Annonce
Odense

Jes skal flytte fra Hjallese Plejecenter: - Politikerne er kolde i røven

"Sådan en beslutning burde man træffe i nattens mulm og mørke, men poltikerne lader ikke til at skamme sig. Det synes jeg, de burde", siger Jes Nyland, der har boet på Hjallese Plejecenter i fire år. Arkivfoto: Michael Bager
  • Trods protester fra grædende beboere, frustrerede medarbejdere og kritiske odenseanere, blev det på onsdagens byrådsmøde endeligt besluttet, at Hjallese Plejecenter skal lukkes.
  • 70-årige Jes Nyland er beboer på plejecentret, og selvom han ikke er overrasket, synes han, byrådet har truffet en uanstændig beslutning.

70-årige Jes Nyland sad onsdag aften foran sin computer i de fem og en halv timer, som byrådsmødet varede. Det var punkt otte, der holdt hans blik fæstnet på skærmen - det punkt, der omhandlede lukningen af hans hjem igennem fire år: Hjallese Plejecenter.

- Jeg er rystet over det. Jeg er gal. Jeg kan ikke forstå, at man er så kold i røven for nu at sige det ligeud, siger han og tilføjer:

- Det virker ikke, som om politikerne er flove over, at de smider folk på gaden. Det burde de være, siger han.

Selvom Jes Nyland ikke er overrasket over, at beslutningen blev vedtaget, er han meget påvirket af situationen.

- Stemningen er på under nulpunktet. Alle er meget berørte over det. Medarbejderne går og omfavner hinanden, de er jo ligeså berørte som dem, der bor her. Ja, nu sidder jeg og får tårer i øjnene, men det er altså noget værre noget.

Jes Nyland fortæller, at han føler sig overbevist om, at han nok skal klare den. Han er til gengæld meget bekymret på sine naboers vegne.

- Jeg er rigtig ked af det. Især på mine venners vegne. Der er mange af dem, der siger til mig, at hvis de skal flytte, gider de ikke leve mere. Og jeg tror, det her kommer til at koste menneskeliv, siger en tydeligt påvirket Jes Nyland.

Annonce

Sagen kort


  • Den 8. januar blev beboere og medarbejdere på Hjallese Plejecenter orienteret om indstillingen til at lukke Hjallese Plejecenter


  • Den 22. januar blev sagen diskuteret på udvalgsmøde i Ældre- og Handicapudvalget


  • Den 23. januar blev beslutningen om at lukke Hjallese Plejecenter vedtaget af Odense Byråd. Kun Alternativet og Enhedslisten stemte imod


  • Hjallese Plejecenter skal lukkes endeligt ned den 1. juli 2019

Ussel mammon

Beboerne på Hjallese Plejecenter blev informeret om den kommende lukning den 8. januar, og Jes Nyland stiller sig uforstående over for, at de mennesker, lukningen påvirker mest, først blev indviet for et par uger siden.

- Lige siden byggetilladelsen til det private plejehjem blev givet, har de byrødder vidst, at der skulle lukke noget. Så kan det godt være, de ikke dengang vidste, at det lige var Hjallese, der skulle lukke, men det er noget pjat at skrive et brev til os i januar, siger han.

Jes Nyland mener også, at byrådspolitikerne med lukningen har tænkt alt for kortsigtet.

- Man gør det for ussel mammon, fordi letbanestationen kommer til at ligge her. Så kan det da godt være, man sparer penge lige nu og her, men det hjælper ikke på sigt.

Også hos Ældresagen mødes beslutningen med frustration.

- Vi tænker jo først og fremmest på de beboere, som nu skal flyttes med kort varsel. Det er absolut ikke rart for dem. Det kan godt være, de kommer et godt sted hen, men lige nu skaber det en stor utryghed og mange bekymringer, siger Palle Vennekilde, formand for Ældresagen Odense.

Han håber for beboernes skyld, at der hurtigt falder ro på situationen, og at Odense Kommune afholder møder og åbner for dialog, så de spørgsmål, beboerne sidder med, bliver besvaret, og situationen bliver afmystificeret.

- Beslutningen kan vi ikke ændre, så vi må kigge ind i det, der nu skal ske, afslutter Palle Vennekilde.

Ikke en nem beslutning

Friplejehjem Tornbjerg åbner i det sydlige Odense den 15. april og slår dermed dørene op for 60 friplejeboliger. Kort fortalt er det grunden til, at Hjallese Plejecenter skal dreje nøglen om.

De 60 nye plejehjemspladser udvider nemlig Odenses plejecenterkapacitet, og hvis man ikke lukker et tilsvarende antal pladser, vil det koste Ældre- og Handicapforvaltningen 12 millioner kroner ekstra.

- Siden det blev offentlig kendt, at Hjallese Plejecenter er indstillet til lukning, har det helt naturligt skabt røre blandt beboere, deres pårørende og personalet. Beslutningen er heller ikke nem, for det drejer sig om 68 borgeres hjem og 42 ansattes arbejdsplads, lød det fra Ældre- og Handicaprådmand Søren Windell (K) efter beslutningen på onsdagens byrådsmøde.

Når valget er faldet på netop Hjallese Plejecenter, er det, fordi plejehjemmet ikke er demensegnet, og fordi ejendommen har en sund økonomi og kommer til at ligge tæt på den kommende letbane, hvilket gør ejendommen attraktiv for mulige købere.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny bog: Da Skibhuskvarteret blev til

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce