Annonce
Odense

Jernbanemuseet: Ny udendørs legeplads var et hit

Danmarks Jernbanemuseum indvier lørdag et nyt, udendørs leg- og lær-område. Onsdag var der besøg af glade testpiloter.

En snes fem-seks-årige børn fra forårs-SFO'en på Marie Jørgensens Skole sidder i et lokale på Danmarks Jernbanemuseum og får en sandwich. Klokken lidt over 10 onsdag formiddag bliver de lukket ud. De skal være testpiloter på museets nye udendørs lege- og læreområde, "På sporet af historien".

Da ungerne kommer ud og får øje på vandtårn, damplokomotiv og rutsjebaner, bryder de ud i glade hvin og begejstret springen badut som kvier på deres første græs. De ansatte på jernbanemuseet smiler og udveksler begejstrede blikke.

For toethalvt år siden indviede museet den indendørs "Børnenes banegård" til de allermindste. For et år siden fik museet en stor donation fra Nordea Fonden til det udendørs projekt, der har fire-syv-årige som primær målgruppe. Og lørdag åbnes der for publikum. Det er på et areal lige uden for selve museumsbygningen, hvor der tidligere har været cykelskur og personaleparkering.

På afstand kan det se ud som om, der kommer damp ud af lokomotivet. I virkeligheden er det en rutsjebane.. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Lokomotiv og vandtårn

Centralt på den nye, lærerige legeplads, der er udviklet af firmaet Monstrum, står et damplokomotiv og et vandtårn. Det er ikke et rigtigt lokomotiv, men en lidt mindre kopi af et af dem, der står inde i selve museet. Inde i lokomotivet kan ungerne nørde rundt med fyrkasse og røgkammer, og det, der ligner damp, som kommer op ad skorstenen, er en rutsjebane.

Det otte meter høje vandtårn er selvfølgelig heller ikke ægte, men det er muligt at kravle op indvendigt og tage mægtige rutsjebaneture ned og lande på et blødt underlag. Der er masser af andre små kravle- og nørdeting på den nye legeplads, og i den ene side er der fyldt med kopier af gamle godskasser af træ. De kan både bruges til borde og bænke for de voksne og til at lege "jorden er giftig" på.

Når "På sporet af historien" lørdag åbner for publikum vil der også være sat informationstavler op til de voksne, som relaterer sig til det jernbanehistoriske.

Det er også planen med tiden at bruge det nye anlæg til forskellige læringsforløb for børn i indskolingsklasserne.

Legemulighederne er talrige. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Storebælt og Lillebælt

I samme ombæring, som legepladsens opbygning har jernbanemuseets minibane fået en opgradering. På lørdag er minimodeller af MY- og lyntogs-MA-lokomotiver klar til at trække minitoget rundt på den tre minutter lange udendørs strækning bag museet. Selve strækningen har også fået et løft. Toget afgår fra - og ankommer til - en model af Københavns Hovedbanegårds facade. Og undervejs passerer toget blandt andet Lillebæltsbroen og Storebæltsfærgen "Dronning Ingrid". Ligesom det kører gennem Holstebro remise og gennem en typisk stationsby. Altsammen selvfølgelig i modelform.

Børnene fra Marie Jørgensen SFO'en var begejstrede for både minitog-tur og legeplads. De spredte sig hurtig ud mellem det energiske og vovelystne i de store rutsjebaner og det mere nørdede.

Og hvis det går, som museumsinspektør Anna Back Larsen håber, bliver legepladsen noget, der kan lokke børnefamilier til. Og gøre dem nysgerrige efter at komme ind i selve museet og gå på opdagelse der.

Marketing- og arrangementsansvarlig på museet, Gitte Høegh van Deurs ser også en anden fordel i "På sporet af historien". Nemlig at jernbanemuseet i høj grad har været et sted at gå hen i dårligt vejr, men nu også har fået en attraktion til dage med godt vejr.

"Ventesalen" til turen på den opgraderede minibane. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Kage og saft

Efter onsdagens besøg af begejstrede testpiloter er "På sporet af historien" klar til at åbne for alle lørdag kl. 10-16.

På åbningsdagen er er der gratis entré for både børn og voksne. Og der serveres også kage samt kaffe, te eller saft.

Damplokomotivet og vandtårnet er de centrale elementer i "På sporet af historien". Foto: Nils Svalebøg
På afstand kan det se ud som om, der kommer damp ud af lokomotivet. I virkeligheden er det en rutsjebane.. Foto: Nils Svalebøg
Den opgraderede minibane tager blandt andet en tur ad den gamle lillebæltsbro. Foto: Nils Svalebøg
Der kan leges på mange måder i "På sporet af historien". Foto: Nils Svalebøg
Klatretur med vandtårnet i baggrunden. Foto: Nils Svalebøg
På damplokomotivet kan man have styr på det hele. Foto: Nils Svalebøg
Damplokomotivet er naturligvis en model. Det rigtige lokomotiv findes inde i museet. Foto: Nils Svalebøg
På en miniudgave af Københavns Hovedbanegård stiger man på det opgradrede minitog. Foto: Nils Svalebøg
Der er tre rutsjebaner at vælge imellem i det nye legeområde. Foto: Nils Svalebøg
Leg og læring i damplokomotivets indre. Foto: Nils Svalebøg
Turen af vandtårnets rutsjebane kan tages på mange måder. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce