Annonce
Livsstil

- Jeg vil gerne beriges og også gerne udfordres

Ditte Larsen. Foto: Ingrid Riis/Turbine

Mig og kulturen: Ditte Larsen

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Allerførst til gode fællesoplevelser med familie og venner. Der må gerne diskuteres holdninger og rykkes ved nogle grænser. Selv vil jeg gerne beriges og også gerne udfordres. Jeg bruger blandt andet besøg på museer i mit design, hvor fascination af farver spiller en stor rolle. Hvis jeg samtidig kan sætte min inspirationskilde ind i et historisk og samfundsmæssigt perspektiv, bliver det en god dag.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- På en sær måde toner ”Ved vejen” frem i erindringen. Jeg har gennemanalyseret Herman Bangs forfatterskab og ser stadig romanens hovedperson, Katinka Bai, melankolsk siddende ved vinduet, mens livet glider forbi. Det er jo næsten ikke til at holde ud, at den kærlighed og hengivenhed, hun oplever med den nye forvalter, hr. Huus, ikke kan forløses. Hun er nemlig apatisk gift med den plumpe stationsforstander, hr. Bai, og datidens normer tillod ikke skilsmisse. Jeg bliver bare så irriteret over, at de alligevel ikke stikker af og skaber en ny tilværelse. Det er SÅ irriterende, at hr. Huus ikke bare smider hende op på den hvide hest og rider ud i sommernatten.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Hvis jeg virkelig skal ønske, vil jeg gerne ind i en tidsmaskine og en tur tilbage til Club Dynamite på Stevns, hvor jeg kommer fra. Omkring 1966/67 stod Sir Henry and his Butlers på scenen. Tommy Seebach spillede keyboard og kiggede kun på mig, mens han sang ”Beautiful, beautiful brown eyes”. Jeg sov ikke en hel uge! Og så var der jo også Simon & Garfunkel i Idrætsparken i 1982. Eller ”Tannhäuser” i Bayreuth sidste sommer.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Uhyggelig, tårevædet, morsom - spændende scenografi, imponerende skuespilpræstationer? Her er jeg på glatis, for der er alt for meget at vælge imellem. Er det ikke i orden at sige, at jeg tuder, når de små mus hjælper Askepot med sin fine kjole?

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Det betød rigtig meget for mig at besøge udstillingen ”Hjemme hos Hammershøi” på Ordrupgaard (2016). Efter i mange år at have koncentreret al min energi på at drive butik fik jeg overskud til at åbne op for inspiration fra nye sider. Der blev til strikkebogen ”Hammershøi på pindene”, hvor både Vilhelm Hammershøi og Svend Hammershøi er repræsenteret. Og nu har jeg adskillige gange besøgt den smukke og betagende Anna Ancher-udstilling på Statens Museum for Kunst.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Mine forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre med pinde og garn, blev der i den grad rykket ved, da jeg stod i kø i timevis for at komme ind og se Kaffe Fassetts farverige udstilling på Kunstindustrimuseet i 1989. Jeg kan huske, at jeg stod ved siden af en dame, der helt for sig selv udbrød: ”Man broderer da ikke et kålhoved, mand!” Jeg er en stor beundrer af Kaffe Fassetts fandenivoldske tilgang til alle former for tekstildesign og brug af inspirationskilder. Han har om nogen været med til at hæve tekstildesign op på et andet plan - man tør næsten sige KUNST.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg er så privilegeret, at tid ikke er et problem. Og at leve i verden, hvor det bare er at gå i gang med at tage for sig af oplevelserne. Så det er jeg faktisk gået i gang med - på alle planer!

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Når noget er virkelig grimt eller uharmonisk, malplaceret eller uforståeligt - sidstnævnte belyst ved en forestilling i Sydneys Opera, hvor vi troede, vi skulle overvære operaen ”Othello” - vi havde desværre fået bestilt billetter til skuespillet (!) opført på Shakespeares middelalderengelsk med australsk accent. Scenografien kunne heller ikke holde mig fanget - spånplader, der blev skubbet rundt af skuespillere i joggingtøj og gummisko. En meget lang aften i et meget smukt operahus.

Ditte Larsen

Født i 1950 og har gennem mere end 40 år været en markant del af den danske strikkeverden.

Hun er kendt som grundlægger af butikken Sommerfuglen i København, men også som designer og arrangør af forskellige strikkeevents har hun gjort sig bemærket.

Hun har leveret opskrifter til danske magasiner og ugeblade samt udgivet flere strikkebøger. Blandt andet “Hammershøi på pindene”, hvor strikmodellerne har fundet inspiration i Wilhelm Hammershøis malerier og i broderen, Svend Hammershøis, keramik, og den aktuelle “Anna Ancher på pindene”, hvor Ditte Larsens strikkedesign er inspireret af Anna Anchers malerier og hendes skildring af lys og farver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce