Annonce
Odense

Jens Galschiøt afslører brunsvigerskulptur

På fredag er det for tredje gang Brunsvigerens Dag. Foto: Nils Svalebøg
For tredje gang markerer DR P4 Fyn Brunsvigerens Dag 11. oktober. Nu med brunsvigerkunst.

På fredag er det 11. oktober, og så holder DR P4 Fyn for tredje gang Brunsvigerens Dag.

Festlighederne er udvidet betragteligt siden den spæde start, og i år kan man således både opleve en ny bog om brunsvigeren og en brunsvigerskulptur af kunstneren Jens Galschiøt.

Hvordan den ser ud, bliver afsløret mellem klokken 17 og 17.30 hos DR Fyn på Lille Tornbjergvej 10 i Odense.

Annonce

Live i to timer

DR P4 Fyn byder åbner på dagen dørene for publikum og byder på underholdning og brunsviger ad libitum.

Fra klokken 15 til 17.30 lover stationen fuld knald på fejringen, men da ikke alle fynboer kan være i radiostationens lokaler samtidig, bliver der sendt live fra dagen i P4 Eftermiddag mellem klokken 16 og 18.

Mange virksomheder med

Det er ikke længere kun DR Fyn, der står bag Brunsvigerens Dag. I år bliver dagen også markeret af blandt andre Fynbys, OUH, byggepladsen ved Nyt OUH, i Folketinget, på Storms Pakhus, på plejehjem og på flere skoler.

- Vi er enormt glade for, at så mange tager deres egne brunsviger-initiativer. Kreativiteten og engagementet kommer bag på os i år. Den 11. oktober er blevet en dag, hvor mange fynboer rykker sammen om brunsvigeren, og det giver samtidig anledning til en god snak om, hvad det egentlig vil sige at være fynsk, siger DR Radio Fyn-vært Søren Holm i en pressemeddelelse.

Brunsvigerambassadører

Brunsvigerens Dag er opfundet af radiovært Erik Nielsen, der for nylig udgav en bog om brunsvigeren, tidligere DR-ansat Jakob Risbro og udviklet af alle medarbejderne på DR Fyn.

På dagen optræder det nordfynske band Mens Vi Venter og sydfynske Tom Bjerg i Radio Fyns bygning.

DR Fyn har i år udnævnt den fynske youtuber Rasmus Brohave som brunsvigerambassadør. På fredag præsenteres endnu en ambassadør.

Kokken Claus Holm, sangeren Mø, forsvarsminister Trine Bramsen, tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholt og forfatteren Mads Peder Nordbo er nogle af de mange brunsvigerambassadører, der har lovet at udbrede kendskabet til den fynske nationalspise.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Assens

Slanger i fokus på Terrariet

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce