Annonce
Kultur

Jeg blev forfatter, fordi der er meget, jeg ikke fatter

- Fra den dag, jeg kunne stave mig igennem min første børnebog, vidste jeg, at jeg selv ville skrive bøger. Men det sagde jeg ikke til noget. Bøgerne var min trøst, mine håb, mind adgang til en større verden og indsigt, siger Linda Lassen, her fotograferet på sommerferie i Danmark fra hverdagen i Nuuk, Grønland.

Linda Lassen fra Nyborg, pt. Nuuk i Grønland, udgiver sin 20. bog - nu for voksne

Linda Lassen er et af de mennesker, der aldrig har ligget på den lade side på livets sofa.

Den 59-årige lærer og psykolog har siden 1997 fået udgivet 20 bøger, fortrinsvis romaner for børn og unge, men også en digtsamling og en fagbog.

Nu kommer den første voksenbog.

Romanen hedder "Den grimme kælling" og handler om en folkeskolelærer, der tager sit job alvorligt og er meget anset i den lille by. Lige indtil hun tager hånd om et barn og en hemmelighed, ingen bryder sig om.

- Som barn gav jeg mig selv det løfte, at jeg aldrig nogensinde ville glemme, hvor svært det kunne være at være barn. Måske er det derfor, mange af mine bøger altid indeholder en grundstemning af melankoli, tristhed, utryghed, siger Linda Lassen.

- Selv om jeg gerne ville skrive en griner, så er melankolien der og slås med humoren - begge kræver ret til at være med, tilføjer hun.

Linda Lassen er født i Odense, men har levet det meste af sin tid i Nyborg. Blandt andet med arbejde på Kystsanatoriet og i Statsfængslet.

Siden sidste sommer er adressen dog i Nuuk, Grønland

Grønland?

- Min mand fik job på seminariet i Nuuk. Vi besluttede at udfordre os selv og prøve noget helt nyt, og det har været en god beslutning, siger Linda Lassen, som i juli var på ferie i Danmark.

- Et nyt land sætter nye tanker i gang hos én. Det er sundt i min alder. Grønland giver tid til fordybelse Man bliver tvunget til at se tingene på en anden måde.

- Nuuk er på størrelse med Nyborg, og alting er overskueligt. Man går til det, der er. På den måde bliver man mere engageret i samfundet end i Danmark, hvor der er så mange valgmuligheder, siger Linda Lassen.

Annonce
Linda Lassen fotograferet foran en række af sine egne bøger under et foredrag på biblioteket i Nyborg, hvor hun har boet og arbejdet som lærer og psykolog i mange år.

Om at leve med sit liv

Drivkraften bag Linda Lassens forfatterskab er undren. Og nysgerrighed.

- Jeg blev forfatter, fordi der er meget, jeg ikke fatter i livet. Derfor handler mine bøger ikke om problemer, men om, hvordan man lever med sine problemer. Hvordan man takler dem. Når jeg ser mig omkring, er det jo nogle utrolige liv, folk kan overkomme. Hvordan lever man med en viden, man ikke vil have?

- Det er dét, der tænder mig, siger Linda Lassen.

Det er ikke tilfældigt, at hovedpersonen i romanen "Den grimme kælling" er folkeskolelærer, som forfatteren selv var engang.

- Bogen handler om det almene. At vi alle har indflydelse på hinandens liv. Og hvad der sker, når vi tager et ansvar eller lader være, siger Linda Lassen.

- Jeg tænker tit på min egen gamle lærer, Maren Mikkelsen. Jeg skrev som barn digte i smug, men hun satte ord på min skrivetrang og sagde, at jeg nok skulle blive forfatter engang.

- Hun så min drøm, og den fik derfor lov til at blive andet end en drøm, siger Linda Lassen og tilføjer:

- Jeg har så mange historier inde i hovedet. Jeg vil gerne nå at få dem skrevet.

- Jeg opdagede jo, at ved at lege med sproget kunne man skabe en anden verden og ændre på den, der var.

- Det er det, der driver mig. At man kan blive ved med at undersøge, hvordan folk overkommer dette liv, siger Linda Lassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce