Annonce
Erhverv

- Jeg vil gerne have flere kvinder på værftet

Erling Pedersen har ejet Assens Skibsværft i 13 år, og det er første gang, han har ansat en kvindelig smedelærling. Han håber ikke, det er sidste. Arkivfoto: Kim Rune
Erling Pedersen, ejer af Assens Skibsværft, er glad for sin første kvindelige smedelærling. - Men vi tager ikke hensyn til hende - så kan hun ikke klare sig i længden, siger han

Hvorfor har du givet Kamilla Søndergaard en praktikplads som smedelærling på dit værft?

- Fordi jeg gerne vil have lærlinge. Det er vores mål at have seks-otte lærlinge, og vi mangler hænder, og derfor skal vi også være med til at uddanne dem.

- Har det haft en betydning for dig, at hun er kvinde?

- Nej, men jeg synes, det er godt, at hun er kvinde. Det er meget få kvinder, der vil ind i den her branche, så dem, der vil, skal vi hjælpe alt det, vi kan. Og Kamilla er dygtig til sit job, og hun trives her. Det er i hvert fald mit indtryk.

- Snakker du med dine mandlige medarbejdere om omgangstonen på værftet, om jargonen, når der er en kvinde i teamet?

- Jeg tænker meget på, at hun bliver behandlet ordentligt. Det er vigtigt for mig, og især min kone hjælper det, hun kan, hvis der er noget. Der er selvfølgelig en værftsjargon, og der er nok også sommetider nogle ting, der bliver sagt på en måde, som Kamilla ville have sagt anderledes, men det er ikke slemt, synes jeg. Min fornemmelse er, at de mandlige kolleger er glade for Kamilla og gode til at få hende til at trives, men det havde været fint, hvis der havde været en pige mere, som hun kunne gå i spænd med.

- Tager I specielle hensyn i forhold til jobbet, fordi hun er kvinde?

- Nej. Der er ingenting at tage hensyn til, og vi skal heller ikke tage hensyn. Faget skal være ens for alle, og skal man til at skåne en pige for at lave nogle specifikke ting, kan hun ikke klare sig, og så får både hun og vi et problem i længden. Men vi har brug for de unge mennesker, men jeg er nervøs for, at det bliver meget svært at få dem ind i den her branche.

- Hvad gør du - og andre - så?

- Løsningen bliver udenlandsk arbejdskraft. Vi må indse, at det bare er noget nemmere at finde arbejdskraft udenlands end i Danmark - sådan er det også i byggeriet. Jeg kender mange, der kommer fra Polen og arbejder i Danmark og har familie etc med. De får dansk løn og er på overenskomst osv, men det ville være godt, hvis unge mennesker ville uddanne sig inden for faget og bosætte sig - f.eks i Assens. Vi har virkelig brug for dem, både mænd og kvinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce