Annonce
Debat

Jeg savner et lille smil

Tommy Raabo Fischer

I de senere år har vi set en stigning i antallet af store supermarkeder og et fald i antallet af specialbutikker, for eksempel fiskeforretninger. Det er ærgerligt af flere årsager, men mest af alt fordi specialbutikker jo er specialiserede. Særligt når det gælder service.

Jeg savner et lille smil, når jeg går i supermarkedet. Jeg forstår ikke, hvorfor man som medarbejder vælger at være sur, negativ og uimødekommende, når man nu arbejder i et serviceerhverv? Arbejdsdagen går hurtigere, hvis medarbejderen fokuserer på at være positiv, og kunderne går fra butikken med en god oplevelse.

Hvis man sammenligner servicen herhjemme med den man får i USA, er der stor forskel. Servicen i USA er generelt høj, uanset om det er en restaurant eller 7-Eleven. Jeg har arbejdet på fiskemarkedet Pike Place Fish i USA, hvis medarbejdere er verdenskendte for den stemning, de skaber - og den gode service. De er især kendte for at kaste med fisken, lave sjov med hinanden - og kunderne. De udstråler arbejdsglæde, og det smitter af på kunderne. Det har jeg taget til mig og prøver at udbrede herhjemme, hvor jeg kommer frem.

For eksempel underviser jeg i et fag om salg og service på den nye fiskehandleruddannelse på Fiskeriskolen. Og der er meget stor forskel på, hvad de unge forbinder med god service, og hvor langt de vil gå for kunden. Nogle synes, at det at sige "ha' en god dag" til kunden er noget ekstra. For andre er det standard. Og så var der en, der kørte hjem til kunden med varerne, fordi kunden havde brækket benet. For specialbutikker skal selvfølgelig yde specialservice. Der er stor efterspørgsel på service i specialbutikkerne - også vores, fordi vi skal vejlede kunderne om alt, fra hvordan de skal tilberede fisken, til hvilke danske fisk der er i sæson, så de ikke kun vælger de norske, opdrættede laksebøffer. Vi skal vejlede kunderne om de muligheder, de har.

Vi nærmer os jul og nytår, og her er service særlig vigtig for de kunder, der besøger specialbutikkerne. Butikkerne bør bruge ekstra tid på kunderne, som skal leve op til store forventninger til julefrokoster og juleaften. Også nytårsmenuen er noget, folk planlægger op til et halvt eller helt år i forvejen. Der er også meget på spil. Også her skal kunderne virkelig hjælpes, så de får bestilt det rigtige og høster smil fra gæsterne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Annonce