Annonce
Erhverv

Jens ser indiske Deepti og andre udenlandske arbejdere som et plus: Det er nødvendigt for økonomien

Udenlandsk arbejdskraft er som oftest en fordel for samfundsøkonomien, viser økonomiske analyser. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Der vil også i fremtiden være et stort behov for udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I øjeblikket er der cirka 226.000 udenlandske medarbejdere i landet.

Fyn: 41-årige Deepti Sharma fra Indien er blot en ud af 38.499 udlændinge, som har permanent opholdstilladelse i Danmark og er i fuldtidsarbejde.

Samlet set udgør gruppen 17 procent af de udlændinge, der lovligt opholder sig i landet.

Studier, familiesammenføring og erhvervsordningen er andre årsager, der muliggør, at udenlandske arbejdere og deres familie kan bo i Danmark, mens de arbejder.

Annonce

Jens Arnholtz, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, forsker i udenlandsk arbejdskraft.

Han fortæller, at behovet for medarbejdere uden for Danmark grænser kan opstå, når det går godt i landet.

- Vi kan stå over for akutte arbejdskraftmangel-situationer hist og pist, når vi har opadgående konjunkturer. Vi står også over for en langsigtet demokratisk udvikling, hvor vi kommer til at mangle arbejdskraft, fordi nogle af de store årgange går på pension.


Der er bestemt en masse plusser ved at få arbejdskraft hertil. Vi får lukket nogle af vores huller, vi får løst nogle demografiske udfordringer.

Jens Arnholtz, lektor på Københavns Universitet


Jens Arnholtz tilføjer, problematikken både kan løses politisk, og også mere håndgribeligt ved at rekruttere arbejdskraft direkte til Danmark.

- Det kan løses på forskellige måder ved blandt andet reformer af pensionsalderen. En af måderne er også, at der kan trækkes flere udenlandske arbejdstagere til. De har nogle kvalifikationer, som ellers kan være svære at få, og det er også vigtigt for vores økonomi.

Økonomien skal hænge sammen

Hvis de mange udenlandske medarbejdere tages helt ud af ligningen, vil den danske stats økonomi have flere store huller, fortæller Jens Arnholtz videre.

- Det er noget, vi har behov for, så økonomien hænger sammen. Der er bestemt en masse plusser ved at få arbejdskraft hertil. Vi får lukket nogle af vores huller, vi får løst nogle demografiske udfordringer. Hvis vi rekrutterer smart, så får vi også løst nogle af de kvalifikationsmæssige udfordringer, vi kan have, fordi vi ikke i tilstrækkeligt omfang producerer de folk.

Han tilføjer i samme ombæring, at udenlandske medarbejdere økonomisk set sjældent vil blive en byrde, fordi de ikke bruger de ydelser, langt de fleste danskere er vokset op med.

- De, der kommer som arbejdsmigranter, altså for at arbejde, kommer oftest fra systemer, hvor der ikke er samme velfærdsniveau, og derfor trækker de heller ikke i starten i samme omfang på vores velfærdssystem, fordi de simpelthen ikke er vant til det.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce