Annonce
Læserbrev

Jeg var soldat i Tyskland

Annonce

Jeg er årgang 1944 og er vokset op med tysk tv, som vi kunne modtage siden 1953, så sproget måtte man jo lære efter naturmetoden, hvis man ville følge med i de gode børneudsendelser, der var dengang.

Det betød, at jeg, fra jeg var ca. 11 år, kunne handle på egen hånd i Flensborg. Tyskerhadet blomstrede jo stadigt dengang, og det gjorde det også sidenhen, da jeg som soldat var på øvelse i Tyskland med indkvartering i officersmessen, hvor der var selskabeligt samvær med de tyske officerskolleger om aftenen. Mange af mine danske kolleger ville ikke have noget med tyskerne at gøre. De kunne jo heller ikke sproget, så der er der måske en forklaring.

Mit tyske var sikkert ikke altid grammatisk korrekt, men jeg havde lært sprogtonen fra tysk fjernsyn, og det virkede altså lige så godt eller bedre end at tænke på kasus. Jeg har mange gange oplevet, at tyskerne selv roder rundt i kasus, og det lever de da godt med. En tysk løjtnant på min egen alder var utrolig ked af den dårlige stemning. Han havde jo aldrig haft andel i de tyske uhyrligheder under krigen. Som han sagde: Aber wir sind ja NATO Kameraden!

Men tysk sprog er et stedbarn i de fleste danske uddannelser. Tysklærerne går højere op i grammatik end i forståelse og sprogtone. For mig lyder det i de fleste tilfælde bare forkert, hvis jeg bruger forkert grammatik, og det er ikke, fordi jeg nogensinde har modtaget andet en tre års undervisning i mellemskolen (plus tv). Men jeg har lyttet og brugt det på camping, rejser, i lystbådehavne besøg hos venskabskor og venner mødt på camping osv. De er mennesker som os selv. Man bliver behandlet, lige som man selv behandler dem.

At hadet til tysk og tyskere skal gå i arv i mange slægtled er da komplet hul i hovedet. Vi hader da vel heller ikke England, selv om englænderne bombede København og stjal vores flåde i begyndelsen af 1800 tallet. Vel?

Annonce
Annonce
Odense

Politihund fandt tyv i soveværelse

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Kerteminde

At blive voksen

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce