Annonce
Debat

Jeg har masser af empati - også med ofre for ulykke

Empati: Det var trist, at Karsten Hyldebo Pedersen med sit indlæg i avisen Danmark forleden fandt det nødvendigt at få gjort den alvorlige togulykke på Djursland til fnidder med hensyn til mine faktaoplysninger omkring jernbaneoverkørsler.

Han efterlyste empati fra min side – noget, som jeg sandelig har haft lige siden oktober 1944, hvor man gravede døde og sårede danske håndværkere ud af ruinerne efter RAF's bombning af Aarhus Universitet, som jeg overværede. Desuden efter en tysk terrorsprængning af Risskovtoget 14. marts 1945 med tre dræbte og mange sårede. Eller de næsten 400 døde og ofte meget ilde tilredte mennesker, som jeg i min politigerning kom i kontakt med.

Kun i ét tilfælde var det småt med empatien. På Vesterbro i København var der en forhenværende alkoholiseret og voldelig bokser, der groft slog folk uden grund og derfor var fast detentionsgæst. En dag hængte han sig i detentionen. En kollega og jeg underrettede konen.

Hendes manglende empati kom tydeligt frem, da hun sagde: “Gudskelov...så er jeg da af med ham”!

Min “skolemesterstil” bryder Karsten Pedersen sig heller ikke om. I al sagtmodighed har jeg siden min befalingsmandsuddannelse fra Kronborg undervist unge – senere i politiet og hjemmeværnet ældre inden for disse faggrupper gennem ca. 40 år. Dertil i læserbreve på Fyn lært fodgængere at gå imod færdslen, på veje uden fortov eller cykelsti, så de ikke bliver kørt ned bagfra, hvilket kostede fem mennesker på Fyn livet i 2016. Da de, der lever af at oplyse om trafikforhold intet foretog sig, gjorde jeg – og det virkede! Og det gør mit indlæg om passage af jernbanespor også!

Men Karsten Pedersen ved selvfølgelig bedre.

Annonce
Erik Dagø
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];