Annonce
forside

Jesper Bus vil være grøn: Dieselbus får klistret solceller på taget for at spare brændstof

- Det er jo ret ny teknologi, men jeg tror på det. Jeg synes, det er utrolig spændende at være med til, siger Jesper Bus (th), der ejer "Ærø Turistfart - Jesper Bus", der i alt har 13 busser. Det er selskabet Green Energy Scandinavia, hvor Jens Ottosen (tv) er teknisk direktør, der leverer solcellerne. Foto: Søren Gylling

Investeringen i solceller kan spare ærøsk busselskab for cirka 1000 liter diesel årligt, fordi generatoren bliver aflastet, lyder det fra selskabet, der klistrer solcellerne på bussen.

Kolding: Det er ambitionen om at gøre en indsats for at reducere CO2-udslippet og udsigten til en økonomisk gevinst, der har fået busselskabet "Ærø Turistfart - Jesper Bus" til at investere i solceller på en af de dieselbusser, der kører i rutefart på den lille sydfynske ø.

Torsdag fik en af selskabets dieselbusser "klæbet" solceller på taget. De kan levere strøm til bussen, og på den måde sluger generatoren, der producerer strøm, mindre diesel, når solen rammer taget.

- Jeg vil gerne bidrage til at reducere CO2-udslippet, og samtidig er det forhåbentlig en investering, der tjener sig selv hjem, siger Jesper "Bus" Jensen, der står bag "Ærø Turistfart - Jesper Bus". Normalt besøger han Bus Center Vest i Kolding, der et datterselskab til Autohuset Vestergaard-koncernen, når bussen skal repareres, men denne gang handler det om grøn energi.

Han har haft kig på en ren el-bus, men den kan ikke køre de mange kilometer, han har brug for, så nu prøver han i første omgang med solceller på en bus. Og han er klar til flere solceller.

- Det er jo ret ny teknologi, men jeg tror på det. Jeg synes, det er utrolig spændende at være med til. Nu ser vi, om vi kan mærke en forskel, men sandsynligvis får bus nummer to også solceller på taget, siger Jesper "Bus" Jensen, der i alt har 13 busser.

Annonce

- Jeg vil gerne bidrage til at reducere CO2-udslippet, og samtidig er det forhåbentlig en investering, der tjener sig selv hjem.

Jesper Bus, der står bag "Ærø Turistfart - Jesper Bus".
Solcellerne på dieselbussens tag aflaster generatoren, og derved kan der spares diesel. Det er selskabet Green Energy Scandinavia, der sælger løsningen, og firmaet har fået hjælp til at montere solceller af Jesper Østergaard fra 4-leaf. Foto: Søren Gylling

Spare penge

Firmaet, der har installeret og leveret solcellerne, er Green Energy Scandinavia fra Vejle, der blandt andet står bag Solarbus, der har installeret solcellerne på busser i Norge, og nu er turen kommet til Danmark, fortæller Jens Ottosen, der er teknisk direktør i Green Energy Scandinavia. Ham bekendt er det første gang, at den type solceller bliver installeret på en bus i Danmark.

- Hvis bussen kører meget, så kan du spare cirka 1000 liter diesel om året. I Sydeuropa er det dobbelt så meget. Det kan vi, fordi en bus bruger rigtig meget strøm til blandt andet lys, overvågning, aircondition og billetautomater. Og som tommelfingerregel så koster det en liter diesel at lave en kilowatt-time strøm. Solceller gør, at generatoren ikke skal lave så meget strøm. Det er fidusen, siger Jens Ottosen der i næste uge sætter kurs mod Santiago i Chile for at installere solceller på busser.

- Det smarte ved den her type solceller er, at de er meget fleksible. De kan klistres på buede ting. De bliver limet på som klistermærker. Det er dejligt nemt at montere. Og økonomien er det afgørende. Vores tommelfingerregel er, at betalingstiden er cirka fem år i Skandinavien og det halve i Sydeuropa. Så monterer du det fra starten, så bliver det en win-win-situation, og samtidig får busselskabet et grønt image, siger Jens Ottosen.

Foto: Søren Gylling
Foto: Søren Gylling
Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce