Annonce
Debat

Jeg siger det, jeg hele tiden har sagt

Løfter: En valgkamp kan gøre meget ved politikere. Nogle får eksempelvis et stort behov for at love en hel masse. Måske i ønsket om, at vælgerne så vil belønne en med nogle flere stemmer. For eksempel turnerer Lars Løkke med et løfte om at betale for, at der i fremtiden kommer flere børn og ældre. Ligesom vi socialdemokrater har foreslået i flere år. Det er jeg selvfølgelig glad for. Selvom jeg mildt sagt mangler at se, at Lars Løkke også kæmper for velfærd mellem valgene.

For vores velfærd er helt afgørende. Og for mig er velfærd meget mere end tal. Det er en måde at se mennesker på. Det er en tro på, at vi hver især bliver stærkere og mere frie af at være en del af et fællesskab. Det er en forståelse af, at det også gavner mig, når naboens børn får en uddannelse. Eller når genboens mor kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet med værdighed – og kan få en god ældrepleje, når den dag kommer.

Det er ikke, fordi vi socialdemokrater er perfekte. Hverken dengang eller nu. Selvfølgelig ikke. Vi har også fejl. Og vi har begået fejl. Men jeg synes, at når man ser på hele den politiske historie i Danmark, så har Socialdemokratiet altid sat velfærden først. Og hvis jeg får lov til at sætte mig for bordenden efter næste valg, skal vi tage næste skridt i vores velfærdssamfund: At sikre de mest nedslidte en ret til en værdig tilbagetrækning. Ikke en ret til at søge, blive visiteret og afvist. Nej, en rigtig ret. En ret til at have en god pensionisttilværelse, fordi man i årevis har gjort sin pligt.

I valgkampen har jeg til gengæld set, at Lars Løkke har kæmpet for velfærden i en uges tid. Det glæder mig selvfølgelig, hvis han mener det oprigtigt. Det håber jeg da. Men jeg må indrømme, jeg er i tvivl. I sin tid som sundhedsminister overbetalte Løkke privathospitalerne. I den sidste valgkamp krævede han nulvækst i velfærden. Siden sidste valg har han underfinansieret velfærden med næsten 5 milliarder. Han har sparet 9 milliarder på de unges uddannelser. Men nu, klokken lidt i valg, er han altså klar til at love 69 milliarder til velfærd.

Jeg må indrømme, at jeg vil se det, før jeg tror det. Og det undrer mig, at Lars Løkke har så travlt med at vende ryggen til alt det, han har stået for siden han kom ind på Christiansborg i 2001. Og i øvrigt det, Venstre har stået for i hele deres historie. Det har jo aldrig været Venstre, der har sat sig i spidsen for udbygningen af velfærdssamfundet. De har nærmere ageret bremseklods.

Jeg håber og tror, vælgerne vil se igennem de mange valgkampsløfter. Jeg håber, at man ikke vil falde for de smarte slogans og den fikse talgymnastik, der er opfundet midt i en valgkamp. Men at man vil mærke efter, hvem man tror på. Hvem man stoler på. Hvem man tror vil stå imod presset fra de dele af Folketinget, der ønsker skattelettelser til dem, der allerede har deres på det tørre.

Jeg kommer ikke med nye opfindelser og hiver kaniner op ad hatten i en valgkamp. Jeg kommer ikke med en masse nye løfter. Jeg siger det, jeg har sagt i al min tid som formand for Socialdemokratiet. At jeg sætter velfærden i første række. Også når der ikke er valgkamp.

Annonce
Mette Frederiksen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Venstre efterrationaliserer om Thomas B. Thriges Gade

Læserbrev: I søndagens avis har odenseredaktør Erik Thomsen begået en spændende analyse af det netop indgåede budgetforlig i Odense. I særdeleshed blev det spændende i sidste afsnit, hvor man kunne læse at "hos Konservative husker man alt for godt valget i 2013, hvor Venstre med en mærkesag om en reel gennemkørsel via de nye p-kældre i centrum fik et kanonvalg". Det er vist kun Venstre, der husker det sådan. Og derfor ret mystisk, at redaktøren, ukritisk, viderebringer en påstand som Venstres politiske ordfører fremførte ved førstebehandling af budgettet. Der er som minimum tale om efterrationalisering, når Venstre pludselig hævder at have gået ind for reel gennemkørsel via den nye p-kælder i Thomas B. Thriges Gade. Og det kunne redaktøren nemt have konstateret, hvis han havde orket at se sin egen avis fra 2013 igennem. For eksempel ville han have set, at Venstre den 30. januar 2013 stemte imod overhovedet at lave en VVM undersøgelse for hele Thomas B. Thriges Gade projektet. Og uden VVM undersøgelse intet projekt. Ellers kunne han have læst det debatindlæg, som Bo Libergren og Lars Chr. Lilleholt skrev den 17. februar 2013, hvor der stod "den bedste løsning er, for os at se, en tosporet vej sammen med letbanen over jorden, hvor der byfortættes op til". Altså ingen gennemkørsel gennem p-kælderen, men en vej ovenpå jorden. Og så var der den artikel, som journalist Rune Blichfeldt skrev den 8. november 2013, hvor holdningerne til Thomas B. Thriges Gade blev ridset op "mens Konservative og Dansk Folkeparti begge taler om reel gennemkørsel, står begge partier samtidig fast på at gennemføre den nuværende løsning… Venstre, der i sin tid stemte for aftalen, men senere trak sig ud af forliget, vil derimod ændre den plan, der foreligger, så der også fremover kan køre biler på overfladen i to spor - et i hver retning". Det er altså på ingen måde rigtigt, at Venstre havde en mærkesag om reel gennemkørsel gennem p-kælderen. Det er en løgn, som Venstre behændigt prøver at lancere nu, hvor projektet begynder at ligne en succes. Venstre ville fastholde en vej ovenpå jorden. Og stemte kun af nød for Det Konservative Folkepartis forslag om reel gennemkørsel via p-kælderen i 2014 – efter valget. Det er på sin vis forståeligt, at Venstre lyver om deres politik. Men det er skuffende, at avisen ukritisk viderebringer løgnen, så den får et skær af sandhed.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce