægte lykkerus var, da jeg var oppe og hente diplom og få min uddannelse som skuespiller. Det, vidste jeg bare, betød noget, og jeg føler mig stadig privilegeret den dag i dag.

Jesper Groth


Når spørgsmålet lyder på, hvad succeskriteriet for deltagelsen ved det internationale melodigrandprix er, har Jesper Groth et klart svar.

- Vi er ikke kommet til Rotterdam for at fjolle, så vi vil ned og kæmpe for vores sang. Vi vil ned i ens joggingsæt ligesom landsholdet i gamle dage, og så vil vi kæmpe. Vi har fået en masse tilkendegivelser fra England og Spanien, der godt kan lide lyden af det, vi laver, så jeg tror ikke, vi kommer til at ligge nummer sjok, siger Jesper Groth og fortsætter:

- Ved førstepladsen er der måske andre kriterier, og måske dem, der vinder, er lidt mere natklubvenlige.

Annonce

Føler sig privilegeret hver dag

Selvom sejren i melodigrandprix var et stort øjeblik for Jesper Groth, så har multitalentet svært ved at vælge, når han skal svare på, hvad det største øjeblik i hans karriere er.

- I løbet af en karriere opbygger man et cv, og jeg kunne sagtens sige, at melodigrandprix var det største nogensinde, men jeg ved ikke, om det føles større at stå og spille på et propfyldt Train i Århus eller at være en del af den tv-serie, jeg improviserede sammen med Mads Grage, som hedder "Klaphat". Den kan jeg mærke, at jeg er stolt af. Det er et hjertebarn, men hvis en dramaturg kiggede på den, kan det godt være, at der er nogle plothuller i historien, siger Jesper Groth og fortsætter efter en tænkepause:

- Jeg tror sidste gang, jeg kunne mærke ægte lykkerus var, da jeg var oppe og hente diplom og få min uddannelse som skuespiller. Det, vidste jeg bare, betød noget, og jeg føler mig stadig privilegeret den dag i dag. Det gør jeg hver dag. Så højdepunktet er, at det lykkedes mig at blive skuespiller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Charlotte og Claus sætter alt på et bræt: Har åbnet webshop med miljøvenlige produkter

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Middelfart For abonnenter

Christian og konen drømmer om at leve deres sidste tid tæt på familien: Udsigt til lejeboliger i yderområder giver håb

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

Annonce