Annonce
Erhverv

Jesper blev sygemeldt efter en række nederlag: Nu er han ved at kæmpe sig tilbage til fast job

29-årige Jesper Elgaard Laursen håber snart at blive lønmodtager, så han kan tage i byen og ud at bowle med sine venner noget oftere. Foto: Rasmus Henriksen

Efter at have skiftet branche flere gange og fejlet en uddannelse blev Jesper Elgaard Laursen langtidssygemeldt. Ved hjælp af et samarbejde mellem et jobcenter og virksomheden Byggros er han ved at kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet.

Trods et overophedet arbejdsmarked og manglen på arbejdskraft i flere brancher er der en gruppe arbejdssøgende, som gerne vil arbejde, men som har svært ved at finde det rette job. 29-årige Jesper Elgaard Laursen er en af dem, der har prøvet til flere gange.

Uden held og med flere negative oplevelser, som i den grad hobede sig op for ham.

Det endte med en sygemelding, der varede et år. Men gennem hårdt arbejde, hjælp fra Odense Kommune og virksomheden Byggros i Hjallese er han ved at finde sin rette hylde. Og måske på vej mod at få opfyldt sit store ønske: Et fast job.

I øjeblikket er han ved at gennemgå et praktikforløb på Byggros, der har status af virksomhedscenter, som kan tilbyde langtidsledige et praktikforløb og en mentor. Det har Jesper Elgaard Laursen nydt og nyder stadig godt af. For at nå hertil har det krævet, at han fik lagt de negative oplevelser, der har givet ar på sjælen, bag sig, fortæller han.

- Jeg er uddannet landbrugsassistent og pædagogisk assistent. Men efter nogle ubehagelige oplevelser fandt jeg ud af, at det skulle jeg ikke være, siger Jesper Elgaard Laursen og uddyber:

- Som landbrugsassistent var jeg udsat for at skulle konkurrere med to litauere, hvoraf den ene ikke talte engelsk. Det var ubehageligt for mig. De snakkede sammen foran mig på et sprog, jeg ikke forstod. Det føltes, som om de bagtalte mig lige op i mit åbne ansigt.

94 virksomhedscentre

Et virksomhedscenter er et samarbejde mellem et jobcenter og eksempelvis en virksomhed.

Målgruppen er som udgangspunkt de svageste ledige, der er langt fra arbejdsmarkedet.

Den ledige vil ofte blive tilknyttet en mentor. Mentoren vil være en medarbejder, som modtager kompetenceudvikling eksempelvis gennem et jobcenter eller et kursus.

Den 1. april 2018 var der 94 forskellige virksomhedscentre på landsplan.

70 af dem var hos private virksomheder, 15 hos foreninger og ni i offentligt regi.

Nederlag på nederlag

Efter at være kommet frem til, at han ikke følte sig godt tilpas med landbrugsarbejde, begyndte han forfra med en ny uddannelse.

Han forsøgte sig som pædagogisk assistent. Selv om branchen var en helt anden, var resultatet nøjagtig det samme.

- Som pædagogisk assistent kunne jeg ikke med de skiftende hverdage, og jeg arbejdede også primært sammen kvinder, fortæller Jesper Elgaard Laursen, der havde svært ved at falde naturligt ind i samtalerne.

Han besluttede sig for at give uddannelsessystemet en sidste chance. Denne gang valgte han at give IT-branchen et forsøg. Men han var på det tidspunkt ikke i stand til at gennemføre uddannelsen. Herefter blev han sygemeldt.

- Uddannelsessystemet har skræmt mig. Jeg har aldrig været ret boglig og nyder ikke at have næsen i en bog. Min oplevelse siden folkeskolen har været, at jeg ikke kan trives med mine klassekammerater, fortsætter Jesper Elgaard Laursen.

Annonce

Selvransagelse blev et vendepunkt

Han havde nu en række eksempler på, hvad han ikke kunne. Men hans lyst til at finde et arbejde var stadig intakt.

- Jeg spurgte mig selv, hvad vil jeg nu. Hvad kan blive min fremtidige interesse. Jeg har brug for faste rammer, og der kom jeg frem til lagerarbejde, fortæller Jesper Elgaard Laursen.

En jobkonsulent hos Odense Kommune lavede en aftale med virksomheden Byggros, der gav ham en chance på deres lager i Hjallese. Her begyndte en helt ny hverdag for ham i oktober, og det har hjulpet ham på rette køl.

- I begyndelsen følte jeg mig usikker. Men efter at have været her i en måned følte jeg mig sikker og begyndte at udvikle mig. Jeg føler mig meget stærkere og meget mere selvsikker. Derudover er jeg blevet meget mere positiv. Når jeg træder ind ad porten, føler jeg, at det er her, jeg hører til, siger han og tilføjer:

- Kollegaerne har lært mig at kende og accepterer mig, som jeg er. Man griner mindst en gang om dagen her, her er det bedste arbejdsmiljø, og der er også plads til at hjælpe hinanden.

Når arbejdsdagen er omme, og han stempler ud, tager han arbejdsglæden med hjem.

- Det er ikke længere så meget trælse samtaler, jeg kommer med, det er positive. Der er ikke så meget negativitet længere i mit liv, som der har været tidligere.

Annonce

Drømmer om fast arbejde

Jesper Elgaard Laursen trives hos Byggros. Parterne har papir på hinanden frem til den 5. april, hvor praktikaftalen udløber. Men den håbefulde praktikant ser gerne, at samarbejdet fortsætter gennem et fleksjob.

- Det vil ændre mit liv markant at blive ansat herude. Så ved jeg, hvad jeg skal stå op til og slipper for at tænke over, hvad jeg skal i fremtiden og være usikker på det. Det betyder meget, at man bliver anerkendt og har en rolle, lyder det fra Jesper Elgaard Laursen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce