Annonce
Erhverv

Jens ser indiske Deepti og andre udenlandske arbejdere som et plus: Det er nødvendigt for økonomien

Udenlandsk arbejdskraft er som oftest en fordel for samfundsøkonomien, viser økonomiske analyser. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Der vil også i fremtiden være et stort behov for udenlandsk arbejdskraft i Danmark. I øjeblikket er der cirka 226.000 udenlandske medarbejdere i landet.

Fyn: 41-årige Deepti Sharma fra Indien er blot en ud af 38.499 udlændinge, som har permanent opholdstilladelse i Danmark og er i fuldtidsarbejde.

Samlet set udgør gruppen 17 procent af de udlændinge, der lovligt opholder sig i landet.

Studier, familiesammenføring og erhvervsordningen er andre årsager, der muliggør, at udenlandske arbejdere og deres familie kan bo i Danmark, mens de arbejder.

Annonce

Jens Arnholtz, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, forsker i udenlandsk arbejdskraft.

Han fortæller, at behovet for medarbejdere uden for Danmark grænser kan opstå, når det går godt i landet.

- Vi kan stå over for akutte arbejdskraftmangel-situationer hist og pist, når vi har opadgående konjunkturer. Vi står også over for en langsigtet demokratisk udvikling, hvor vi kommer til at mangle arbejdskraft, fordi nogle af de store årgange går på pension.


Der er bestemt en masse plusser ved at få arbejdskraft hertil. Vi får lukket nogle af vores huller, vi får løst nogle demografiske udfordringer.

Jens Arnholtz, lektor på Københavns Universitet


Jens Arnholtz tilføjer, problematikken både kan løses politisk, og også mere håndgribeligt ved at rekruttere arbejdskraft direkte til Danmark.

- Det kan løses på forskellige måder ved blandt andet reformer af pensionsalderen. En af måderne er også, at der kan trækkes flere udenlandske arbejdstagere til. De har nogle kvalifikationer, som ellers kan være svære at få, og det er også vigtigt for vores økonomi.

Økonomien skal hænge sammen

Hvis de mange udenlandske medarbejdere tages helt ud af ligningen, vil den danske stats økonomi have flere store huller, fortæller Jens Arnholtz videre.

- Det er noget, vi har behov for, så økonomien hænger sammen. Der er bestemt en masse plusser ved at få arbejdskraft hertil. Vi får lukket nogle af vores huller, vi får løst nogle demografiske udfordringer. Hvis vi rekrutterer smart, så får vi også løst nogle af de kvalifikationsmæssige udfordringer, vi kan have, fordi vi ikke i tilstrækkeligt omfang producerer de folk.

Han tilføjer i samme ombæring, at udenlandske medarbejdere økonomisk set sjældent vil blive en byrde, fordi de ikke bruger de ydelser, langt de fleste danskere er vokset op med.

- De, der kommer som arbejdsmigranter, altså for at arbejde, kommer oftest fra systemer, hvor der ikke er samme velfærdsniveau, og derfor trækker de heller ikke i starten i samme omfang på vores velfærdssystem, fordi de simpelthen ikke er vant til det.

Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce