Annonce
Fyn

Jernbanens vej i Folketinget: Få overblikket

Jernbanen på Vestfyn. Foto: Christian Nordholt

Brødtekst

Annonce

1. Finanslov

Højhastighedsbanen på Vestfyn er med i regeringens finanslovsforslag, der for øjeblikket forhandles på Christiansborg. I forslaget er sat penge af i 2023 og kun de første 147 millioner kroner af den samlede pris på 4,8 milliarder kroner. Det ventes at gå cirka seks år med plan- og anlægsarbejde, før den 35 km lange jernbanen er køreklar, og togturen kan gøres cirka fem minutter kortere.

2. Anlægslov

For at højhastighedsbanen kan blive en realitet, skal der også gennemføres en anlægslov. Den var til 1. behandling i Folketinget i sidste uge. Alle partier undtagen Nye Borgerlige støttede forslaget. Mange ordførere pegede på det store pres på de eksisterende skinner over Fyn. Flere fremhævede muligheden for en bedre betjening med lokaltog, når de gennemkørende tog henvises til højhastighedsbanen.

3. Togfonden

Ideen om højhastighedsbanen er en del af Togfonden, der blev lanceret i 2014 af den daværende regering med S, SF og R. Også DF og Enhedslisten var med i aftalen om en historisk stor modernisering af den danske jernbane. Oprindeligt skulle højhastighedsbanen have været anlagt fra 2020-2026, men har sammen med de øvrige togfondsprojekter levet en omtumlet tilværelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce